NACOMPETITIE PROMOTIE DEFINITIEF VOOR DONK

ESTO-DONK   1-0

DONK heeft zich definitief van een ticket verzekerd voor de nacompetitie voor promotie naar de eerste klasse. De ploeg bond ESTO met een 0-1 overwinning eenvoudig aan zijn zegekar. De uitslag was slechts een flauwe afspiegeling van de krachtsverhouding. Als DONK scherp was geweest in de afwerking dan was ESTO met de staart tussen de benen afgedropen. Nu viel de schade voor de ploeg uit Bodegraven nog mee.

DONK startte weer met dezelfde basiself als in de vorige weken. Bij ESTO was Wouter Jan Bos een opvallende bankzitter.

Al in de zevende minuut gaf DONK zijn visitekaartje af. Jordy de Jong manoeuvreerde zich met een onstuitbare rush in schietpositie en schoot met zijn chocoladebeen uitstekend in. Keeper Joey Anker redde fraai.

Drie minuten later was het de beurt aan Bas Houdijk. De gretige linkerspits knalde keihard tussen de palen, maar weer was Joey Anker, nu met twee vuisten, een sta in de weg.

DONK bleef doorgaan en ESTO stelde daar hoegenaamd niets tegenover. Na 23 minuten leek DONK dan toch echt verdiend aan de leiding te komen. In een druk strafschopgebied kreeg Zakaria Mellah de bal onverwacht op een vijftal meters van het doel voor de voeten. Kennelijk verrast produceerde de weer prima spelende middenvelder slechts een schampschot.

Even later was Jeroen Borsboom dichtbij de openingstreffer.Na een voorzet van Bas Houdijk raakte ook hij de bal niet lekker.

Na ruim een half uur spelen liet ESTO zich eindelijk even zien. Van afstand pegelde Yannick Saeijs de bal net over het doel van Donks keeper Bas van der Eem.

DONK schrok er niet van. Na 36 minuten spelen zette Zakaria Mellah Bas Houdijk in een kansrijke schietpositie. De linkerspits schoot uitstekend in, maar keeper Joey Anker bleek deze middag moeilijk te passeren. Uit de hierop volgende corner werden schoten van Donkianen in extremis gekraakt.

Drie minuten later rook DONK via Bas Houdijk voor de zoveelste keer aan de begeerde voorsprong na een uitstekende aanval. Maar weer bleek Joey Anker een niet nemen hindernis.

Vlak voor rust brak Levi van Houten op de linkerflank nog knap door de vijandelijke linies. Tot twee keer toe ging hij echter teveel voor eigen succes, waardoor beide ploegen met een, gezien het spelbeeld opmerkelijke, brilstand gingen rusten.

DONK kwam laat uit de kleedkamer. Trainer Pieter van Zoest had kennelijk een hoop te melden. De Gouwenaars gingen qua veldspel in ieder geval gewoon op de oude voet verder. De tweede helft was nog geen twee minuten oud toen de mooiste aanval van de wedstrijd van DONK een ongelukkige afloop kende. De defensie van ESTO, met Daan Boerboom inmiddels in de ploeg voor aanvoerder Bas van Zoest, werd compleet zoek gespeeld, maar bij het laatste passje was er sprake van een paar decimeter buitenspel. Goal dus afgekeurd.

ESTO wisselde hierop weer. De geblesseerd geraakte Pim van Zoest verliet geblesseerd het veld en maakte plaats voor Jesper de Heij.

In de 56ste minuut werd een doorkopbal van Jeroen Borsboom knap opgepikt door de alerte Roy van der Graaf. De rechterspits ontweek keeper Joey Anker maar slaagde er niet in om uit een moeilijke hoek de bal in het gapend lege doel te deponeren.

Twee minuten later kreeg DONK eindelijk zijn verdiende beloning. Een uitstekende combinatie tussen Zakaria Mellah en Roy van der Graaf eindigde bij Bas Houdijk . De linkerspits liet Joey Anker ditmaal volmaakt kansloos, 0-1.

Direct daarna liep Jordy de Jong tegen een terechte gele kaart aan. Trainer Pieter van Zoest nam, gelet op de naderende nacompetitie, geen enkel risico met zijn rechtsback en verving hem vrijwel direct door Issam Aarab.

Na een goed half uur spelen was het Bas Houdijk die de 0-2 op zijn schoen had. Hij mocht vrij aanleggen en koos voor de verste bovenhoek. Zijn poging stierf echter in schoonheid.

Vijf minuten later sneed DONK opnieuw als een mes door de Bodegraafse defensie. Na goed combineren van Levi van Houten en Bas Houdijk kreeg Roy van der Graaf de 0-2 op een presenteerblaadje. De anders zo trefzekere spits schoot dit keer echter over het heiligdom van Joey Anker.

ESTO kwam er nog steeds niet aan te pas maar mocht, gelet op de schamele voorsprong van DONK, nog steeds hopen op de gelijkmaker. Die leek ver weg toen Issam Aarab over de rechterflank goed opstoomde. Zijn voorzet werd door Jeroen Borsboom ineens op de slof genomen. De bal ging echter middendoor en eindigde in handen van Joey Anker.

Met Mark van Doeland voor Levi van Houten en even later met Justin Vat voor Werner Overkamp besloot DONK wat meer te gaan consolideren. ESTO deed er alles aan om de gelijkmaker te forceren, maar dat was bij lange na niet genoeg. De defensie van DONK, met een foutloze Mike Sluijter gaf geen enkele kans weg. Het enige wapenfeit dat nog een op een mogelijkheid om te scoren leek was het moment dat Jesper de Heij een decimeter tekort kwam om zijn hoofd tegen een hoge voorzet vanaf de linkerflank te zetten.

Het slotakkoord was weer voor DONK. In de 81ste minuut kon ESTO’s centrale verdediger Daan Boerboom niets anders doen dan de doorgebroken Roy van der Graaf onreglementair af te stoppen. De uitstekend leidende scheidsrechter René Geerlings streek niet met de hand over zijn hart, maar trok de rode kaart. Uit de toegekende vrije trap schoot Roy van de Graaf kiezelhard op het doel van ESTO, maar weer wist Joey Anker zich met een prachtige redding te onderscheiden. Het bleef bij een magere 0-1 in dit sportieve duel waarin verder nog geel was voor Donkiaan Mark van Doeland.

Al met al een te schamel uitgevallen zege voor een qua veldspel zeer overtuigend DONK.

Technisch coördinator Patrick Akerboom maakte zich niet druk over de vele gemiste kansen. “De doelpunten bewaren we voor de nacompetitie”, zo sprak hij vol vertrouwen.

Die nacompetitie begint voor DONK pas op 10 juni met een thuiswedstrijd tegen een nog niet bekende tegenstander. Bij winst volgt de finale op 17 juni op neutraal terrein.

Maar eerst ontvangt DONK volgende week zaterdag 27 mei ASC voor de laatste wedstrijd in de reguliere competitie.