WONDER BLIJFT UIT, NOCKralingen –DONK 6-2

Door onze razende reporter Joop Spee

Welgeteld 31 minuten resteerden DONK nog om de eerder bij een 3-2 achterstand gestaakte wedstrijd tegen NOCKralingen alsnog in zijn voordeel te beslissen of gelijk te spelen. Maar dat moest het dan wel met negen spelers doen, gelet op de twee rode kaarten in het eerste gedeelte van het duel.

DONK’s trainer Edwin Erwich had er vooraf alles aan gedaan om zijn spelers scherp te krijgen. Hij refereerde  aan de gladiatoren uit de Romeinse tijd met de klassieker “Morituri te salutant” (“Zij die gaan sterven groeten u”), die in de wetenschap dat hun laatste uur vrijwel zeker geslagen was voor het oog van de keizer nog een keer alles uit de kast haalden in hun laatste sprankje hoop op overleving. Om zijn peptalk te besluiten met een andere Latijnse klassieker “Luctor et emergo” (“Ik worstel en kom boven”).

De werkelijkheid was spijkerhard: het bij elkaar geraapte negental van DONK (maar liefst tien selectiespelers waren om uiteenlopende redenen niet beschikbaar) mocht 8 minuten dromen van een stuntje. Na de 4-2 van NOCKralingen resteerde slechts Marco Borsato’s hedendaagse klassieker: “De meeste dromen zijn bedrog…..”. Het werd uiteindelijk maar liefst 6-2 en daarmee kwam DONK er nog genadig van af.

Na een minuut stilte in acht te hebben genomen in verband met de verschrikkelijke gebeurtenissen in Parijs gaf scheidsrechter Van der Spoel het startsein. De arbiter hield het al direct heel kort, zodat van een tot het uiterste gaand DONK sowieso geen sprake kon zijn. Zonder onder andere de kersverse vader Wouter Steenbergen en topscorer Robin Plomp, die node werden gemist, probeerde DONK het wel via Jeroen de Jong en Rik Bogaard, maar tot kansen leidde dit niet.

De eerste de beste gelegenheid in de omschakeling greep NOCKralingen wel aan. In de 67ste minuut (dus na acht minuten spelen) sneed een steekpassje simpel door het hart van de Goudse defensie, waarna spits Jaime Da Silva Mendes met een afgemeten lob schitterend scoorde, 4-2.

Na een schot van Donkiaan Zakaria Mellah dat over het doel van NOCKralingen keeper Lorenzo van der Meer vloog en aan de andere kant een buitenspelgoal van Cerezo Joel Fung-A-Wing, sloeg NOCKralingen in de 71ste minuut alweer toe. Jeffrey Ysselsteijn leek zijn directe tegenstander de baas te worden. De bal ketste af en kwam terecht voor de schietgrage voet van Ricardo Smulders. De Rotterdamse aanvoerder, die ook in het eerste bedrijf al had aangetoond over een uitstekende trap te beschikken, haalde verwoestend hard uit, 5-2.

Drie minuten later was het bijna 6-2. Niels Rocha da Cruz brak door en ging alleen op keeper Gregory Smeenk af. Die redde echter fraai.

Het bleek uitstel van executie. In de 81ste minuut kon Cerezo Joel Fung-Wing ongehinderd doorlopen na een doorkopbal, 6-2.  De supporters van de thuisploeg wreven hun ogen uit van verbazing; zo’n dodelijke effectiviteit hadden ze graag eerder gezien bij de andere wedstrijden van hun ploeg.

In de 83ste minuut kreeg DONK eindelijk zijn eerste kans. Een vloeiende combinatie tussen Jeroen de Jong en Rik Bogaard resulteerde in een puntgave voorzet op Zakaria Mellah. De middenvelder legde al zijn gram in het schot maar knalde naast.

Vier minuten voor het einde van de officiële speeltijd leek de gifbeker van DONK nog niet leeg. Centrale verdediger Mike Sluijter schoot in het strafschopgebied de bal hard tegen een tegenstander aan waardoor de bal in het doel vloog en vervolgens er weer uit. De spelers van NOCKralingen wezen de scheidsrechter op een gat in het net, maar deze liet genade voor recht gelden en gaf een achterbal.

DONK wisselde vervolgens Zakaria Mellah en Jeroen de Jong voor Dave Tol en Imad El Yousfi. Bij NOCKralingen had Danny van Os al iets eerder plaats gemaakt voor Kazim Kaya.

NOCKralingen had de smaak te pakken en joeg op een nog hogere score. Vlak voor het eindsignaal eiste spits Jaime Da Silva Mendes alle aandacht op zich. Eerst kopte hij in vrije positie net over het doel van Gregory Smeenk en even later schoot hij van dichtbij kiezelhard in. De Goudse keeper redde met een reflex fenomenaal.

Nadat Jamie Nelstein bij NOCKralingen nog plaats had gemaakt voor Samual Mehari maakte scheidsrechter Van der Spoel een eind aan deze ongelijke strijd.

Snel vergeten en de opgaande lijn, die ontegenzeggelijk was ingezet, weer zo snel mogelijk oppakken. Dat moet dan a.s. zondag gebeuren in de uitwedstrijd tegen de nummer twee, CKC. Geen eenvoudige opgave zonder een paar ernstig geblesseerde of geschorste spelers in vorm, maar er is genoeg potentie in de groep om de draad weer op te pakken.