“Driepunter voor DONK” – Donk 1 – Ommoord1: 3-2

Door onze razende reporter Joop Spee.

In een duel dat voor de clubsupporter een hoog billenknijpgehalte had is DONK erin geslaagd zijn eerste zege te boeken. Aan de nieuwe DONKstraat werd Ommoord met 3-2 verslagen. Terwijl de thuisclub in het begin van de tweede helft verzuimde om de bezoekers de genadeslag toe te dienen mocht DONK uiteindelijk nog blij zijn dat de 3-2 voor de poorten van de hel kon worden weggesleept.

Beide ploegen hadden hun eerste wedstrijd verloren. Ommoord ging met maar liefst 1-7 ten onder tegen de “semiprofs” van IFC,terwijl DONK zich de kaas lelijk van het brood liet eten bij OHVV (3-2). Volgens een aantal DONK-spelers was het gras daar twee kontjes hoog en viel er moeilijk op te voetballen. Op de eigen strak geschoren kunstgrasmat zou het dus allemaal veel beter moeten worden.

DONK trad aan zonder captain Jeroen de Jong en spits Delano Lantveld ( beiden geblesseerd). Ook Joey van Vliet was nog niet van de partij, maar is na een operatie op de terugweg.

De start van de thuisploeg was allerbelabberdst. De eerste zeven minuten waren volledig voor de bezoekers. Al in de derde minuut gaf Ommoord zijn eerste waarschuwingsschot af. Na slordig uitverdedigen aan DONK-zijde besloot Ben Hofstra zijn geluk te beproeven met een 35 meter schot dat gedragen werd door de wind. Tot opluchting van DONK vloog de bal over het Goudse doel.

Zestig seconden later werd het aanzienlijk gevaarlijker. Linksback Stef van Hanswijk speelde te kort terug. De bal werd opgepikt door Darlison Ferreira dos Santos die, schuin rechts voor het Goudse doel staande, de bal ruim naast de verste paal schoof.

In de 6e minuut kreeg Ommoord vanaf een meter of twintig een vrije trap te nemen. Aanvoerder Roelof Breukhoven leverde een goed schot af, maar vond DONK-keeper Patrick de Blok op zijn weg.

Hierna was het gedaan met het offensief van Ommoord. DONK nam het initiatief over en was voor de eerste keer gevaarlijk in de 8ste minuut. Pascal Schouten brak goed door en zette voor in de richting van het hoofd van Rik Bogaard. De gelegenheidsspits raakte de bal echter maar half.

In de 16e minuut had een prima combinatie tussen Koen Steenbergen en Jeffrey Berlijn voor gevaar kunnen zorgen. De eindpass was echter onzuiver. Nog geen twee minuten later legde DONK via Wouter Steenbergen, Koen Steenbergen en Sjors van Hanswijk een vlotte counter op de grasmat. De voorzet van Sjors van Hanswijk zeilde echter over het hoofd van de vrijstaande Pascal Schouten heen.

Het werd langzaam maar zeker duidelijk: een doelpunt hing in de lucht en dat viel ook in de 22steminuut. Een corner van Sjors van Hanswijk werd goed doorgekopt door Pascal van Driel, precies op het hoofd van de gretige Koen Steenbergen, 1-0.

De vreugde van de Gouwenaars was echter van korte duur. Zonder dat er ook maar enig gevaar dreigde speelde Stef van Hanswijk, terwijl iedereen in zijn versnelling vooruit stond, de bal zomaar in de breedte in de voeten van Kearney Schotsborg. Die zei “hartelijk dank”, liep door naar het Goudse doel en verschalkte Patrick de Blok koelbloedig, 1-1.

Een lelijke domper voor DONK, dat even tijd nodig had om zich te herpakken. Stef van Hanswijk probeerde uit alle macht zijn fout te herstellen en stichtte met een paar snelle rushes gevaar voor het Ommoordse doel. In de 38ste minuut liet hij iedereen zijn hielen zien en manoeuvreerde hij zichzelf knap alleen voor keeper Stephan van der Graaf in scoringspositie. Tot ontzetting van DONK verdween zijn schuiver echter naast het vijandelijke doel.

Vlak voor rust raakte Pascal Schouten onstuitbaar op drift. Zijn voorzet bereikte het hoofd van linkerspits Sjors van Hanswijk, maar diens kopbal was niet zuiver genoeg.

Vlak voor rust kreeg DONK nog een gelegenheid om met een voorsprong de rust in te gaan. Na een fraaie counter had Rik Bogaard de kans om een vlekkeloze eindpass af te leveren. Die bleef echter uit, zodat de rust met een gelijke stand werd bereikt.

Er waren kennelijk harde woorden gevallen in de kleedkamer van DONK, want nadat een corner van Ommoord, dat Darlison Ferreira dos Santos had gewisseld voor Stevan Thomas, onschadelijk was gemaakt, was het DONK dat onder aanvoering van de uitstekend spelende Koen Steenbergen het tempo opschroefde, de meeste duels won en keer op keer gevaarlijk opdook voor het doel van Stephan van der Graaf. In de 48ste minuut diende zich een grote kans op de voorsprong aan, maar Rik Bogaard bleek in zijn eindpass onzuiver. De spits zou zich nog geen minuut later schitterend revancheren. Op de linkerflank lanceerde Wouter Steenbergen de snelle Sjors van Hanswijk. Diens voorzet werd door de inkomende Rik Bogaard vanaf een meter of tien ineens op de slof genomen. Volkomen onhoudbaar verdween de bal in de verste bovenhoek, 2-1. “Tor des Jahres” zouden onze oosterburen zeggen.

Ommoord leek nu volledig stormrijp. Meer goals konden bijna niet uitblijven. In de 53ste minuut was centrale verdediger Pascal van Driel na een corner heel dicht bij de 3-1. Van dichtbij kopte hij echter op de rug van een bijna op de doellijn staande verdediger.

In de drang om de score verder uit te bouwen verloor DONK de organisatie echter uit het oog. Vrijwel het hele elftal leek de verlossende 3-1 te willen scoren en dat kwam de thuisclub bijna duur te staan. In de 58ste minuut trof Ommoord’s linkerspits Angelo van der Spek tot zijn eigen verrassing nauwelijks Goudse verdedigers aan. Een felle demarrage werd gevolgd door een loepzuiver passje op de volkomen vrij voor het Goudse doel staande Kearney Schotsborg. De man van de eerste goal van de bezoekers gaf dit keer echter, tot opluchting van DONK, niet thuis. Een zekere 2-2 bleef uit.

Dit moment leeg de thuisploeg echter te verlammen. Weg was het flitsende spel van de eerste twaalf minuten na rust. Er sloop angst in de ploeg en er werd nauwelijks meer gecombineerd. De onrust groeide toen centrale verdediger Daniel Steenbergen tegen een gele kaart aanliep wegens hands. Keeper Patrick de Blok bleek echter paraat bij de vrije trap van Ommoord’s aanvoerder en beste man Roelof Breukhoven.

In de 67ste minuut kwam toch de al eerder verwachte 3-1. Na een moeizame combinatie over een aantal schijven kwam de bal voor de voeten van middenvelder Wouter Steenbergen. Diens schot leek niet extreem lastig, maar vloog onder keeper Stephan van der Graaf, wiens zicht mogelijk belemmerd was, door tegen de touwen.

Ondanks deze toch redelijk veilig lijkende voorsprong slaagde DONK er niet in om het vertrouwen in eigen kunnen terug te krijgen. Nadat bij DONK de licht geblesseerde Rik Bogaard was vervangen door Imad El Yousfi en Ommoord Angelo van der Spek had gewisseld voor Sander Put, slaagde Ommoord er in de 76ste minuut in om de aansluitingstreffer aan te tekenen. Een hoge bal dwars over de as van het veld werd geremd door de pittige wind. De sterke Roelof Breukhoven pikte de bal attent op en wurmde de bal na enig klutswerk tegen de Goudse touwen.

Het was voor Ommoord het sein om 1 op 1 te gaan spelen en steeds was het daarbij captain Roelof Breukhoven die voor dreiging zorgde. Er kwam natuurlijk ook ruimte voor DONK. Kort na de 3-2 schoof de uitgebroken Imad El Yousfi de bal een paar meter naast de verste paal, maar veel verder kwam DONK voorlopig niet. De Gouwenaars, die Marco Douma in de ploeg hadden gebracht voor Sjors van Hanswijk, gingen steeds meer angstig achteruit lopen. Het was aan rechtsback Jeffrey Berlijn, die een prima tweede helft speelde, te danken dat de gelijkmaker uitbleef. “De witte” redde met een uiterste krachtsinspanning op de doellijn na een inzet van Kearney Schotsborg.

Vlak voor tijd kreeg DONK nog drie kansen om de voorsprong uit te bouwen. Imad El Yousfi dook onverwacht voor keeper Stephan van der Graaf op, maar de sprintende sluitpost wist nog net redding te brengen ten koste van een bovenbeenblessure.

In de 90ste minuut ontsnapte Stef van Hanswijk aan buitenspel. In scoringspositie liet hij de eer aan Pascal Schouten. Die had echter buitenspel gestaan op het moment dat Stef van Hanswijk de bal oppikte. De voortreffelijk leidende scheidsrechter Hesselmans beoordeelde de situatie alsnog als buitenspel, zodat het doelpunt van Pascal Schouten werd afgekeurd.

Seconden later leek Pascal Schouten alsnog zijn goaltje mee te gaan pikken. Hij ontsnapte aan alles en iedereen en spurtte op keeper Stephan van der Graaf af. De sluitpost werd omspeeld, maar de afwerking bleek niet zuiver. Het bleef bij 3-2.

Al met al een duel waarin DONK regelmatig twee gezichten toonde. Door goed vanuit de organisatie te blijven spelen en felheid in de duels te houden moet er meer vertrouwen in de ploeg komen. De goede fases in de wedstrijd geven voldoende aanleiding om te veronderstellen dat dit goed gaat komen.