SLORDIG DONK TOCH NOG RUIM LANGS ESTO, ESTO-DONK 2-5

Alle ingrediënten voor een mooie streekderby tussen ESTO en DONK waren aanwezig: Schitterend voetbalweer, heel veel publieke belangstelling en twee teams met ieder hun eigen belangen. DONK wilde graag zijn riante tweede plaats behouden, terwijl ESTO er alles aan gelegen was om uit de onderste regionen op te krabbelen.

Het werd een onderhoudend duel met grote fouten aan beide zijden, maar ook met een aantal fraaie treffers.

DONK trad aan zonder Maher Hariti (werk) voor wie Damian van Veen speelde en zonder Tim Houdijk die nog herstellende is van een blessure. ESTO kende geen verrassingen in de basiself.

Het was DONK dat direct de toon zette. Al in de tweede minuut werd een splijtende pass van Werner Overkamp goed op waarde geschat door Jeroen Borsboom. De spits glipte door de vijandelijke defensie en liet doelman Donny Veenis kansloos, 0-1.

ESTO bleek niet van plan bij de pakken neer te gaan zitten. De eerste waarschuwing voor DONK kwam van de voet van Tim van de Lagemaat. De opgerukte linksback lobde de bal echter over het heiligdom van keeper Bas van der Eem.

Een minuut later leverde DONK-speler Jeffrey van Dam de bal ongelukkig in bij Wouter-Jan Bos. De geslepen linkerspits maakte een paar meters en schoot de bal vervolgens met de binnenkant van de voet hoog en fraai in het Goudse doel.

ESTO putte hier duidelijk moed uit. De Bodegravers legden in de elfde minuut een fraaie aanval op de kunstgrasmat. Lars Verheul mocht de trekker overhalen, maar de middenvelder stuitte op de voet van keeper Bas van der Eem.

Hierna rechtte DONK de rug en nam het de regie stevig in handen. De beloning volgde in de 20ste minuut. Rechterspits Roy van der Graaf werd de diepte in gestuurd en liet iedereen zijn hielen zien. Hij zette laag voor en vond de voet van Jeroen Borsboom. De Goudse topscorer had geen moeite om de 1-2 aan te tekenen. Bij deze treffer negeerde scheidsrechter Jesse Verduijn het vlagsignaal voor buitenspel van zijn assistent Marcel Dijkzeul.

Hierna bleef DONK duidelijk de bovenliggende partij. De defensie van ESTO kwam meer en meer onder druk met als resultaat een gele kaart voor centrale verdediger Pim van Zoest.

In de 27ste minuut slingerde “Appie” Kaïssy zich knap tussen een aantal verdedigers van de thuisclub door om vervolgens met een geplaatst schot keeper Donny Veenis op het verkeerde been te zetten, 1-3.

De Goudse aanhang was er hierna van overtuigd dat ESTO rijp was voor de sloop. Dat bleek echter allerminst het geval. De thuisploeg richtte zich op en verscheen, met Job van Welie in plaats van Jesper de Heij, nog een paar keer gevaarlijk voor het doel van Bas van der Eem. Daarbij werd, zo ongeveer samenvallend met het rustsignaal, zelfs de paal nog geraakt.

DONK, dat de tweede helft begon met Levi van Houten op de plaats van Zakaria Mellah, had gewaarschuwd moeten zijn. Daar was echter in het eerste kwartier van de tweede helft weinig van te merken. De bezoekers grossierden in slordigheden en lieten zich qua duelkracht aftroeven door ESTO waar het heilige vuur kennelijk was ontbrandt.

Het leidde tot een kopbal van de opgerukte Pim van Zoest tegen de lat en even later, in een onoverzichtelijke situatie, tot een bal tegen de paal.

In de 58ste minuut sloeg ESTO echter alsnog toe. Na een mooie combinatie tussen de ingevallen Bas van Goudzwaard en Wouter-Jan Bos kopte Job van Welie de aansluitingstreffer keihard binnen, 2-3.

De gelijkmaker leek zelfs in de lucht te hangen toen, seconden later, de lepe Job van Welie vrij mocht afdrukken. Bas van der Eem redde echter fraai ten koste van een corner.

Na een uur spelen was ESTO enigszins uitgeraasd. DONK kreeg weer een paar corners te nemen, maar die leverden niets op.

ESTO probeerde het tij weer te keren. Trainer Andy Biekman bracht routinier Remy Hendriks in het veld voor Pim van Zoest. Zoden aan de dijk zette dit voorlopig niet omdat ESTO amper een minuut later tegen een zeperd aanliep. Lars Verheul speelde te kort terug op keeper Donny Veenis en Roy van der Graaf was er als de kippen bij om DONK weer een ogenschijnlijk veilige marge te geven, 2-4.

Opgezweept door zijn fanatieke aanhang, die bij elk geblokkeerd schot schreeuwde om een penalty wegens hands (scheidsrechter Verduijn liet zich niet om de tuin leiden), bleef ESTO geloven in een beter resultaat. De kans deed zich in de 67ste minuut voor. Jack Simons besloot een fraaie solo met een schot op de paal.

Drie minuten later was het de beurt aan DONK. Bas Houdijk brak door de vijandelijke linies maar in kansrijke positie vond zijn schot geen genade bij keeper Donny Veenis.

Nadat Donkiaan Werner Overkamp een gele kaart had ontvangen probeerde ESTO het met man en macht nog een keer. Een gevaarlijke aanval werd binnen de beruchte lijnen gestuit. Heel ESTO brulde om een strafschop, maar scheidsrechter Jesse Verduijn wuifde alle protesten resoluut weg.

Hierna was de angel uit het spel van ESTO, dat ook Jesper den Besten tegen een gele kaart zag aanlopen.

Beide ploegen spraken hun laatste wissels aan. Bij DONK kwam IMad El Yousfi de licht aangetikte Roy van der Graaf aflossen, terwijl Mark van Doeland de plaats van de moegestreden “Appie” Kaissy innam. Bij ESTO kwam Rick van Deuren in het veld voor Lars Verheul.

In het laatste kwartier had DONK zijn zaakjes weer op orde. Na een goede actie zette Imad El Yousfi de opgerukte Damian van Veen aan het werk. Diens voorzet belandde echter op de lat.

Voor een fraai slotakkoord zorgde de jonge Levi van Houten. Met een knappe solo profiteerde hij knap van de ruimte die ESTO liet vallen om vervolgens in de 88ste minuut met een laag schot via de binnenkant van de paal de 2-5 eindstand op het scorebord te zetten.

Al met al een verdiende maar tegelijk ook geflatteerde overwinning van DONK in een duel dat uitstekend werd geleid door scheidsrechter Jesse Verduijn. Het was sowieso een mooi weekend voor de Gouwenaars omdat de nummer drie in de stand, Pancratius, twee punten liet liggen bij Foreholte. Daardoor staat DONK nu weer, met zes punten voorsprong op Pancratius, een stuk steviger op de tweede plaats. Nummer 1, HBC, is met een voorsprong van 12 punten op DONK (maar wel met een wedstrijd meer gespeeld) ongenaakbaar op weg naar het kampioenschap.

Aanstaande zondag ontvangt DONK Altior dat sluipenderwijs is opgeklommen naar een gedeelde vierde plaats. De Gouwenaars zijn gewaarschuwd.