DONK EENVOUDIG LANGS HEKKENSLUITER, SCHOTEN-DONK 1-6

Het rommelde de laatste weken behoorlijk bij rode lantaarndrager Schoten. De stokoude vereniging die in 1920 zelfs de KNVB-beker won had nu als enige ambitie het vege lijf in de tweede klasse te redden. Dat zou op voorhand niet meevallen. Een trainer die afgelopen week vertrok en het feit dat tegen DONK diverse spelers ontbraken door ziekte of vakantie stond er nou niet bepaald borg voor dat de weg omhoog tegen de trotse nummer 2 zou worden ingeslagen.

Met een offensief ingesteld middenveld startte DONK voortvarend. Al na een paar minuten (het scorebord met klok deed het toen nog niet en de wedstrijd had ook even twee minuten stilgelegen omdat de cornervlaggen bleken te ontbreken) leverde Bas Houdijk een puike voorzet af op het hoofd van Jeroen Borsboom. De spits kopte uitstekend in, 0-1 en de Goudse aanhang ging zich opmaken voor een middagje prijsschieten.
Dat pakte al snel even heel anders uit. Seconden na de openingstreffer zette Schoten’s rechterspits Dylan van der Kuyl zijn opponent Tijmen Harmsen knap van de bal om vervolgens direct voor te zetten. Spits Wesley Beerenstein toverde hierna een kunststukje uit de hoge hoed door met een schitterende halve omhaal DONK’s keeper Bas van der Eem kansloos te laten, 1-1.

DONK verblikte of verbloosde niet. De eerste die de aandacht opeiste was Mark van Doeland. Diens knalharde volley spatte echter uiteen op de vuisten van keeper Jeremy Deinen.
In de achtste minuut was het wel weer raak. Levi van Houten stuurde Imad El Yousfi met een knappe pass de diepte in, de rechterspits zette laag en scherp voor en Jeroen Borsboom was er precies op tijd bij om zijn tweede doelpunt aan te tekenen, 1-2.
Daarna regende het achttien minuten lang kansen en corners voor DONK. Maar hoewel de voorbereiding vaak weinig te wensen overliet was dat met de scherpte in de afronding allerminst het geval.
Zo vond Levi van Houten in de twaalfde minuut van dichtbij de voet van de keeper en zocht Bas Houdijk het doel te hoog na een fraaie pass van Mark van Doeland en een knappe voorzet van Imad El Yousfi.
Ook Jeroen Borsboom kreeg nog een kans om zijn hattrick al binnen zestien minuten te voltooien. De Goudse topscorer kwam na een corner van Mark van Doeland hoog boven iedereen uit, maar kopte over.
Na alweer een goede combinatie tussen Wener Overkamp, Bas Houdijk en Levi van Houten schoot laatstgenoemde te slap in.

De aanvalsdrift van DONK luwde vervolgens even. In hun pogingen om een veilige voorsprong te creëren liepen de Gouwenaars zich overijverig steeds meer vast in de trechter van Sloten, waar met name centrale verdediger Ket heel goed werk leverde.

In de 26ste minuut was het even schrikken voor DONK. Een lage voorzet van de gevaarlijke Dylan van der Kuijl werd maar net door iedereen gemist.

Vanaf de 35steminuut kregen de toeschouwers op het fraaie en gezellige complex van Schoten ook steeds meer aanvallende acties van DONK’s linksback Tijmen Harmsen te zien. Twee uitstekende schoten vertrokken van zijn rechtervoet. Het eerste werd goed gestopt door keeper Jeremy Deinen, het tweede werd nog net gekraakt.

Het was een handicap voor Schoten dat de gevaarlijke rechterspits Dylan van der Kuijl, die al een aantal minuten liep te trekkebenen kort voor rust geblesseerd het veld moest verlaten.

In de slotminuut van de eerste helft kreeg DONK na een goede voorzet van Imad El Yousfi nog kans op kans. De bal wilde er echter niet in.

In de tweede helft was de bal nog maar amper aan het rollen of DONK wist de begeerde 1-3 op het scorebord te krijgen. Levi van Houten slalomde door de Haarlemse defensie, maar werd in kansrijke positie binnen de beruchte lijnen aangetikt. Scheidsrechter Vally Karagantcheff wees gedecideerd naar de stip waarna Jeroen Borsboom koeltjes voor zijn derde goal van deze middag zorgde.

DONK schakelde hierna geen tandje terug. De Gouwenaars bleven kansen creëren. Eerst schoot Levi van Houten in kansrijke positie nog over, maar even later was het wel raak. Een verre ingooi van Marvin Vat werd door Jeroen Borsboom goed doorgekopt waarna de hoog opspringende Zakaria Mellah zijn goede optreden bekroonde met een onhoudbare fraaie kopbal, 1-4.

Schoten’s interim-trainer Samil Gungor probeerde met een aantal wissels het tij te keren en hoewel het spel van Schoten er wel verzorgder uitzag dan voor de rust zette het geen zoden aan de dijk. DONK bleef komen onder de impulsen van de uitblinkende Mark van Doeland en Werner Overkamp. Levi van Houten, Marvin Vat, Bas Houdijk en Jeroen Borsboom waren binnen een tijdsbestek van zeven minuten dichtbij een treffer.

DONK’s trainer Pieter van Zoest sprak nu ook zijn wissels aan. Hij bracht eerst Damian van Veen voor Maher Hariti en even later Roy van der Graaf en Wessel Akerboom voor Jeroen Borsboom en Zakaria Mellah.
Nadat Roy van der Graaf (op de bank begonnen omdat hij afgelopen donderdag niet had getraind) en Levi van Houten mochten ruiken aan de zoveelste treffer legde Schoten in de 83ste minuut een knappe counter op de kunstgrasmat. Donkiaan Roy van der Graaf verloor een duel op het middenveld waarna Schoten er vliegensvlug uitkwam. Nummer 10, van Dijk, kwam in scoringspositie maar schoot net naast.
Roy van der Graaf revancheerde zich onmiddellijk. Hij combineerde uitstekend met Bas Houdijk en stelde de linkerspits na een puike voorzet in staat om de 1-5 aan te tekenen.

Schoten bleef vechten voor een draaglijker resultaat. Na een uitbraak van Wesley Beerenstein kwam van Dijk alleen voor Bas van der Eem. DONK’s keeper redde echter knap.

Drie minuten voor tijd koos DONK voor een corner variant. Werner Overkamp speelde Marvin Vat goed aan, maar de bal verdween naast het doel van de thuisclub.
Het slotakkoord was weer voor DONK. Mark van Doeland bediende Levi van Houten op maat en ditmaal was het schot van de middenvelder zuiver genoeg om keeper Jeremy Deinen kansloos te laten, 1-6. Het bleef bij die stand.

Al met al een relatief simpele overwinning voor DONK dat veel goede dingen liet zien, maar dat in de afwerking wel wat scherper had mogen zijn.
Het zeer sportieve duel werd uitstekend geleid door scheidsrechter Vally Karagantcheff.

Door deze overwinning en dankzij de overwinning van koploper HBC op Pancratius staat DONK nu nog steviger op de tweede plaats. Nummer drie Pancratius staat inmiddels negen punten achter op de Gouwenaars. Koploper HBC is ongenaakbaar met 12 punten voorsprong op DONK, maar wel met een wedstrijd meer gespeeld.
Aanstaande zondag ontvangt DONK de nummer vijf DIOS waarna op donderdag 12 mei revanche zal moeten worden genomen bij EMM ’21.