Eerste thuisnederlaag Donk

DONK-ALPHIA 1-2

Een bij vlagen goed spelend DONK is tegen een verdedigend ingesteld Alphia door persoonlijke fouten tegen de eerste thuisnederlaag aangelopen. Door dit resultaat zakken de Gouwenaars nu naar plek twee, drie punten achter VUC en gelijk met HVV.

Beide teams misten in dit duel een belangrijke speler. Bij DONK dwong de afwezigheid van de zieke Maher Hariti interm-trainer er weer toe om linkerspits Bas Houdijk naar achteren te halen.
Alphia miste zijn centrale verdediger Dion Durham.

Zowel Alphia als DONK hadden in 2024 al aardig wat punten laten liggen. Voor de Alphenaren was deze wedstrijd cruciaal. Afstand nemen van de gevarenzône was de belangrijkste doelstelling.
Al vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Louis Duarte was duidelijk hoe Alphia zou gaan spelen. De ploeg zakte ver in en gokte op snelle uitbraken of persoonlijke fouten aan DONK-zijde.
DONK zette daar prima combinatievoetbal tegenover, al stierf dit in de beginfase nog wel eens in schoonheid in de buurt van de zestienmeterlijn.

Onverwacht kreeg Alphia al in de achtste minuutje het cadeautje waarop gehoopt was. DONK’s centrale verdediger Werner Overkamp riep “Rust” naar zijn compaan Mike Sluijter. Die besloot daardoor vervolgens de bal niet eenvoudig weg te koppen, maar over te laten aan keeper Bas van der Eem. Daan van Leeuwen bleek echter onopgemerkt door de Goudse verdedigingslinie te zijn geglipt, kreeg de bal plotseling op een presenteerblaadje vlak voor de neus van de verbouwereerde Bas van der Eem en even later stond het 0-1. Het zag er erg knullig uit.

DONK bleek niet bijzonder onder de indruk. Corners liepen echter op niets uit en de spaarzame keren dat Alphia wel over de middenlijn kwam leidde dit zelfs tot een kansje voor Daan van Leeuwen na een voorzet van Ralph Zeilstra. Zijn schot vloog echter hoog over.

Nadat Jeffrey van Dam in de 22ste minuut al een waarschuwingsschot had gelost (de bal vloog net naast) leek DONK een minuut later langszij te komen. Na een goede aanval over de linkerflank werd het hoofd van spits Jeroen Borsboom gevonden. De spits kopte van dichtbij raak, althans zo dacht DONK erover. Keeper Perry van Cassel zou de bal van achter de doellijn nog hebben weten weg te werken. Scheidsrechter Louis Duarte had echter niet geconstateerd of kunnen constateren dat de bal inderdaad de doellijn was gepasseerd. In de rebound leek “Appie” Kaïssy alsnog de verdiende gelijkmaker te gaan maken. Zijn schot werd echter op de doellijn geblokt.

DONK legde hierna weer een aantal prima aanvallen op de mat. Na een snelle combinatie tussen Roy van der Graaf en “Appie” Kaïssy werd eindstation Bas Houdijk gevonden. De opgerukte linksback schoot echter net naast.
In de dertigste minuut leek de bevrijdende gelijkmaker er dan toch echt te komen. Een uitstekende voorzet van Roy van der Graaf bereikte de volkomen vrijstaande Jeroen Borsboom. De bal stuitte onverwacht echter net iets op, waardoor de spits voor open doel zijn voet niet lekker tegen de bal kreeg. De bal vloog net naast.

In de tweede helft ontvouwde zich hetzelfde spelbeeld. DONK gaf al direct zijn visitekaartje af met een gevaarlijk schot van Jeffrey van Dam dat net naast vloog.
In de 48ste minuut was het wel raak. Levi van Houten ontdeed zich op de rechterflank van een paar tegenstanders, zette laag voor, Jeffrey van Dam tikte de bal achter zijn standbeen langs in de voeten van “Appie” Kaïssy en even later lag de bal achter de kansloze Perry van Cassel, 1-1. Een zeer fraaie goal.

Erop en erover, zo dacht iedere Donkiaan op dat moment. Misschien was DONK in dat streven wel iets te gretig, want vijf minuten na de gelijkmaker stond de 1-2 al weer op het bord. Jordy de Jong liet zich foppen door de sluwe Bryan de Bruin, een gave lage voorzet volgde en Daan van Leeuwen was weer attent, 1-2.
Vijf minuten later consternatie op de rand van het strafschopgebied van DONK. De uiterst bedrijvige handenbinder Ralph Zeilstra brak door, Jordy de Jong wist de bal met een laatste krachtsinspanning nog weg te tikken, maar nam daarbij de voet mee van zijn tegenstander. Scheidsrechter Louis Duarte besloot tot een vrije trap. De gele of rode kaart bleef achterwege. Een beslissing die door Alphia fel betwist werd.

Hierna was DONK weer aan de beurt. Jeroen Borsboom besloot een goede kopkans niet te bekronen met een inzet tussen de palen. Hij legde de bal af voor een medespeler, maar dat mislukte.
Twee minuten later kopte Bas Houdijk centimeters naast na een corner op maat van Werner Overkamp.

Met Remco Zuijdervliet in de ploeg voor Luuk Samsom brak Alphia in de 67ste minuut gevaarlijk uit. Weer was het Ralph Zeilstra die de Goudse defensie nadrukkelijk bezighield. Keeper Bas van der Eem bleek de reddende engel.

Beide ploegen kwamen hierna nog wel tot enkele mogelijkheden om te scoren. Levi van Houten was voor DONK nog het dichtst bij een doelpunt. Zijn inzet leverde niet meer op dan een corner.
Aan de andere kant zeilde een bekeken schot van Marwan Fennich net over het Goudse doel en raakte Ralph Zeilstra de bal niet lekker na een vrije trap van diezelfde Marwan Fennich.

Geel was er ondertussen voor Jordy de Jong (commentaar op de leiding) en Bryan de Bruin ( pittige overtreding).
Het werd ook tijd voor de nodige wissels. Bij DONK kwamen Jason Sriwiran voor Jeffrey van Dam en Boris Arts voor “Appie” Kaïssy. Bij Alphia maakten Bryan de Bruin en Daan van Leeuwen plaats voor Mansour el Bernichi en Bas Hazenbroek.

In de extra tijd was DONK toch nog dichtbij de gelijkmaker. Een vrije trap van Werner Overkamp eindigde op de lat en een knal van Jeroen Borsboom na een voorzet van Roy van der Graaf vloog net naast. Het bleef bij een knappe zege voor Alphia.
DONK’s trainer Patrick Akerboom toonde zich uiteraard teleurgesteld over het resultaat. “Zeker 75% balbezit en vooral in de eerste helft dotten van kansen. Maar ja, de bal moet er wel in”, verzuchtte hij.
Zijn collega Marcel Vondeling zei bijna verontschuldigend dat hij noodgedwongen van zijn geloof was gevallen door zijn ploeg zover te laten inzakken. “Maar ja, ik moest wel iets anders verzinnen nadat we vorige week tegen UVS fel aanvallend tot vijf keer toe in het mes waren gelopen. Zonder steunpilaar Dion Durham moest ik het toch anders gaan doen.
Ik begrijp wel dat DONK hoog staat, de ploeg speelt uitstekend voetbal maar had er in de eerste helft wel twee moeten maken”.

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij UVS. Tot ongenoegen van trainer Patrick Akerboom moet de ploeg het dan stellen zonder de geschorste Jordy de Jong.