DONK ONDERUIT IN THRILLER

FC OUDEWATER-DONK   3-2

Bijna 45 minuten had DONK vrijwel niets in te brengen tegen een ontketend FC Oudewater. De thuisploeg was gretig en sterk in de duels. Mede daardoor kwam DONK nauwelijks aan een fatsoenlijke aanvalsopbouw toe. Maar na de aansluitingstreffer vlak voor de rust kantelde de wedstrijd na de thee behoorlijk en werd het een spektakelstuk met DONK uiteindelijk op jacht naar de overwinning. Die winning mood zou wreed verstoord moeten zijn toen scheidsrechter Appel besloot Donkiaan Werner Overkamp met twee keer geel en dus rood van het veld te sturen. Niets was echter minder waar. Met tien man bleef DONK jagen op de overwinning om uiteindelijk door een toevalstreffer drie minuten voor tijd toch nog de boot in te gaan.

De virtuele nummer 1, FC Oudewater, tegen de op de loer liggende nummer 3, het was op voorhand een prachtig affiche. Bij FC Oudewater ontbrak de geschorste Walter van der Neut, terwijl DONK, vergeleken met de opstelling van vorige week, nu Tim Houdijk moest missen.

Sfeer was er volop in Oudewater. De thuisclub beschikt over een indrukwekkende “F-side” die zich nadrukkelijk liet horen. Alle ingrediënten voor een heerlijke voetbal middag waren aanwezig.

Dat heerlijke gevoel verdween al snel na de aftrap bij de DONK-fans. Behalve een schotje in de tweede minuut van Roy van der Graaf kwamen de Gouwenaars nauwelijks in het stuk voor. De thuisploeg heerste op alle fronten. Al in de derde minuut moest DONK’s keeper Bas van der Eem handelend optreden na een fraaie aanval en tien minuten later wist het uitschuifbare been van DONK’s rechtsback Jordy de Jong de doorgebroken Menno Venhof nog net het scoren te beletten.

Na een kwartier was het wel raak. De opgerukte centrale verdediger Kick van Zuijlen kopte goed in en via de rug van een DONK-speler verdween de bal niet zonder enig fortuin in het Goudse doel, 1-0.

Twee minuten later kreeg DONK ineens een dot van een kans. Linkerspits Bas Houdijk kwam in scoringspositie na goed voorbereidend werk van Roy van der Graaf en Jeffrey van Dam. Zijn schot strandde echter op de voet van keeper Bart Meuleman.

DONK was nog amper van de teleurstelling bekomen toen FC Oudewater’s nummer 10, Sven Rietveld, de bal uit een vrije trap panklaar afleverde op het hoofd van de volkomen ongedekte Kick van Zuijlen. Die had er geen moeite om zijn tweede treffer te maken, 2-0.

Amper een minuut later ontsnapte DONK aan een penalty toen Jordy de Jong net te laat was met zijn tackle binnen de beruchte lijnen. Scheidsrechter Appel zag er echter niets onreglementairs in.

DONK vergat nog steeds te voetballen en toen de ploeg in de 36ste minuut eindelijk weer eens een corner mocht nemen ging het bijna weer mis. FC Oudewater neutraliseerde het gevaar en perste er een snelle counter uit die in extremis nog door Levi van Houten onschadelijk kon worden gemaakt.

Vijf minuten voor rust legde FC Oudewater alweer een prima aanval op de mat. Spits Sebastiaan Evers schoot hard in, maar Bas van der Eem bleef meester over de situatie.

Kort daarna kreeg Jordy de Jong het op zijn heupen. Hij snelde als een hazewindhond langs de rechterflank en leverde de bal in bij Bas Houdijk. De linkerspits nam de bal goed aan. Schoot hard tussen de palen en zag tot zijn grote vreugde dat keeper Bart Meuleman de bal liet glippen, 2-1. Een uiterst belangrijk moment voor de aansluitingstreffer, al zou er heel wat moeten gebeuren voordat de Goudse aanhang weer geloof zou krijgen in een nog beter resultaat.

De rust brak aan met een 2-1 voorsprong voor FC Oudewater. Gele kaarten waren er in de eerste helft voor Donkiaan Mark van Doeland en thuisspeler Nick v.d. IJssel.

Geen helft is hetzelfde. Dat bleek al direct na de hervatting. Met Zakaria Mellah in de ploeg voor Jeffrey van Dam tapte DONK al vanaf de aftrap uit een heel ander vaatje. Het resulteerde in een belegering voor het doel van de “Geelbuiken” met binnen amper zestig seconden kansen voor Roy van der Graaf, Levi van Houten en Jeroen Borsboom. Steeds was er echter een voet, dijbeen of romp die de gelijkmaker wist te voorkomen.

DONK bleef nu de bovenliggende partij. De middenvelders werden beter gevonden en de thuisclub moest langzaam maar zeker steeds verder terug. Met Fons ter Burg en Tim Goes in de ploeg probeerde de thuisploeg de bakens weer te verzetten, maar dat haalde voorlopig niets uit. DONK ging gretig op jacht met een opvallende aanjagersrol voor Jordy de Jong.

Nadat DONK een drietal corners had mogen nemen was het uit de volgende in de 65ste minuut wel raak. Mark van Doeland slingerde de bal in de doelmond, de verdediging kreeg de bal niet weg en de opgerukte Mike Sluijter profiteerde dankbaar, 2-2.

Een sensatie hing in de lucht en de DONK aanhang maakte zich op voor een vergelijkbare ontknoping als vorige week in de topper tegen ESTO. Hoewel DONK bleef jagen op de 2-3 bleek een onnozele gele kaart voor Werner Overkamp de voorbode van een dramatische ontknoping. De centrale verdediger tikte de bal, nadat de scheidsrechter voor een overtreding had gefloten, een paar meter weg en werd daarvoor bestraft.

Terwijl de thuisclub nauwelijks meer uit zijn schulp kroop was er in de 69ste minuut toch nog een onverwachte kans voor Menno Venhof.  DONK’s keeper Bas van der Eem speelde hem de bal zomaar in de voeten, maar zag tot zijn opluchting dat de routinier de bal voorlangs schoof.

In de 72ste minuut kreeg DONK een geweldige domper te verwerken. Werner Overkamp werd voor een onschuldige overtreding bestraft met zijn tweede gele kaart en kon inrukken.

Wie gedacht had dat DONK vanaf dat moment op safe zou spelen en de boel zou dichttimmeren kwam bedrogen uit. De bezoekers bleven proberen om de zege alsnog uit het vuur te slepen. Dat leidde tot een gevaarlijke vrije trap op de rand van de zestien, nadat Roy van der Graaf gevloerd was. Keeper Bart Meuleman wist nog net een hand te krijgen tegen de vrije trap van Mark van Doeland.

Aan de andere kant onderscheidde ook Bas van der Eem zich. Hij wist een kopbal van Menno Venhof nog net tot corner te verwerken.

Drie minuten voor het einde van de reguliere speeltijd sloeg het noodlot voor DONK toe. Sven Rietveld produceerde uit een onmogelijke hoek een voorzet die tot grote vreugde van de thuisploeg ineens achter Bas van der Eem in de bovenhoek plofte, 3-2.

Nog gaf DONK zich niet gewonnen. Nadat er in de slotminuut bij een onschuldig opstootje tussen Bart Griffioen en de voor Jordy de Jong ingevallen Justin Vat een rode kaart viel voor Bart Griffioen en een gele voor Justin Vat, probeerde DONK het nog één keer. Een laag schot van Bas Houdijk werd echter goed gestopt door Bart Meuleman.

Het bleef, onder een orkaan van gejuich, bij een 3-2 zege voor de thuisclub.

Gele kaarten waren er in deze tweede helft verder nog voor matchwinner Sven Rietveld en voor de Donkianen Jeroen Borsboom en Issam Aarab.

Na afloop liepen de gemoederen hoog op. De trainersstaf van DONK had weinig goede woorden over voor de beslissing van scheidsrechter Appel om Werner Overkamp met twee gele kaarten van het veld te sturen, terwijl hun collega’s van FC Oudewater hemel en aarde bewogen om de scheidsrechter zo ver te krijgen dat hij de rode kaart voor Bart Griffioen zou terugtrekken.

Door deze zege is FC Oudewater de grote overwinnaar geworden van dit weekend. Alle andere ploegen uit de top vijf leden nederlagen.

Aanstaande zondag speelt DONK thuis tegen Kagia dat de laatste weken verrassend sterk voor de dag komt. Voor FC Oudewater wacht een nieuwe kraker, uit tegen Alphia.