ZEVENKLAPPER VOOR DONK: HOV/DJSCR-DONK 2-7

Door onze razende reporter Joop Spee

DONK heeft in een merkwaardig duel met wisselende kansen goede zaken gedaan. HOV/DJSCR, concurrent voor de toppositie, werd in eigen huis, te midden van de drukte van de marathon van Rotterdam, op een grote nederlaag, 2-7, getrakteerd. Het grote verschil zat hem in de effectiviteit van beide ploegen. DONK’s topscorer Robin Plomp was in grote vorm en scoorde met geplaatste schoten maar liefst vijf maal.

DONK moest het in deze wedstrijd stellen zonder Jeroen de Jong (nek en schouder) en Wouter Steenbergen (lies). Ralph Tol en Zakaria Mellah maakten weer minuten met DONK 2, terwijl Charaf Akoub op de bank begon.

HOV/DJSCR, waar na het gedwongen vertrek van de trainer een paleisrevolutie is uitgebroken, miste vier vaste eerste elftalspelers.

De eerste mogelijkheid in de eerste helft was voor HOV/DJSCR. Rachid Nafihi kwam net een teenlengte tekort om de bal al in de vijfde minuut binnen te tikken. Twee minutten later deed aan de andere kant Robin Plomp voor het eerst van zich spreken. Hij lanceerde Mo Jrezzi, maar die kon onvoldoende vaart achter de bal krijgen, waardoor keeper Jeffrey Bastings geen moeite had met zijn inzet.

Seconden later eiste HOV/DJSCR weer alle aandacht op. Na een vrije trap vanaf de linkerflank vuurde captain Rachid el Khalifi direct op het Goudse doel, maar de vingertoppen van DONK’s keeper Bas van der Eem en de bovenkant van de lat voorkwamen verder onheil voor DONK.

HOV/DJSCR bleef gevaarlijk via goede een-twee combinaties tussen Rachid el Khalifi en Rachid Nafihi.

Toch was het DONK dat de leiding nam. Mo Jrezzi werd op de rand van het strafschopgebied onreglementair aangetikt. De daarop volgende vrije trap werd door Robin Plomp bijna achteloos en met veel gevoel in een prachtige treffer omgezet, 0-1.

In de 23ste minuut werd de score bijna verdubbeld. Rik Bogaard speelde Robin Plomp aan en de spits besloot van vrij grote afstand op doel te schieten. Terwijl keeper Jeffrey Bastings als aan de grond genageld stond caramboleerde de bal tussen paal en lat om uiteindelijk terug te ketsen in het Rotterdamse doelgebied.

Het bleek uitstel van executie. De toeschouwers waren nog maar nauwelijks van de emotie bekomen of Robin Plomp dook als een havik op de bal na balverlies van HOV. Alweer was zijn schot weloverwogen en gericht en alweer was Jeffrey Bastings kansloos, 0-2.

In de 32ste minuut kwam DONK op een onverwachte 0-3 voorsprong. Na alweer slordig bal verlies van HOV/DJSCR kon Rik Bogaard op de linkervleugel uitbreken. Zijn eindpass was niet al te zuiver, maar werd gelukkig voor DONK door centrale verdediger Zohair Hasnaoui in eigen doel gewerkt.

De DONK-aanhang wreef zich het stof eens goed uit de ogen: hun ploeg stond met maar liefst 0-3 voor zonder ook maar een moment sprankelend combinatievoetbal op de goed bespeelbare grasmat te leggen. Het drama voor HOV/DJSCR had nog groter kunnen worden als de ontsnapte Imad El Yousfi niet net naast had geschoten na een uitbraak.

HOV/DJSCR van zijn kant was nog lang niet van plan het moede hoofd in de schoot te leggen. De Rotterdammers roken dat er deze middag toch mogelijkheden en kansen zouden komen, omdat de Goudse verdediging, met uitzondering van Mike Sluijter, niet in zijn normale vorm stak. Zo kreeg Rachid el Khalifi in de 35ste minuut al een enorme kans om de score een draaglijker aanzien te geven. De Rotterdamse aanvoerder lobde de bal echter over het doel van Bas van der Eem. Vier minuten later liet diezelfde Rachid el Khalifi Jeffrey Berlijn zijn hielen zien. Zijn voorziet werd door Olivier Baptista goed ingeschoten, maar tot opluchting van DONK zat er nog net een Gouds been tussen.

Vier minuten voor rust landde een goede voorzet van Dave Tol op de schietgrage voet van Robin Plomp. De spits nam de bal ineens op de pantoffel, maar produceerde dit keer slechts een losse flodder.

In de 43ste minuut drong HOV/DJSCR via de handige Rachid Nafihi nog een keer gevaarlijk aan. Jeffrey Berlijn wist echter onheil voor DONK te voorkomen.

In de blessuretijd sloeg DONK nog een keer toe. Na knullig balverlies van HOV/DJSCR kreeg Mo Jrezzi een vrije doortocht zo maar in de schoot geworpen. De spits ruziede eerst nog met de bal, kreeg hem via de kluts weer terug en scoorde de wel zeer geflatteerde 0-4.

In de slotseconden vond ook een schot van Youssouf el Bahri geen genade bij keeper Bas van der Eem.

In de tweede helft had DONK al in de 48ste minuut nog verder afstand kunnen nemen. Een gevaarlijke aanval, gestart met een fraaie pass van Robin Plomp, stierf uiteindelijk echter in schoonheid. Seconden later lag de bal ineens aan de andere kant in het net. Dave Tol speelde vanaf het middenveld iets te zacht terug op Bas van der Eem. De Goudse sluitpost leek de bal nog te kunnen onderscheppen, aarzelde, deed twee stappen terug en moest vervolgens lijdzaam toezien dat Albertino Rosario Do Robeiro dit zoveelste presentje van deze middag gretig incasseerde, 1-4.

Het doelpunt gaf HOV/DJSCR nieuw elan, terwijl DONK behoorlijk begon te knoeien. Nadat Rik Bogaaard door de voortreffelijke scheidsrechter Westhoff terecht op de bon was geslingerd kreeg Albertino Rosario Do Robeiro in de 54ste minuut een dot van een kans. Na een pass van Rachid el Khalifi verscheen hij alleen voor Bas van der Eem. De sluitpost wist met zijn voet nog net redding te brengen.

Voor wie het nog niet wist, de generale repetitie van pakjesavond speelde zich deze middag af op het terrein van HOV/DJSCR. In de 56ste minuut ging HOV/DJSCR’s linksback ongelukkig op de bal staan. De attente Robin Plomp maakte zich van het speeltuig meester en scoorde beheerst, 1-5.

DONK’s trainer Edwin Erwich wisselde kort daarop twee spelers. Macky Chinkham kwam de matig opererende Rik Bogaard aflossen, terwijl Charaf Akoub de plaats innam van Dave Tol.

De nieuwelingen stonden nog maar enkele seconden in het veld toen Robin Plomp met een schot vanaf 25 meter voor de 1-6 tekende. Even later leek hij zijn vijfde treffer te gaan scoren, maar ditmaal redde keeper Jeffrey Bastings fraai op het harde en goed geplaatste lage schot. Macky Chinkham had de rebound vervolgens voor het inschieten, maar zocht het doel veel te hoog.

Toch zou Robin Plomp zijn begeerde vijfde doelpunt nog mogen begroeten. Na een goede combinatie legde hij aan en scoorde hij vervolgens onhoudbaar, 1-7.

Er leek een monsterscore in de maak te zijn. Nadat Albertino Rosario Do Robeiro zijn frustraties niet onder controle had weten te houden en scheidsrechter Westhoff hem daarvoor met een gele kaart bestrafte, wisselden beide teams nog een keer. Bij DONK verving A-junior Marvin Vat Imad El Yousfi, terwijl bij HOV/DJSCR Emre Kemaldar Houcine el Hammach kwam aflossen.

Charaf Akoub had bijna voor de 1-8 gezorgd, maar zijn schot belandde op de lat.

Het was bewonderenswaardig dat HOV/DJSCR er alles aan bleef doen om een verdere afgang te voorkomen. Rachid Nafihi, in de eerste helft op de linkerflank al een plaaggeest voor Jeffrey Berlijn, verhuisde naar rechts en bleek ook daar gevaarlijk. In de 81ste minuut brak hij goed door en gaf hij een lage voorzet. Albertino Rosario Do Robeiro stapte handig over de bal heen waarna Rachid el Khalifi de bal van dichtbij voor het inschieten had. De voet van Bas van der Eem bracht echter redding. Toch zou HOV/DJSCR nog op 2-7 komen. Charaf Akoub liet Rachid Nafihi iets te gemakkelijk voorzetten waarna Emre Kemaldar beheerst scoorde.

De laatste reuzenkans was voor Macky Chinkham. De Donkiaan ging alleen op de keeper af na een goede pass van Mike van Oosten, maar zag zijn schot op het laatste moment nog net tot corner worden verwerkt door een Rotterdamse verdediger. Het bleef bij 2-7.

Een eclatante zege voor DONK dus, zou je zo zeggen. Enige bescheidenheid is echter op zijn plaats. DONK mag na dit foutenfestival wel een paar kaarsjes opsteken voor spits Robin Plomp, die de ploeg op sleeptouw nam. Voor het overige bleven er teveel spelers ver verwijderd van hun normale vorm en bleven de Gouwenaars lichtjaren verwijderd van het niveau van de begeerde tweede klasse.

Door deze overwinning deed DONK overigens weer zeer goede zaken. Weliswaar maakte ook koploper Antibarbari geen fout, maar mede-concurrenten Zoetermeer en Oliveo gingen hard onderuit bij Stolwijk en CKC. DONK blijft op drie punten van koploper Antibarbari, maar heeft HOV/DJSCR, Oliveo en Zoetermeer inmiddels op vier, vijf en zes punten achterstand gezet.

Op 24 april ontvangt DONK het tegen degradatie vechtende Stolwijk.

 

DONK 2  PERIODEKAMPIOEN

Donk2 heeft zich door een afgetekende 3-6 zege tegen RVC2 verzekerd van een periodetitel. RVC nam nog wel de leiding, maar daarna stelde DONK via Mark van Doeland en twee keer Ralph Tol orde op zaken. RVC krabbelde nog even terug nadat Nick Streefkerk direct na de hervatting voor 1-4 had gezorgd. Het werd 2-4 in de 61ste en 3-4 in de 78ste minuut. Het slotakkoord was echter voor DONK. A-junior Justin Vat tekende voor de 3-5 en 3-6.

Gefeliciteerd, mannen!

 

DONK A1 BLIJFT  WINNEN

DONK A1, dat al een periodetitel op zak heeft, bleef ook uit tegen Meerburg A1 aan de winnende hand. In een matig duel zegevierden de Gouwenaars met 2-3 door doelpunten van Jesse Bottinga (2x) en Justin Vat. Technisch coördinator Patrick Akerboom was niet erg te spreken over het vertoonde spel. “Er zullen een paar tandjes bij moeten, anders hebben we in de nacompetitie niets te zoeken”, zo analyseerde hij.