DONK laat zich de kaas van het brood eten

DONK-FOREHOLTE   1-1

Een uur lang was de wedstrijd tussen DONK en Foreholte het aanzien meer dan waard. Het spel golfde op en neer en er zat een goed tempo in. Verreweg de beste kansen waren er in dat uur voor DONK dat er uiteindelijk pas in de 59ste minuut in slaagde om op voorsprong te komen. De Goudse defensie, met daarachter de geconcentreerd keepende Bas van der Eem, gaf geen krimp.

Nadat DONK op voorsprong was gekomen was er nog maar een ploeg die voetbalde en dat was Foreholte. DONK bleek niet bij machte om door middel van combinatievoetbal de voorsprong te consolideren en ging zijn heil steeds vaker zoeken in lange halen in de richting van de zwaar afgeschermde spits Jeroen Borsboom. En ja hoor, dan is de kans dat je alsnog tegen een zeperd aanloopt levensgroot. Een makkelijk gegeven penalty bracht Foreholte alsnog langszij.

DONK trad behoorlijk gehandicapt aan. Zo miste de ploeg Tijmen Harmsen, “Appie” Kaïssy, Bas Houdijk en goalgetter Roy van der Graaf, terwijl Tim Houdijk (ziek geweest) op de bank begon. Het noopte trainer Pieter van Zoest om zijn systeem om te gooien. Een uur lang pakte dat goed uit.

Al in de zevende minuut kon de eerste grote kans voor DONK worden genoteerd. Fouad Musaui zette vanaf de rechterflank goed voor, Jeroen Borsboom kopte door en de attent mee gesprinte Jason Sriwaren leek vanaf een meter of twee DONK op voorsprong te gaan zetten. Zijn kopbal werd echter met een fabelachtige reflex door keeper Matthijs Guijt tot corner verwerkt.

Het spel golfde op en neer waarbij het sterk verjongde Foreholte met fris en fruitig voetbal voortdurend de aandacht van de solide defensie van de thuisclub bleef opeisen.

Nadat Jason Sriwaren in de zestiende minuut het doel te hoog had gezocht na een foutje van keeper Matthijs Guijt was Foreholte acht minuten later dichtbij de openingsgoal. Even was de DONK-defensie in verwarring omdat scheidsrechter Remko Lochtenberg tot twee keer toe geen overtreding zag in acties waar DONK wel een fluitsignaal voor verwachtte. Het leidde tort een lastige situatie voor het doel van Bas van der Eem. DONK’s keeper bleef echter soeverein overeind.

Na ruim een half uur spelen trok Foreholte weer even aan de bel. De opgerukte centrale verdediger Boyd Koppe zag zijn kopbal echter over het Goudse doel vliegen. Datzelfde gebeurde even later aan de andere kant toen Jeroen Borsboom een uitstekende voorzet van de veelvuldig opstomende Maher Hariti net niet onder de lat wist te krijgen.

Geel was er in de 33ste minuut voor Donkiaan Nadir Mohandis. De altijd aanspeelbare middenvelder moest zich vijf minuten daarna met een blessure laten vervangen door Tim Houdijk. Vlak daarvoor en op slag van rust kreeg DONK weer twee grote kansen om afstand te nemen van de ploeg uit Voorhout. En weer was het Jason Sriwaren die de bal niet tussen de palen kreeg. Eerst kreeg hij de bal niet langs keeper Matthijs Guijt nadat Werner Overkamp hem met een vlekkeloze pass in scoringspositie had gebracht en vervolgens wist hij, altijd goed op scherp staande, ook niet te profiteren van een fout van centrale verdediger Boyd Koppe. Zijn schot vloog naast.

Direct na het begin van de tweede helft bleef de geschiedenis zich herhalen. Weer stond Jason Sriwaren op scherp om zo te kunnen profiteren van een vlekkeloze steekpass van Levi van Houten en weer lukte het niet.

In de 54ste minuut leek Fouad Musaui de ban dan toch te gaan breken. Hij loste vanaf een meter of twintig een verwoestend schot dat op de lat boven de kansloze Matthijs Guijt uiteenspatte.

Twee minuten later liep DONK’s centrale verdediger Werner Overkamp tegen een gele kaart aan.

In de 59ste minuut was het dan eindelijk raak. Tim Houdijk kopte een bal harden strak in de loop van Jeroen Borsboom. De spits, die menig duel uitvocht met zijn directe bewaker Boyd Koppe, schermde de bal uitstekend af, wurmde zijn lichaam  voor zijn tegenstander en schoot fraai raak, 1-0. Een prachtige echte spitsengoal.

De voorsprong was voor DONK kennelijk aanleiding om te verwachten dat Foreholte in een poging om de gelijkmaker te forceren, als een malle zou gaan aanvallen en daarbij de verdedigende stellingen zou verwaarlozen. Dat bleek allerminst het geval. Zoals gezegd zochten de Gouwenaars hun heil steeds vaker in zinloze hoge ballen in de richting van Jeroen Borsboom, maar Foreholte had zijn zaakjes goed voor elkaar. De middenvelders van DONK moeten een stijve nek gekregen hebben van het kijken naar de vele projectielen die over hen heen vlogen en die vervolgens door Foreholte, dat goed bleef voetballen, moeiteloos onschadelijk werden gemaakt. Tot levensgrote kansen voor Foreholte leidde dit echter nog steeds niet.

In de 74ste minuut kwamen de bezoekers op gelijke hoogte. DONK’s middenvelder Levi van Houten, die ook als er geen bal in de buurt is een loopstijl heeft waarbij hij enigszins met de armen wappert, kreeg de bal binnen de beruchte lijnen tegen een zwaaiende arm. Scheidsrechter Remko Lochtenberg  wees naar de stip en gaf de ongelukkige Levi van Houten ook nog de gele kaart. De spelregels schrijven dat kennelijk voor, maar uw verslaggever is er kennelijk te oud of te weinig intelligent voor om de logica achter dit soort regelgeving te kunnen begrijpen. Hoe het ook zij, Foreholte’s aanvoerder Sam Lemmers benutte het buitenkansje dankbaar, 1-1.

Bij DONK, dat al een tijdje niet thuis gaf en ook nog eens hevig schrok toen trainer Pieter van Zoestj groggy neerging toen hij van dichtbij getroffen werd door een keiharde afgeketste bal ( hij kon gelukkig weer worden opgelapt en vervolgde de wedstrijd met een ijszak tegen zijn hoofd) kwamen Justin Vat en Issam Aarab in het veld voor de moegestreden Jason Sriwaren en Fouad Musaui, was het vervolgens overleven geblazen. Verder dan een paar corners en een kopbal van Boyd Koppe kwam Foreholte echter niet. In blessuretijd liep Werner Overkamp nog tegen zijn tweede gele kaart aan. Hij mocht dus met rood vertrekken. Het bleef bij 1-1, een uitslag die vanuit DONK perspectief, gelet op de levensgrote kansen wellicht zwaar teleurstellend is, maar waarmee, gelet op het spelbeeld, de neutrale toeschouwer vrede kon hebben.

De eerstvolgende wedstrijd van DONK is op 5 november. De ploeg gaat dan op bezoek bij Legmeervogels. Het is inmiddels wel duidelijk dat de Gouwenaars zijn ingedeeld in een afdeling waarin iedereen van iedereen kan winnen. Elke wedstrijd zal dus de uiterste concentratie vergen.