DONK KOMT GOED WEG – DONK-HBC 1-1

Een gehavend DONK is er met de hakken over de sloot in geslaagd om zich het geroutineerde en balvaardige HBC uit Heemstede van het lijf te houden. Aan de Nieuwe DONKstraat werd het 1-1.

DONK startte zonder Tim Houdijk (gescheurde enkelbanden) en “Appie” Kaïssy (hamstringverrekking), terwijl sterkhouder Jeffrey van Dam (onvoldoende getraind) op de bank moest plaats nemen. Dat maakte de weg vrij voor de jonge Levi van Houten, die uiteindelijk terug kon zien op een uitstekend debuut in de basiself.

HBC kende geen personele problemen. De ploeg bleek balvaster en balvaardiger, maar vond in extremis steeds de excellerende DONK- keeper Bas van der Eem op zijn weg.

Het eerste half uur was overduidelijk voor de ambitieuze gasten. Dankzij stug verdedigen leidde dit echter niet tot doelrijpe kansen, al hield de Goudse aanhang bij de regen van corners die voor het doel van DONK werden geslingerd iedere keer opnieuw zijn hart vast.

Nadat de gevaarlijke rechterspits van HBC, Bryan Wilderom, hard naast had geknald was de grootste mogelijkheid in dat eerste half uur zowaar voor DONK. Na een goed lopende aanval over meer schijven werd een schot van Levi van Houten nog net gekraakt.

Hierna kwam DONK wat beter in de wedstrijd. De grootste kans vaan de eerste helft was voor DONK. Jeroen Borsboom kaatste in de 43ste minuut knap op Levi van Houten. De middenvelder zette met een steekpass Imad El Yousfi alleen voor keeper Bram Verhage. De rechterspits schoof de bal echter voorlangs.

Seconden later deed Levi van Houten weer van zich spreken. Hij perste er een knappe solo uit en bediende Bas Houdijk op maat. Maar ook die schoof de bal voorlangs.

Toen iedereen zich al verzoend had met een 0-0 ruststand sloeg HBC in de extra tijd genadeloos toe. DONK’s linksback Issam Aarab zag een poging om de bal voor de zijlijn binnen te houden weliswaar lukken, maar dat was een kolfje naar de hand van Shady Shehata. Die pikte de bal op en lanceerde de naar links uitgeweken Bryan Wilderom vlekkeloos. Tegen diens inzet was geen kruid gewassen, 0-1.

Met Jeffrey van Dam voor de geblesseerde Roy van der Graaf en aan HBC-zijde ex-prof Steve Olfers (39!) en Sven Wierda voor Dave Dragt en Jesse van Loon probeerden beide trainers het duel naar zich toe te trekken.

Het was HBC dat daar als eerste in slaagde. In de 48ste minuut knalde Jeroen de Bruijn knalhard tegen de lat. Nauwelijks een minuut later bracht DONK’s keeper Bas van der Eem tot twee keer toe schitterend redding op inzetten van dichtbij van Sven Wierda.

Met de in competitieverband debuterende Tijmen Harmsen in de ploeg voor de geblesseerd geraakte Issam Aarab kreeg DONK in de vijftigste minuut eindelijk zijn eerste corner te nemen.

In de 62ste minuut zag de rustig leidende scheidsrechter Krishna Badal zich genoodzaakt om de gele kaart te trekken voor HBC’s rechtsback Bart Griekspoor. Het bleek de voorbode van de gelijkmaker. HBC kreeg de bal na de door Werner Overkamp genomen vrije trap niet goed weg. Er ontstond een enorm gedrang rond de penaltystip, waarna de scheidsrechter plotseling tot verrassing van vriend en vijand DONK een strafschop toekende.

Jeroen Borsboom hield hierop het hoofd koel en vonniste feilloos, 1-1.

Nadat aan DONK-zijde Marvin Vat een gele kaart was gepresenteerd en HBC Wouter de Bruijn in de ploeg had gebracht was het weer de beurt aan HBC.

Sven Wierde pikte een achter de Goudse defensie vallende bal knap op maar stuitte op het laatst alweer op Bas van der Eem.

De ruimtes werden nu groter en groter. Een voorzet van Imad El Yousfi belandde op de lat en aan de andere kant bleef Bas van der Eem baas in eigen huis.

HBC voerde de druk weer op onder impuls van de sterk spelende middenvelder Mark Mul. De eerste tekenen van vermoeidheid werden bij het keihard werkende DONK nu zichtbaar. Levi van Houten moest met kramp het veld ruimen voor Rik Bogaard.

Bij HBC werd Jeroen de Bruijn, die eerst nog een uitstekende vrije trap net overgetikt zag worden door Bas van der Eem, vervangen door Jort Voorham.

Ook Jeroen Borsboom moest met kramp van het veld. Hij werd in de 86ste minuut vervangen door Jesse Bottinga.

Diep in blessuretijd waren de beste kansen plotseling voor DONK. Eerst slaagde de ook al met kramp kampende Bas Houdijk er niet in om de volkomen vrijstaande Jesse Bottinga te bereiken en in de allerlaatste seconde kopte Marvin Vat de bal uit een corner centimeters naast. Een gestolen overwinning bleef zodoende uit.

Het bleef in dit sportieve duel bij 1-1, een uitslag waarmee DONK uiteindelijk de handen mocht dichtknijpen.