Open huizen van verzet: de werkplaats van oud-Donkiaan Toon Nieuwenhuisen 

Een aantal maanden geleden heeft er een artikel op onze website gestaan over oud voorzitter en verzetsman Toon Nieuwenhuisen.
In het kader van de 4 mei herdenkingen organiseert Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet een aantal bijeenkomsten over het verzet in Gouda. Op onderstaande bijeenkomst het verhaal over Toon Nieuwenhuisen.
Toegang is gratis, bijeenkomst duurt maximaal 1 uur. Houd rekening met een beperkt aantal plaatsen. Verteller Peter Beukema.

OUD-DONKIAAN EN VERZETSMAN TOON NIEUWENHUISEN

 4 mei Hoge Gouwe 143, start om 12.00 en 14.00 uur

 Deze locatie was de rijwielherstelwerkplaats van Toon Nieuwenhuisen en tevens het Goudse contact- en aanloopadres van een van de eerste georganiseerde (landelijke) inlichtingendiensten in de oorlog. Voor het plaatselijke verzet was het hoofdkwartier en vergaderplaats. Nieuwenhuisen werd na verraad in maart 1942 met vier andere Gouwenaars gearresteerd. In combinatie met ontberingen, uitputting en diverse ziekten -waaronder longontsteking- is Nieuwenhuisen in concentratiekamp Dachau bezweken aan vlektyfus. Peter Beukema deed onderzoek naar zijn levensloop, het prille verzet van eind 1940 tot maart 1942, en de tijd na zijn arrestatie. Hij deelt zijn bevindingen over de verzetsman van wie het verhaal te lang weinig aandacht kreeg.