DONK ONDERUIT IN KRAKER, HBC-DONK 1-0

In de strijd om het kampioenschap is DONK tegen zijn tweede nederlaag aangelopen. Na een boeiende en bij vlagen hoogstaande krachtmeting bleef koploper HBC de Goudse runner up met het kleinst mogelijke verschil de baas.

Het was me het sfeertje wel in Heemstede. Een voorwedstrijd tussen meisjesteams van HBC en DONK, felgekleurde rookgordijnen, een erehaag gevormd door diezelfde meisjesteams en een pupil van de week die onder luid gejuich technisch behendig door de DONK-defensie slalomde en vervolgens ook keeper Bas van der Eem kansloos liet. Alle ingrediënten voor een heerlijke voetbalmiddag waren aanwezig.

HBC miste ex-prof John Goossens vanwege corona. Zijn vervanger Jesse Assendelft presteerde echter uitstekend.

DONK moest het nog steeds doen zonder Werner Overkamp, “Appie” Kaïssy en Issam Aarab.

HBC kwam het best uit de startblokken. Met uiterst verzorgd veldspel werd DONK teruggedrongen. De Gouwenaars oogden aanvankelijk nog wat nerveus. Al in de eerste paar minuten werden twee corners weggegeven. Tot kansen leidde dit echter niet.

Dat veranderde in de 14e minuut. Linkerspits Arno Dijkstra werd knap vrijgespeeld en haalde onmiddellijk uit. Zijn knalharde schot eindigde tegen de onderkant van de lat, waarna de bal miraculeus het veld weer in sprong.

Twee minuten later liet DONK’s doelman Bas van der Eem zien dat hij niet voor niets tussen de palen stond. Hij pareerde een volgende pegel met zijn vuisten.

Hierna schudde DONK de schroom van zich af. Ook de Gouwenaars lieten zien wel degelijk technisch verzorgd voetbal op de mat te kunnen leggen. Tot tweemaal toe verschenen Roy van der Graaf en Jeroen Borsboom dreigend voor keeper Bram Verhage, maar assistent-scheidsrechter Aad van Lent stak de vlag omhoog, omdat hij er buitenspel in had gezien.

Seconden later was het weer de beurt aan HBC toen Sven Wierda knalhard tussen de palen vuurde. Het schot van de spits leed echter schipbreuk op de vuisten van Bas van der Eem.

DONK kreeg langzaam maar zeker wat meer greep op de wedstrijd. Defensief was het vooral Damian van Veen die zich onderscheidde, terwijl op het middenveld Tim Houdijk in de combinaties een prima rol vervulde. HBC had zijn zaken echter prima voor elkaar. De snelle backs van DONK, Tijmen Harmsen en Bas Houdijk kregen nauwelijks kans om op te komen en op die manier de buitenspelers Roy van der Graaf en Imad El Yousfi in het spel te betrekken. Toch kreeg DONK rond de twintigste minuut twee forse kansen. Eerst plaatste Mark van Doeland een vrije trap loepzuiver op het hoofd van de bij de tweede paal opgedoken Jeroen Borsboom. De spits kopte de bal voorlangs het doel waarna Roy van der Graaf met een halve omhaal een identieke goal leek te gaan maken als vorige week tegen ESTO. Dit keer mikte hij echter net te hoog.

Even later profiteerde Jeroen Borsboom bijna van een afspeelfout van keeper Bram Verhage. De spits zag zijn lob echter over het Heemsteedse doel verdwijnen.

Het spel golfde op en neer en bleef aantrekkelijk, maar tien minuten nadat een doelpunt van HBC terecht was afgekeurd wegens buitenspel ging het toch mis voor DONK. HBC begon wat meer aan te dringen en toen HBC’s rechterspits Bryan Wilderom in het strafschopgebied tegen de vlakte ging na een duel met Bas Houdijk legde scheidsrechter Younes El-Hajouti de bal op de stip. Een beslissing die uiteraard gemengde gevoelens opriep. Hoe het ook zij, Sven Wierda accepteerde de buitenkans gretig en scoorde met een hard schot in de hoek rechts naast Bas van der Eem, 1-0.

DONK moest zich duidelijk even herpakken. Twee minuten na de openingsgoal was Sven Wierda dichtbij de 2-0. De spits schoot hard in, maar alweer waren de vuisten van Bas van der Eem paraat.

Het begin van de tweede helft was voor de thuisclub. Binnen tien minuten konden er vier corners worden genoteerd en twee kansen. De grootste was in de 51ste minuut voor de opgerukte centrale verdediger Jessie Vink. Hij kopte de bal van dichtbij via de grond in handen van Bas van der Eem. Even later leverde ook een schietkans voor Zeno van Ooijen niet het gewenste resultaat op. De middenvelder vuurde over.

DONK, dat Imad El Yousfi had vervangen door Zakaria Mellah, bracht in de 54ste minuut de hoop in de Goudse harten weer terug. Zakaria Mellah leverde een uitstekende pass af op Roy van der Graaf. De naar het centrum uitgeweken linkerspits besloot niet zelf af te drukken, maar in plaats daarvan de vrijstaande Jeroen Borsboom aan te spelen. De bal kwam net niet lekker aan, maar toch wist de aanvalsleider er nog een schot uit te persen dat buiten bereik van Bram Verhage de paal trof.

In de 67ste minuut leverde Tim Houdijk een knappe steekpass af op Roy van der Graaf. Die haalde onmiddellijk hard uit maar de bal vloog via de voet van de keeper over het doel van de thuisclub. HBC antwoordde vrijwel onmiddellijk met een schot van Sven Wierda dat op de lat belandde.

HBC’s trainer Jasper Ketting besloot hierna het accent wat meer op de defensie te leggen. Hij wisselde spits Sven Wierda voor Menno Grijsen. Op zijn beurt bracht DONK’s trainer Pieter van Zoest wat meer aanvalskracht in het veld. Hij wisselde Mark van Doeland voor de jonge Jason Sriwiran. Die trof het met Dave Dragt als directe tegenstander niet. De linksback werd tot man of the match uitgeroepen, al had spelmaker Jeroen de Bruijn ook nadrukkelijk naar die eervolle vermelding gesolliciteerd.

DONK slaagde er echter niet meer in om een vuist te maken. De Goudse aanhang veerde nog even op bij een inzet van Jason Sriwiran, maar het was vergeefse hoop. Zijn inzet trof weliswaar de binnenkant van de paal, maar er was al buitenspel geconstateerd. Ook een omhaal van de aan het front verschenen centrale verdediger Marvin Vat leverde niets op.

Het bleef bij 1-0.

Al met al een fraaie overwinning voor een homogeen en ijzersterk HBC. Ook DONK kan terugzien op een puike partij. Op de tribune waren vriend en vijand het erover eens dat men deze middag de sterkste twee ploegen van de afdeling aan het werk had gezien.

Scheidsrechter Younes El-Hajouti leidde het sportieve duel uitstekend. Vlak voor tijd deelde hij de enige gele kaart uit. Die was voor Donkiaan Jeffrey van Dam.

DONK heeft nu twee weken de tijd om de wonden te likken en zich te herpakken. Op 3 april speelt de ploeg uit tegen ASC uit Oegstgeest.