SOFGOAL NEKT DONK

DONK-KAGIA   0-1

Voor de tweede achtereenvolgende zondag gaf een lucky goal DONK de genadeslag. Ging vorige week FC Oudewater er vlak voor het eindsignaal dankzij een verdwaalde voorzet al met de volle buit vandoor, dit keer slaagde Kagia erin om revanche te nemen voor de eerder in eigen huis geleden nederlaag door te profiteren van een knullig misverstand.

Nog veel erger voor DONK was dat het de wedstrijd moest beëindigen met negen man als gevolg van rode kaarten voor Mark van Doeland en Mike Sluijter.

DONK ging van start zonder de langdurig geblesseerde Marvin Vat, Jeffrey van Dam (knieproblemen), Zakaria Mellah (stijve nek) en Werner Overkamp (geschorst). Tijmen Harmsen zat voor het eerst weer op de bank.

Kagia telde een paar afwezigen, waardoor Micha Schoone, die meestal als spits opereert nu linksback stond.

DONK trof in Kagia een ploeg die de laatste vier wedstrijden in een overwinning om had weten te zetten. De Lisserbroekers verkeerden dus in de winning mood.

Het eerste grote gevaar kwam echter al in de eerste minuut van DONK. Op de rechterflank brak Levi van Houten door. Hij zette goed en scherp voor. Roy van der Graaf probeerde er zijn voet tegenaan te zetten maar de rechterspits had niet door dat Bas Houdijk een meter naast hem in een riante scoringspositie stond. Kagia kwam met de schrik vrij.

In de eerste 25 minuten golfde het spel op en neer met corners die aan beide zijden voor enig gevaar zorgden. Hierna nam DONK het heft in handen met als gevolg een paar grote kansen. Na een half uur spelen vond Tim Houdijk met een crosspass het hoofd van de naar rechts uitgeweken Jeroen Borsboom. De spits bediende Bas Houdijk knap op maat, maar van dichtbij zocht de linkerspits het doel te hoog.

Vijf minuten later zette Bas Houdijk met een mooie pass Roy van der Graaf voor de keeper. De doorgaans zo koele schutter strandde echter op de voet van Kagia’s keeper Aron Wijsman.

De wedstrijd werd feller. In de 38ste minuut was er geel voor Kagia’s linksback Micha Schoone. Vier minuten later voltrok zich de eerste rampspoed voor DONK. Vlak voor de dugout van Kagia werd er een overtreding gemaakt op Mark van Doeland. Scheidsrechter Mike van Dam floot onmiddellijk en Mark van Doeland sprong over zijn tegenstander heen die net overeind probeerde te komen. Daarbij zou hij het hoofd van zijn opponent hebben geraakt. De dugout van Kagia ontplofte en scheidsrechter Mike van Dam, met de argusogen van een KNVB-rapporteur op zich gericht, trok direct rood. Mark van Doeland bleef, ook na afloop, beweren dat er totaal geen opzet in het spel was geweest en dat hij zich niet kon herinneren dat hij zijn tegenstander geraakt had. Hoe het ook zij, DONK moest, met nog meer dan een helft te spelen, met tien man verder.

In de 50ste minuut kreeg Kagia een vrije trap te nemen. Rens Lamboo schoot knap tussen de palen, maar dankzij een knappe redding van DONK’s keeper Bas van der Eem en met behulp van de lat zat er voor Kagia niet meer dan een corner in.

Ook met een man minder bleef DONK het betere van het spel houden. De gedecimeerde thuisploeg was in de 59ste minuut zelfs dichtbij de openingstreffer toen een knappe rush van Jordy de Jong, gevolgd door een lage voorzet, door Levi van Houten net niet binnen kon worden gewerkt.

Na een uur spelen bracht Kagia Tijs van der Schinkel in het veld voor Melvin van der Meer. De invaller zou zeven minuten later volkomen onverwacht en tegen alle verhoudingen in matchwinner worden. De manier waarop was echter, vanuit het perspectief van DONK, te gruwelijk voor woorden. Een klassieke communicatiestoornis lag daaraan ten grondslag. Een volkomen onschuldige voorzet werd door Jordy de Jong teruggekopt op keeper Bas van der Eem. De sluitpost was echter net zijn doel uitgekomen om de bal te onderscheppen en zag die, tot afgrijzen van heel DONK, na een stuit door zijn benen glippen. Tijs van der Schinkel accepteerde het presentje gretig en kon de bal ongehinderd het doel intikken, 0-1.

Met Justin Vat  en Appie Kaïssy in de ploeg probeerde DONK de bakens te verzetten. Kagia bracht Ivo van der Vlugt voor Rowan Hoeke. Het spelbeeld veranderde echter nauwelijks.

Beide ploegen kwamen nog één keer in de buurt van een doelpunt.

In de 81ste minuut schreeuwde DONK om een penalty nadat Jordy de Jong in het vijandelijke strafschopgebied tegen de grond was gegaan. De scheidsrechter wuifde de protesten weg.En een minuut later wist Bas van der Eem met de voet Kagia van scoren af te houden.

Ook met Fouad Musaui voor Issam Aarab slaagde DONK er niet in een bres te schieten in de verdediging van Kagia. Het zag ernaar uit dat DONK met de 0-1 zeperd genoegen zou moeten nemen, maar de gifbeker bleek nog niet volledig geleegd. In de 90ste minuut trapte een Kagiaan, toen DONK een vrije trap wilde nemen, de bal weg. Mike Sluijter appelleerde voor een gele kaart maar vond geen gehoor bij scheidsrechter Mike van Dam. Vervolgens kreeg de arbiter een paar teksten te horen waar hij niet van gediend was. Geel was het resultaat voor DONK’s centrale verdediger. Toen die vervolgens nogmaals zijn ongenoegen uitte over de arbitrale beslissing kreeg hij direct rood. Een oliedomme actie, maar wel een heel zware straf.

Het bleef dus bij 0-1 in een wedstrijd waarin Kagia nauwelijks een behoorlijke kans had gekregen.

Na afloop waren de druiven zuur voor DONK. De onvrede was tastbaar. Er zal het nodige moeten gebeuren om de neuzen weer dezelfde kant op te krijgen. Weer een wedstrijd winnen lijkt niet genoeg om dat voor elkaar te krijgen. Het trainingsbezoek moet omhoog en er zal weer gemotiveerd en scherp getraind moeten worden. Ook een getalenteerde groep als DONK zal keihard moeten werken. Dan komt ook het positivisme bij de technische staf weer naar boven.

In deze knotsgekke afdeling staat wekelijks alles op zijn kop. DONK is inmiddels gezakt naar de zevende plaats, maar staat slechts drie punten achter koploper Aalsmeer. Ook de onderste helft is echter voortdurend in beweging, waardoor het gat met de nummer acht, ASC, slechts één punt bedraagt. Technisch coördinator Patrick Akerboom stelde zich op het standpunt dat DONK zich op de eerstvolgende wedstrijd moet concentreren in plaats van voortdurend een blik op de ranglijst te werpen.

Aanstaande dinsdagavond speelt DONK in de kwartfinale van de Rijnmond Cup thuis tegen stad genoot Olympia.

ZATERDAG  volgt dan de uitwedstrijd tegen RVC.