DONK komt er aan! DONK-ESTO   4-2

De streekderby tussen de nummer drie van de tweede klasse D DONK en de trotse koploper ESTO kende een enerverend scoreverloop en een aantal bijzondere doelpunten. Uiteindelijk was het DONK, dat na een kansloos lijkende 0-2 achterstand, veerkracht toonde en de buit met 4-2 in eigen huis hield.

DONK, dat de ziekenboeg langzaam ziet leeglopen, miste in dit duel nog Tijmen Harmsen en Appy Kaïssy, terwijl Jordy de Jong, die langzaam wordt klaargestoomd, op de bank begon. Marvin Vat is met een ernstige knieblessure langdurig uit de roulatie.

ESTO, dat het seizoen was begonnen met een flinke kwaliteitsimpuls en mede daardoor van een nacompetitiekandidaat in de onderste regionen is getransformeerd tot koploper, was compleet.

Al vanaf de aftrap keken de staf van DONK en de trouwe DONK-supporters hun ogen uit. Er klopte niets van de organisatie bij DONK en de thuisploeg werd volledig overlopen door een ontketend ESTO. Dat DONK’s doorgaans zo betrouwbare keeper Bas van der Eem al in de vijfde minuut opzichtig blunderde bij een hoog diagonaal schot van ESTO’s routinier Wouter-Jan Bos paste dan ook perfect in dit beeld, 0-1.

DONK zette hier nagenoeg niets noemenswaardigs tegen over. Alleen Mark van Doeland probeerde de malaise te doorbreken met een pegel in de dertiende minuut die over het doel van ESTO’s keeper Joey Anker vloog.

Drie minuten later was het bijna 0-2. DONK’s centrale verdediger Mike Sluijter knalde tegen zijn belager Coen de Groot op waarna de spits vrij kon voorzetten op het hoofd van de beweeglijke Pim de Visser. Die kopte van dichtbij hard in, maar Bas van der Eem wist deze grote kans met een uitstekende redding om zeep te helpen.

Het bleef voorlopig gatenkaas bij DONK. In de 23ste minuut dook Pim de Visser frank en vrij op voor het doel van Bas van der Eem en ditmaal was er geen houden aan de kopbal, 0-2.

Nog geen twee minuten later dreigde een vroegtijdig fiasco voor DONK. Alweer Pim de Visser was met speels gemak door de vijandelijke linies gebroken. De uitgelopen Bas van der Eem wist hem echter vakkundig naar de buitenkant te drijven waarna Mike Sluijter uiteindelijk voor opluchting kon zorgen.

Plotseling was het DONK dat weer hoop kreeg. Daaraan ten grondslag lag ook een tactische positiewisseling tussen Issam Aarab en Werner Overkamp. Die zet betaalde zich al snel uit. In de 27ste minuut gaf Werner Overkamp een uitstekende voorzet, keeper Joey Anker zat er nog met een hand aan, maar kon niet voorkomen dat Jeroen Borsboom prima binnenkopte, 1-2.

Vanaf dat moment kantelde het wedstrijdbeeld volledig. DONK begon steeds beter te draaien en bij ESTO sloeg de twijfel zichtbaar toe. Het overwicht betaalde zich voor DONK uit in de 35ste minuut. Jeffrey van Dam won weer eens een duel en speelde de opgerukte Mark van Doeland prima aan. De man met de fluwelen trap vond de tot dan onzichtbare Roy van der Graaf. De rechterspits besloot de bal vanaf een meter of achttien ineens op de slof te nemen. Onhoudbaar voor Joey Anker sloeg de bal als een raket in. 2-2. Een wonderschoon doelpunt dat zeker genomineerd zal worden voor doelpunt van het jaar. De goalgetter zelf was er na afloop laconiek onder: “Ach, zo’n bal gaat snoeihard onhoudbaar binnen of vliegt zo hoog over dat ze hem nu in Westergouwe nog aan het zoeken zijn”.

DONK werd steeds sterker. Mike Sluijter kon zijn passes eindelijk kwijt, Werner Overkamp en Mark van Doeland bleven strooiden met afgemeten crossballen, Tim Houdijk bewees dat hij niet alleen uitstekend kan voetballen maar ook heel goed kan koppen en spits Jeroen Borsboom won vrijwel ieder kopduel en toonde zich ook defensief van waarde.

In de 41ste minuut leek DONK op 3-2 te komen. Na een goede aanval kwam Levi van Houten in scoringspositie. De middenvelder had echter net iets te veel tijd nodig

Een paar tellen voor het rustsignaal kreeg Mark van Doeland op rechts een vrije trap te nemen. Met grote precisie mikte hij de bal precies op de plek waar de keeper moet kiezen tussen voor de bal gaan en dus een opduikende aanvaller het score te beletten en de verre hoek afdekken om zo te voorkomen dat uit de vrije trap in één keer doel werd getroffen. Het werd geen vaan tweeën. Mike Sluijter kreeg er nog net een voetje achter en wist zo DONK op een 3-2 voorsprong te brengen. Er werd niet eens meer afgetrapt.

Om nou te zeggen dat DONK bij de start van de tweede helft op dezelfde voortvarende wijze doorging, nee dat zou overdreven zijn. ESTO moest natuurlijk komen en deed dat met een hoge intensiteit.Het leidde in de eerste twintig minuten van de tweede helft tot twee kansen voor de bezoekers. In de 55ste minuut kreeg Werner Overkamp de gele kaart na een tackle op Wouter-Jan Bos. Uit de toegestane vrije trap kwam de opgerukte Pim van Zoest in scoringspositie. Hij wist de bal echter niet tussen de palen te krijgen. En tien minuten later, kort nadat Donkiaan Levi van Houten het geel had gezien, kopte Pim de Visser net naast.

Twee minuten later deelde DONK de genadeslag uit. Terwijl heel ESTO was opgerukt brak de uitblinkende Mark van Doeland door. Hij verzond een voorzet die ter hoogte van de 16 meter lijn nog net kon worden onderschept door keeper Joey Anker. De opstuitende bal kwam echter precies voor de voeten van Jeroen Borsboom die het gapend lege doel met een technisch fraai uitgevoerd schot wist te vinden, 4-2.

Beide ploegen spraken hierop hun eerste wissels aan. ESTO bracht de aanvallend ingestelde Reduan Laghmani voor verdediger Daan Boerboom, terwijl DONK het middenveld versterkte met Zakaria Mellah voor Bas Houdijk.

ESTO bleef fel strijden voor de aansluitingstreffer. In de 82ste minuut kopte spits Coen de Groot na een fraaie voorzet van Pim de Visser net naast.

In de 81ste minuut ontsnapte ESTO’s centrale verdediger Bas van Zoest na een veel te harde charge op Roy van der Graaf aan een gele kaart. DONK’s rechterspits moest zich laten vervangen door Jordy de Jong.

Vier minuten later verzond Mark van Doeland vanaf een meter of veertig een enorme pegel. Joey Anker stond een meter of vijf voor zijn doel en was nog net op tijd terug om de bal uit de bovenhoek te tikken.

Vlak voor het einde van de regulier speeltijd perste DONK er nog een knappe aanval uit. Werner Overkamp stuurde Jordy de Jong weg en diens lage voorzet werd door Jeroen Borsboom van achter het standbeen bijna binnen gewerkt.

In de slotminuut was er nog geel voor Bas van Zoest. Hij torpedeerde Jordy de Jong.

De blessuretijd zorgde nog voor twee momenten die het vermelden waard zijn. Eerst miste Zakaria Mellah een kans na een goede combinatie met Levi van Houten en seconden voor het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Remko Lochtenberg kreeg ook Donkiaan Issam Aarab nog geel. Het bleef bij 4-2.

DONK’s trainer Pieter van Zoest vertelde na afloop dat hij geschrokken was van het onsamenhangende spel van zijn ploeg in de eerste 25 minuten van de wedstrijd. “Spelers kwamen de afspraken niet na na, er was geen beweging en als er al eens beweging was dan liepen ze de verkeerde kant op. Op sleutelmomenten hadden we het geluk aan onze zijde. Het had in dat eerste deel van de wedstrijd zomaar 0-4 kunnen staan.  Gelukkig hebben de mannen enorme veerkracht getoond. En daar ben ik dan natuurlijk trots op.”

Door deze zege is DONK koploper ESTO nu tot één punt genaderd. De ploeg staat nu gelijk met Alphia dat net als ESTO in de laatste twee wedstrijden vier punten verloor. Virtueel aan de leiding staat echter FC Oudewater. Die ploeg heeft nog een wedstrijd tegoed en kan bij winst de koppositie overnemen. Aanstaande zondag speelt DONK uit op natuurgras tegen FC Oudewater. Alweer een big match dus.