Oppermachtig DONK sterkste in bekerderby – DONK-ONA 4-1

Het was zonovergoten, het was druk, het was gezellig en iedereen keek reikhalzend uit naar de onvervalste bekerkraker DONK-ONA.

De 22 hoofdrolspelers stelden het publiek qua inzet en bezieling niet teleur. Het spel was niet altijd even gepolijst, maar dat er in een derby vaak slordigheden in het spel sluipen is geen onbekend verschijnsel.

DONK was het bekertoernooi slecht begonnen met een 5-2 nederlaag tegen Angstgegner Antibarbari. ONA daarentegen was vol vertrouwen naar de Niieuwe Donkstraat afgereisd na een knappe overwinning tegen Te Werve. De bezoekers schoten dan ook fel uit de startblokken.

In de vierde minuut kwam ONA dankzij een gelukkige dubbele klutsgoal op voorsprong. Spits Jaouad Essanoussi knalde de bal vanaf een meter of 18 hard tegen een DONK-verdediger aan, kreeg hem weer tegen zijn been en zag de bal ook tot zijn eigen verrassing met een grote boog over de kansloze doelman Bas van der Eem in het doel  vliegen, 0-1.

Het was het signaal voor een aantal pittige duels op het middenveld, waarbij scheidsrechter Bas Oosterlaken liet zien dat hij bepaald geen pietlut was.

Na een kwartier spelen was DONK, dat naast de al langere tijd afwezige Jordy de Jong nu ook Roy van der Graaf een aantal weken moet missen, dichtbij de gelijkmaker. Een voorzet van rechtsback Tijmen Harmsen miste het kopgrage hoofd van de vrijgelopen spits Jeroen Borsboom op millimeters. Tijmen Harmsen moest zich even later laten vervangen door Maher Hariti.

Na een kleine vijfentwintig minuten trok DONK de regie naar zich toe. ONA had meer en meer overtredingen nodig om zich de geel-witten van het lijf te houden. Het resulteerde in de eerste gele kaart van de wedstrijd, voor ONA’s centrale verdediger Mick van der Kaa.

DONK’s rechterspits Imad El Yousfi snelde, vaak goed gelanceerd door Maher Hariti, steeds vaker door de vijandelijke linies. Voorlopig schortte er echter nog het nodige aan zijn eindpass.

ONA probeerde onder de druk uit te krabbelen en zocht naar het fraaie combinatievoetbal waarmee de ploeg tegen Te Werve indruk had gemaakt. De bezoekers vonden echter voortdurend de excellerende Jeffrey van Dam op hun weg. De middenvelder wist niet alleen heel wat combinaties te verstoren, maar bleek ook nog eens in zijn vootzettingen van grote waarde. Zo stuurde hij in de 28ste minuut Imad El Yousfi met een droompass de vrije ruimte in. De rechterspits koerste alleen op doelman Robin Boot af en besloot op het laatste moment niet voor eigen succes te gaan. Zijn breedtepassje op Appie Kaïssy kon echter nog net goed verdedigd worden.

DONK rook dat er meer in zat. De thuisploeg begon nu ook over links aan te dringen. Linksback Issam Aarab perste er een onstuitbare rush uit, maar zag zijn inzet op een meter van de doellijn nog weggewerkt worden.

ONA deed niet zoveel meer terug, al probeerde de altijd onberekenbare Jaouad Essanoussi in de 40ste minuut nog om DONK’s keeper Bas van der Eem met een lob te verschalken. De bal vloog echter net over.

Twee minuten later juichte heel DONK al voor de gelijkmaker. Een puike voorzet van Issam Aarab werd door spits Jeroen Borsboom echter knalhard tegen de lat gekopt.

Vlak voor rust was er nog een gele kaart voor ONA’s rechtsback Joeri Terlouw.

In de tweede helft was bij DONK Rik Bogaard (posblessure) vervangen door Bas Houdijk. Het leidde tot enkele omzettingen in de ploeg van trainer Pieter van Zoest.

De nieuwkomer stond nog slechts enkele seconden in het veld toen hij er een mooie demarrage uitperste en zichzelf daarmee een mooie scoringskans bood. Zijn schot vloog echter ruim naast.

In de 49ste minuut was Bas Houdijk de defensie van ONA alweer te snel af. Nu schoof hij de bal van dichtbij in de richting van het doel van de kansloze keeper Robin Boot. Jeroen Borsboom zorgde voor het laatste zetje en daarmee voor de gelijkmaker,1-1.

Even later moest Revelino Janga zich bij ONA met gekneusde ribben laten vervangen door Stephan Kapteijn.

In de 56ste minuut kwam DONK verdiend op voorsprong. Een afgemeten voorzet van Maher Hariti werd door Jeroen Borsboom uitstekend binnen gekopt, 2-1.

Nog geen twee minuten later schoot diezelfde Jeroen Borsboom de bal, na een vloeiende combinatie tussen Maher Hariti en Imad El Yousfi, in vrije positie snoeihard tegen de onderkant van de lat.

Met Marco Douma voor Appie Kaïssy probeerde DONK het wankelende ONA de genadeslag toe te brengen. In de 68ste minuut lanceerde Issam Aarab met een verre pass Imad El Yousfi. Die stuitte op keeper Robin Boot, waarna ook Jeroen Borsboom de bal niet over de lijn wist te krijgen.

Toen de bevrijdende 3-1 alsmaar uitbleef richtte ONA zich op onder leiding van de onverzettelijke Mike Degenkamp. De aanvoerder, die heel lang uit de roulatie is geweest als gevolg van een ernstige knieblessure kreeg na een corner de bal onverwachts voor zijn voeten, maar slaagde er niet in deze reuzenkans te verzilveren. Keeper Bas van de Eem bleef met kunst en vliegwerk baas in eigen huis.

Direct daarna bracht DONK’s trainer Pieter van Zoest met Levi van Houten en Mark van Doeland twee verse krachten binnen de lijnen. Zij vervingen Imad EL Yousfi en Issam Aarab.

De opleving van ONA was van korte duur. DONK nam het heft weer in handen en profiteerde gretig van de steeds groter wordende ruimtes.

In de 79ste minuut onderschepte Levi van Houten de bal. Hij zette Tim Houdijk aan het werk die op zijn beurt met een knappe pass broer Bas alleen voor de keeper zette. De linkerspits hield het hoofd koel en schoof de bal beheerst in de verre hoek, 3-1.

Vijf minuten voor tijd kon DONK weer juichen. Een voortreffelijke combinatie tussen Marco Douma en Levi van Houten resulteerde in een vrije kans voor Jeroen Borsboom. De spits aarzelde niet en tekende eenvoudig voor zijn derde treffer.

Een minuut later leek het zelfs 5-1 te worden. Levi van Houten zette Marco Douma in scoringspositie, maar dit keer bleef keeper Robin Boot meester over de situatie.

Al met al een dik verdiende overwinning voor DONK, dat woensdag op bezoek gaat bij Te Werve. Het sportieve duel werd uitstekend geleid door het arbitrale trio onder aanvoering van scheidsrechter Bas Oosterlaken. ONA’s trainer Koos Waslander dacht daar in de 81ste minuut kennelijk anders over. Hij ontving een gele kaart wegens commentaar op de leiding en toen hij er hierna nog een schepje bovenop deed kon hij met rood inrukken.