PANCRATIUS HET SPEL, DONK DE KNIKKERS, Pancratius-DONK 1-2

In een enerverend duel dat zinderde van de spanning is DONK ook in zijn derde wedstrijd ongeslagen gebleven. De bezoekers moesten in de tweede helft ver terug, maar bewezen dat ook goed verdedigen een elementair onderdeel van het voetbal is.

De wedstrijd begon met een minuut stilte in verband met het overlijden van DONK’s clubicoon Lenie Niewenhuisen. Zij gaf jarenlang haar beste krachten aan de Jeugd Ontspanningscommissie en aan de  barcommissie..

Al snel na de aftrap bleek dat Pancratius in de geblokte spits Dave Hertog een slimme en levensgevaarlijke aanvaller had. Toch was het DONK dat in de eerste tien minuten de meeste aanspraak op een voorsprong mocht maken. In de vijfde minuut lanceerde “Appie” Kaïssy” de rappe Imad El Yousfi. Diens schot belandde op de paal waarna Bas Houdijk de terugspringende bal in het doel werkte. 0-1 zou je zeggen, maar daar dachten de spelers van Pancratius anders over. Ze wezen scheidsrechter Ricardo Mulder erop, dat de bal bij de aanvalsopbouw van DONK eerst tegen hem aan was geschoten (wat ook zo was) en dat er dus reglementair een opstuitbal had moeten volgen. Commotie alom, omdat van DONK-zijde het standpunt werd ingenomen dat de scheidsrechter de goal nooit af mag keuren nadat hij heeft laten doorspelen, kennelijk omdat DONK in balbezit bleef.

Wie het weet mag het zeggen, maar de harde realiteit voor DONK was dat de scheidsrechter het doelpunt na heel veel heen en weer gepraat alsnog afkeurde.

DONK ging niet bij de pakken neerzitten. Terwijl Pancratius gevaarlijk bleef via spits Dave Hertog en de behendige vleugelspelers was het weer DONK dat een goede mogelijkheid liet noteren. In de achtste minuut kwam “Appie” Kaïssy in schietpositie na een goede combinatie tussen Imad El Yousfi en Jeroen Borsboom. Hij vond keeper Stijn Morsch op zijn weg. In de tiende minuut leverde goed doorzetten van linksback Tijmen Harmsen alweer een schietkans op voor “Appie” Kaïssy. De middenvelder schoot goed tussen de palen, maar keeper Stijn Morsch gaf geen krimp.

Na een slippertje van de verder weer excellerende Marvin Vat was het de beurt aan Pancratius. Dave Hertog ging ervandoor, maar zag zijn schot door Bas van der Eem goed gestopt worden.

Drie minuten later, in de 18e minuut kreeg Dave Hertog een nog grotere kans, In vrije positie schoot hij echter naast.

Het spel bleef levendig en op en neer golven. In de 26ste minuut speelde Bas Houdijk “Appie” Kaïssy” goed vrij, maar diens schot schampte slechts de lat.

Na precies een half uur spelen, terwijl Pancratius langzaam maar zeker het heft in handen begon te nemen, was het toch DONK dat op voorsprong kwam. Linksback Tijmen Harmsen verzond een diepe bal over het hart van de vijandelijke defensie, Imad El Yousfi profiteerde van een aarzeling van keeper Stijn Morsch en een tel later lag de 0-1 in de touwen.

Pancratius voerde de druk op. Trainer Danny Hijzelendoorn neutraliseerde het gevaar dat de snelle Imad El Youfi bracht door al in de 36ste minuut Jesse Ringelberg te wisselen voor Yassine el Aboui. Die ging rechtsback spelen, terwijl de pijlsnelle rechtsback Gianni Oosterhoff naar de andere kant verhuisde. Verder dan een uitbraak van Dave Hertog vlak voor rust die spaak liep kwam Pancratius echter niet.

De rust brak aan met een 0-1 voorsprong voor DONK. Beide teams hadden vooral in de omschakeling mogelijkheden gehad, maar de keuzes bleken niet altijd gelukkig. Gele kaarten waren er voor Domininique Sweers ( Pancratius) en Donkiaan Imad El Yousfi.

In de tweede helft was het vooral Pancratius dat de aandacht op zich vestigde met uitstekend en gevarieerd spel. Toch was ook DONK zo nu en dan gevaarlijk. Zo vloog een vrije trap van Mark van Doeland in de 54ste minuut maar net naast.

In de 63ste minuut deed Dave Hertog weer eens van zich spreken. De spits brak gevaarlijk door maar poeierde knalhard naast. Nog geen minuut later kopte de boomlange middenvelder Bas Pel de bal net over het heiligdom van DONK’s keeper Bas van der Eem.

DONK was nog nauwelijks van de schrik bekomen toen Bas van der Eem uitstekend redde na een vrije trap van Thom Leenen en vervolgens ook de aanstormende Bas Pel van scoren af wist te houden.

Nadat DONK’s spits Jeroen Borsboom, die doorgaans goed in bedwang werd gehouden door het sterke duo Dominique Sweers en Niels Vahlkamp, ruim naast en over had gevuurd wisselde DONK’s trainer Pieter van Zoest Imad El Yousfi voor de nog niet 100% wedstrijdfitte Roy van der Graaf.

Na schoten van Ralf Fenne (over) en Dave Hertog (gestopt) was het eindelijk weer eens de beurt aan DONK. Een knappe kopbal van Jeroen Borsboom schampte de buitenkant van de paal.

Pancratius was echter allerminst van plan het moede hoofd in de schoot te leggen. Diverse keren moesten Maher Hariti, Werner Overkamp, Marvin Vat en Tijmen Harmsen alle zeilen bijzetten om onheil te voorkomen, terwijl keeper Bas van der Eem achter hen onpasseerbaar leek. In de bloedstollende slotfase werd Marvin Vat keihard getroffen door een van dichtbij ingeschoten bal. Hij moest zich even later laten vervangen door Sven de Wit.

Langzaam maar zeker vloeiden de krachten weg  uit de benen van de ploeg uit Badhoevedorp. DONK’s middenvelder Mark van Doeland zag in de 93ste minuut plotseling een klein gaatje in de defensie van Pancratius. Hij verzond een vlekkeloze pass op de voluit sprintende Roy van der Graaf. Die bleef ijzingwekkend koel en bezorgde DONK een 0-2 voorsprong.

Merkwaardigerwijs leek dit doelpunt voor de thuisploeg een signaal om nog meer energie in het duel te steken in de hoop dat de ongetwijfeld lange blessuretijd alsnog wat zou opleveren. En inderdaad, nadat Bas van der Eem in de 95ste minuut weer eens een sta in de weg was geweest bij een goede kopbal van Bas Pel, kwam de verdiende aansluitingstreffer er alsnog. Linkerspits Ralf Fenne ontdeed zich knap van Maher Hariti en scoorde beheerst.

Verder liet DONK het echter niet komen.

Al met al een geflatteerde zege voor DONK, dat met zijn goede defensie en fighting spirit de drie punten voor de poorten van de hel wist weg te slepen.

DONK staat nu op de derde plaats met drie punten minder dan de koplopers EMM ’21 en DIOS, maar met een wedstrijd minder gespeeld. Aanstaande zondag komt ASC op bezoek.