DONK vaster op plek 2, TAVV-DONK: 2-5

Dankzij een ruime overwinning in het duel bij hekkensluiter TAVV en misperen van de concurrentie heeft DONK het uitzicht op de promotie-nacompetitie verfraaid.

Dat het allemaal zo soepel zou verlopen als de einduitslag doet vermoeden was echter allerminst het geval.

Was het onderschatting, een gebrek aan focus en communicatie of misschien zelfs de naweeën van een al te uitbundige koningsdag? Wie het weet mag het zeggen, feit was in ieder geval dat DONK, zoals wel vaker, allerbelabberdst uit de startblokken kwam.

De wedstrijd was amper een minuut oud toen Tim Houdijk, belaagd door twee fel jagende tegenstanders, een duel op het middenveld verloor. TAVV schakelde onmiddellijk door, Dorus Boddeke leverde een fraaie steekpass af dwars door het hart van de Goudse defensie en keeper Bas van der Eem was kansloos op de schuiver van de goed reagerende Donny van der Neut, 1-0.

Het smaakte naar meer voor de thuisploeg, die hoog druk zette en gretig op weg ging naar een extra bonus. Dat die speelwijze ook de nodige risico’s met zich meebrengt bleek al in de vierde minuut. “Appie” Kaïssy (Roy van der Graaf had niet getraind en zat op de bank) manoeuvreerde zich het vijandelijke strafschopgebied in maar stuitte in de afwerking op de voet van keeper Rodney Pater. Datzelfde overkwam Jeroen Borsboom in de rebound.

Die voet werd in het eerste kwartier een ware plaag voor de aanvallers van DONK. Zowel Bas Houdijk als “Appie” Kaïssy (na een mooie rush van Jordy de Jong) strandden nogmaals op dit vijandelijke lichaamsdeel.

Het bleek uitstel van executie. In de 16e minuut wist Jordy de Jong spits Jeroen Borsboom te vinden. Die ging niet voor eigen succes maar zag dat Levi van Houten er beter voorstond. Tegen het mooie schot van de middenvelder was geen kruid gewassen, 1-1.

Nadat Bas Houdijk, goed vrij gespeeld door Jeroen Borsboom, voor de verandering weer op de voet van Rodney Pater had geschoten gaf de thuisclub extra gas. De ploeg drong aan, legde een prima spelletje op de goede kunstgrasmat, maar kwam niet verder dan een paar mogelijkheden die alle niets opleverden.

In de veertigste minuut was TAVV echter wel heel dicht bij een nieuwe voorsprong. Een actie van DONK keeper Bas van der Eem tegenover Yassine El Mariami werd met een penalty bestraft. De aanhang van DONK hield de adem in. Weer achter de feiten aanlopen en nu door een goal vlak voor rust bood bepaald geen garantie voor een goede afloop.

Chiel Konings zette zich achter de bal. Tot grote opluchting van DONK vloog diens strafschop huizenhoog over.

Partijen gingen dus rusten met een 1-1 stand. Het publiek had een levendige eerste helft gezien waarbij de kritische kijker was opgevallen dat de Goudse defensie meer dan eens flinke haarscheuren vertoonde en dat TAVV door de gekozen speelwijze veel ruimte liet.

In de bestuurskamer wist een ervaren TAVV-er het zeker: “Een leuke eerste helft, maar DONK wint met 1-3”.

Direct al bij het begin van de tweede helft had DONK’s trainer Pieter van Zoest voor een paar tactische aanpassingen gekozen. Mark van Doeland kwam voor Tijmen Harmsen en Fouad Musaui verving Zakaria Mellah.

Vanaf de aftrap lag het initiatief nu bij DONK. Na een paar corners die zonder resultaat bleven kwamen de bezoekers in de 50ste minuut op een 1-2 voorsprong. Werner Overkamp vond Jeroen Borsboom die op zijn beurt de rappe Bas Houdijk op maat bediende. Ditmaal was er voor Rodney Pater geen houden aan.

Een paar minuten later was ook de weer prima spelende Tim Houdijk met een geplaatst schot uit de tweede lijn dichtbij een treffer. Rodney Pater wist de bal echter nog net tot corner te verwerken.

Zestig seconden daarna alweer een flinke kans voor DONK. Na een korte corner vond Mark van Doeland het hoofd van Bas Houdijk. Diens kopbal eindigde echter in handen van Rodney Pater.

DONK leek op rozen te zitten maar moest alert blijven. Twee minuten na de kopkans van Bas Houdijk legde TAVV een fraaie aanval op de mat. Eindstation Donny van der Neut leek voor de gelijkmaker te gaan zorgen maar hij mikte de bal niet alleen langs de kansloze Bas van der Eem, maar ook centimeters langs de voor TAVV verkeerde kant van de paal.

DONK schrok weer wakker. Na een uur spelen verzond Fouad Musaui een splijtende pass op “Appie” Kaïssy. De linkerspits bood Jeroen Borsboom een niet te missen kans, 1-3.

Het bleef een levendige wedstrijd. TAVV moest meer en meer ruimte weggeven. Bij DONK wist vooral Jordy de Jong niet altijd hoe hij met zoveel vrijheid om moest gaan.

Maar bij DONK was het dit keer verdedigend niet om over naar huis te schrijven. Na de zoveelste slordigheid miste Dorus Boddeke na een corner de aansluitingstreffer op een paar decimeter.

Beide partijen spraken vervolgens hun wisselspelers aan. Bij TAVV kwamen Sharief en Looyestejn binnen de lijnen voor Dorus Boddeke en Kevin van Wijk, terwijl bij Donk “Appie” Kaïssy en Jordy de Jong het veld moesten ruimen voor Roy van der Graaf en Issam Aarab.

Roy van der Graaf stond nog maar net binnen de lijnen toen hij, na een schitterende combinatie tussen Mark van Doeland, Jeroen Borsboom en Bas Houdijk in stelling werd gebracht. IJzig kalm tekende hij voor de 1-4.

Een minuut later ging een aanvaller van TAVV binnen de beruchte lijnen over het been van Bas Houdijk. Opnieuw ging de bal op de stip. Dit keer mocht Ahmed Sharief aanleggen. Hij vonniste feilloos, 2-4.

Met Stan van Smoorenburg voor Yassine El Mariami probeerde TAVV het opnieuw. Het mocht niet baten. DONK, met Justin Vat voor Levi van Houten, had de teugels stevig in handen en kwam ook nog op 2-5. Jeroen Borsboom controleerde de bal uit een vrije trap van Mark van Doeland goed en poeierde met links onhoudbaar tegen de touwen.

Het bleef bij een verdiende 2-5 zege voor DONK.

Gele kaarten waren er in deze sportieve wedstrijd voor DONK keeper Bas van der Eem en Kevin van Broekhoven van TAVV. Scheidsrechter Jan van Vugt leidde uitstekend.

Dankzij deze overwinning en de misstap van Foreholte, dat onderuit ging bij EMM, is DONK vaster op de tweede plaats gekomen. Omdat ook koploper Aalsmeer twee punten verspeelde is de achterstand op die ploeg nu geslonken tot vijf punten. Met nog slechts drie wedstrijden te gaan lijkt dat echter nog steeds een onoverbrugbare kloof.

Voor TAVV is rechtstreekse degradatie onafwendbaar. Jammer voor een ploeg die tal van wedstrijden slechts met het kleinste verschil verloor en ook nu tegen DONK weer aantoonde prima voetbal te kunnen spelen.

Zaterdag 13 mei speelt DONK thuis tegen EMM.