BIZARRE ONTKNOPING BIJ DONK-ALTIOR, DONK-ALTIOR 3-2

DONK lijkt patent te hebben op een Houdini-achtige ontsnapping. Ontsnapte de ploeg in de thuiswedstrijd tegen ESTO al miraculeus door in blessuretijd een 0-1 achterstand om te buigen in een 2-1 overwinning, tegen Altior bakte de ploeg het na een 0-2 achterstand nog een tikkeltje bruiner. Met nog 13 minuten te gaan keken de Gouwenaars tegen een hopeloos lijkende achterstand aan, maar weer was het goaltjesdief Roy van der Graaf die in de 93ste minuut Altior de genadeslag toebracht. Daarvóór hadden Marvin Vat en Levi van Houten al gezorgd voor een niet meer verwachte ommekeer.

“As je nie scoort ken je nie winnen” zou wijlen Johan Cruijff gezegd kunnen hebben. Dat gezegde leek naadloos van toepassing op DONK dat met de stevige wind in de rug vlot combinerend aan de wedstrijd begon, in de eerste 18 minuten maar liefst vier doelrijpe kansen creëerde, maar het net niet wist te vinden.

Al in de tweede minuut nam Roy van der Graaf een fraaie dieptepass van Werner Overkamp ineens op de slof. De bal vloog naast.

Drie minuten later was het de beurt aan Marvin Vat om het doel koppend, na een corner van Mark van Doeland, centimeters te missen.

Zestig seconden later leek Roy van der Graaf de openingsgoal dan toch echt te gaan aantekenen. De rechterspits profiteerde bijna van een foutje van Altior’s keeper Jeroen Sassen, maar zijn stiftje verdween net langs de verkeerde kant van de paal.

En toen nog maar twee minuten verder een steekpass van Tijmen Harmsen niet in de felbegeerde voorsprong kon worden omgezet omdat Jeroen Sassen met de voet redding bracht, begon menig DONK-aanhanger zich zo langzamerhand toch enigszins bezorgd achter de oren te krabben. Een aloude voetbalwet luidt immers dat als je de kansen maar niet benut je tegenstander er met de buit vandoor gaat.

Nadat Roy van der Graaf nogmaals Jeroen Sassen op zijn weg vond na een steekpass van “Appie” Kaïssy, veranderde het wedstrijdbeeld na de door scheidsrechter Willem Hoek ingelaste drinkpauze volkomen. Het is niet bekend wat er in het water van de thuisploeg zat, maar een stimulerend middel was het allerminst. Weg waren de combinaties en weg was het Goudse overwicht; het was ineens slordigheid troef.

Nadat Tijmen Harmsen keeper jeroen Sassen nog één keer op de proef had gesteld met een laag schot in de hoek, was het plots Altior dat de lakens uitdeelde.

In de 28ste minuut bleef het nog bij een waarschuwingsschot toen Tom van der Weijden alert reageerde op een mooie steekpass. DONK’s keeper Bas van der Eem wist het dreigende onheil nog net knap te voorkomen.

Na een half uur spelen was het echter wel raak. Altior kwam vliegensvlug uit de verdedigende stellingen, spits Ed van der Weijden liet de centrale verdedigers van DONK zijn hielen zien en even later was ook Bas van der Eem kansloos, 0-1.

DONK sputterde voor de rust nog wat tegen, maar verder dan een rollertje van “Appie” Kaïssy en een puntertje van Bas Houdijk (na een goede actie van Roy van der Graaf) dat naast vloog kwamen de Gouwenaars niet.

In de tweede helft bleek al snel dat Altior met de stevige wind in de rug deed wat DONK tot dan toe verzuimd had, tussen de palen schieten.

In de 46ste minuut werd een verre uittrap van Jeroen Sassen behendig opgepikt door Tim Heikoop. De spits knalde zonder aarzeling direct op het doel van Bas van der Eem, maar die bracht met zijn vuisten redding.

DONK kreeg in de eerste tien minuten nog een goede kans om de zaak gelijk te trekken. Bas Houdijk kopte een goede voorzet van Roy van der Graaf echter over het vijandelijke doel.

Het was echter Altior dat voortdurend de aandacht op bleef eisen. De ploeg uit Langeraar beperkte zich absoluut niet tot het alleen maar verdedigen van de voorsprong, maar trok onvervaard ten aanval zodra de gelegenheid zich voordeed.

Na 55 minuten spelen was het tijd voor een aantal wissels. Assistent- trainer Rik Brouwer (trainer Arjan van der Laan was op familiebezoek in Chili) bracht Stijn van der Meer voor Sven de Regt, terwijl DONK’s trainer Pieter van Zoest de geblesseerd geraakte “Appie” Kaïssy, Jeffrey van Dam en Damian van Veen plaats liet maken voor Zakaria Mellah, Levi van Houten en Maher Hariti.

De goede bedoelingen van het opgefriste DONK kregen in de 62ste minuut echter een gevoelige knauw. DONK’s keeper Bas van der Eem, normaal gesproken zelden op een fout te betrappen, speelde een volkomen vrije bal zomaar tegen de drie meter verder staande Ed van der Weijden aan, waarna de bal tot ontzetting van DONK in het Goudse doel plofte, 0-2.

Altior bracht nu wel wat meer defensieve kracht binnen de lijnen. Eray Bozkurt moest plaats maken voor Sem van den Berg.

Op dat moment was er vrijwel geen sterveling die nog in een opleving van DONK geloofde. Met Imad El Yousfi voor Bas Houdijk aan de kant van DONK kwam de ommekeer er toch. In de 77ste minuut zorgde een corner van Mark van Doeland voor zoveel verwarring in het doelgebied van Altior dat Marvin Vat er als de kippen bij was om de bal over de lijn te werken, 1-2.

Altior’s assistent-trainer Rik Brouwer rook het naderende onheil. Hij wisselde Sam van der Meer voor Bram Hartveld. Het waren echter vooral de verse krachten aan DONK-zijde die de ploeg ineens vleugels leken te geven. Daarnaast kreeg spits Jeroen Borsboom ook meer en meer de gelegenheid om wat meer te gaan zwerven omdat Zakaria Mellah de spitspositie goed overnam.

DONK klopte steeds nadrukkelijker op de deur. Zakaria Mellah kopte een mooie voorzet van Jeroen Borsboom eerst nog over het doel van Jeroen Sassen en Marvin Vat was al wat dichter bij een doelpunt toen zijn inzet, na een vrije trap van Werner Overkamp rakelings over vloog. In de 86ste minuut viel ie dan toch, de zo felbegeerde gelijkmaker. Scheidsrechter Willem Hoek kende DONK een vrije trap toe op een meter of 25 van het doel van Altior. De reden was in eerste instantie onduidelijk, maar de leidsman verklaarde desgevraagd na afloop dat hij na commentaar op de leiding de keuze had tussen het geven van een vrije trap of het geven van een gele kaart. Het werd dus een vrije trap van Mark van Doeland die door Levi van Houten werd opgepikt en prachtig werd binnengeschoten, 2-2.

Toen waren de rapen natuurlijk gaar. Er vielen gele kaarten voor Ed van der Weijden (helaas voor DONK maakte scheidsrechter Willem Hoek hier een van zijn weinige foutjes toen hij verzuimde om de voordeelregel toe te passen terwijl Imad El Yousfi alleen op keeper Jeroen Sassen afstormde), Zakaria Mellah en Donk’s assistent-trainer John Olsthoorn.

Altior deed nog een paar wanhopige pogingen om het initiatief weer naar zich toe te trekken, maar de Goudse defensie stond als een huis.

In de 93ste minuut volgde dan toch de niet meer voor mogelijk geachte ontknoping. De bal werd na een corner van Mark van Doeland in eerste instantie uit het 16-meter-gebied weggewerkt waarna Zakaria Mellah de naar de linkervleugel uitgeweken Jeroen Borsboom vond. De spits ontdeed zich op schitterende wijze van zijn directe tegenstander en vond met een lage voorzet Roy van der Graaf. De sluipschutter aarzelde niet en tekende voor de winnende treffer, 3-2.

“Een Estootje” zei de matchwinner, verwijzend naar de ontsnapping in de thuiswedstrijd tegen ESTO. “Maar dit kan natuurlijk zo niet doorgaan. Het is onbegrijpelijk dat we zo sterk beginnen, de opgelegde kansen niet benutten en vervolgens zo de kluts kwijtraken.”

Al met al dus een narrow escape voor DONK tegen een prima spelend Altior. Scheidsrechter Willem Hoek leidde het sportieve duel over het algemeen uitstekend.

Door deze overwinning consolideert DONK zijn tweede plaats met zes punten voorsprong op Pancratius.

Aanstaande zondag gaat DONK in Haarlem op bezoek bij hekkensluiter Schoten.