DONK EENVOUDIG LANGS GEHAVEND RVC’33, DONK-RVC’33 3-0

Medekoploper DONK wist in de derby tegen RVC’33 zijn status slechts bij vlagen waar te maken. Vooral in het eerste half uur grossierde de thuisclub in slordigheden; daarna waren de Gouwenaars drie kwartier lang oppermachtig tegen een gehavend RVC’33, dat onder meer sterkhouders Frank Stolwijk en Daan Zantinge miste.

Bij DONK is de ziekenboeg vrijwel leeg. Op de langdurig geblesseerde Jordy de Jong na is de selectie weer compleet en kunnen ook de spelers die wat langer uit de roulatie zijn geweest weer minuten maken. Een luxe voor trainer Pieter van Zoest, die dit keer Imad El Yousfi, Maher Hariti en Issam Aarab op de bank hield naast de van een nare enkelblessure teruggekeerde Tim Houdijk.

DONK kwam niet overtuigend uit de startblokken. Onnauwkeurigheden in de passing gaven RVC’33 keer op keer de gelegenheid om enige druk uit te oefenen op DONK’s keeper Bas van der Eem. Tot kansen van betekenis leidde dit overigens niet. In de derde minuut probeerde de opgerukte centrale verdediger Jannes van der Werf het eens met een hoog schot vanaf een meter of 25. Het leek ongevaarlijk, maar tot verrassing van vriend en vijand schampte de bal toch nog de bovenkant van de lat.

Een minuut later kreeg RVC’33 een nieuwe tegenslag te verwerken toen rechterspits Ralph Tol met een zweepslag moest uitvallen. Mees Booy was zijn vervanger.

In de zevende en in de veertiende minuut schudde DONK even de slordigheden van zich af. Dat resulteerde na een mooie pass van “Appie” Kaïssy in een schot van de dit keer als linksback opgestelde Bas Houdijk dat over vloog en in een kansrijke kopbal van Jeroen Borsboom (na een prima voorzet van Roy van der Graaf) die ruim naast het heiligdom van RVC’33 keeper Tim van den Hoek ging.

Nog twee keer dreigde er gevaar voor de thuisploeg. Dat was in de 23ste en in de 32ste minuut toen RVC’33 een vrije trap mocht nemen op de rand van het zestienmetergebied. In beide gevallen smoorde de bal echter in de muur. Het zouden voorlopig de laatste wapenfeiten van de bezoekers blijken te zijn.

In de 34ste minuut kwam DONK op voorsprong. Een laag schot van Jeroen Borsboom kon nog uit de hoek worden gebokst door keeper Tim van den Hoek, maar tegen de daaropvolgende lage harde knal van de sterk spelende rechtsback Tijmen Harmsen was hij kansloos, 1-0.

Nog geen minuut later had DONK de wedstrijd al min of meer in het slot kunnen gooien.  Roy van der Graaf bezorgde “Appie” Kaïssy een droomkans, maar die schoot voor een gapend leeg doel net naast.

In de tweede helft gooide DONK er nog een schepje bovenop. Onder aanvoering van de uitblinkende Mark van Doeland, die strooide met fraaie passes kwam RVC’33 er niet meer aan te pas.

In de 53ste minuut maakte Jeroen Borsboom de bal vlak voor het vijandelijke doel goed vrij. Op het moment dat hij wilde uithalen voor de genadeslag werd hij van achteren aangetikt. Scheidsrechter Giovanni Jaggan, die uitstekend leidde en geen kind had aan het sportieve duel aarzelde geen moment en wees gedecideerd naar de stip. Jeroen Borsboom zelf mocht het vonnis voltrekken en deed dat feilloos, 2-0.

Vier minuten later had Jeroen Borsboom de 3-0 moeten maken. Na een voorzet van Roy van der Graaf kopte hij van dichtbij echter in handen van Tim van den Hoek.

RVC’33, dat Jannes van der Werf intussen gewisseld had voor Stan Leeflang probeerde wel onder de druk uit te komen, maar verder dan een hard schot van diezelfde Tim Leeflang, dat geblokt werd door Mark van Doeland kwamen de bezoekers niet.

Met nog twintig minuten te spelen ging ook DONK wisselen. Imad El Yousfi en Tim Houdijk kwamen in het veld voor “Appie” Kaïssy en Jeffrey van Dam. De organisatie was vervolgens een tijdje weg bij DONK en RVC’33, met een prima spelende Aartjan van Dijk, rook zijn kans op de aansluitingstreffer. Die kwam er bijna toen Wouter Sluijs be bal min of meer toevalig op het hoofd kreeg en de paal redding bracht voor de thuisclub. De solide verdediging van DONK gaf verder niets weg.

Met Issam Aarab en Maher Hariti wisselde DONK vervolgens defensief. Louis van Gaal zou gezegd hebben dat de ploeg vanaf dat moment provocerende pressing ging spelen, waar wij gewone stervelingen het maar op countervoetbal houden.

Dat dit ook wonderschoon kan zijn bleek bij DONK’s derde goal in de 89ste minuut. Mark van Doeland kwam op eigen helft in balbezit en verzond onmiddellijk een splijtende pass op de voluit sprintende Imad El Yousfi die op zijn beurt de inkomende Jeroen Borsboom een niet te missen kans bood, 3-0. Een counter uit het boekje.

Door dit resultaat blijft DONK aan kop, samen met HBC dat moeizaam won van EMM.

Voor RVC’33, dat liet zien te laag geklasseerd te zijn, is het te hopen dat de ziekenboeg snel leegstroomt. Misschien worden de Reeuwijk Dorpelingen geholpen door het te verwachten besluit van de KNVB om de twee wedstrijden tot aan de winterstop te verschuiven naar latere data. Wedstrijden spelen en niet mogen trainen is immers onverantwoord. Een beslissing hierover is nog niet genomen.