“Weer met lege handen” Spartaan’20 1 – Donk 1, uitslag 4-3

Door onze razende reporter Joop Spee

In het uitduel tegen Spartaan ’20 is DONK er weer niet in geslaagd om zich met een zege wat meer lucht te verschaffen in de strijd om lijfsbehoud. Spartaan ’20 bleek in eigen huis met 4-3 de sterkste. Toch had er meer in gezeten voor de Gouwenaars als ze er in geslaagd waren op cruciale momenten door het benutten van riante kansen de wedstrijd op slot te gooien dan wel het spelbeeld te laten kantelen. Ook Vrouwe Fortuna toonde zich deze middag van haar grilligste zijde.

Bij DONK stond Patrick de Blok weer tussen de palen. Afwezig waren nog steeds Nick Sloof (lies), Pascal van Driel (beenbreuk), Joey van Vliet(knie) en Raymond Ernst (enkel). Op de bank zaten Sjors van Hanswijk en Wouter Steenbergen. Dat betekende basisplaatsen voor o.a. Mike Sluijter en Marco Douma.

Onder omstandigheden die normaliter alleen voor zomeravondwedstrijden gereserveerd zijn was de eerste plaagstoot van Spartaan ’20. Na een verre uittrap van keeper Erik de Graaf liet de snelle en gevaarlijke Jawad Bellasan de DONK defensie zijn hielen zien. DONK keeper Patrick de Blok stopte diens lage diagonale schot echter bekwaam.

In de eerste tien minuten had DONK zijn handen vol om de organisatie goed neer te zetten en om een antwoord te vinden op de dreiging van Jawad Bellasan en middenvelder Mouad Fissoune. Dat lukte steeds beter. Kansen werden er niet weggegeven.

DONK nam in de dertiende minuut de leiding. Spartaan ’20 keeper Erik de Graaf zag tot zijn ontzetting een diagonaal schot (of was het een voorzet?) van Imad El Yousfi over zich heen in de verste kruising zeilen, 0-1.

Spartaan ’20, op individueel niveau technisch superieur, probeerde aan te dringen, maar de Goudse defensie, onder aanvoering van Daniel Steenbergen gaf geen krimp. En ook de slordig begonnen Stef van Hanswijk vond steeds makkelijker een antwoord op de fraaie schijnbewegingen van de zwervende Jawad Bellasan.

In de 18e minuut had DONK op 0-2 moeten komen. Jeroen de Jong gebruikte zijn lichaam goed en schudde in een paar bewegingen zowel het centrale verdedigingsduo als keeper Erik de Graaf van zich af. Het doel was gapend leeg. Tot ontzetting van DONK belandde de schuiver van de aanvoerder echter tegen de binnenkant van de paal.

Nog geen man over boord voor de bezoekers. Spartaan ’20 werd weliswaar niet altijd even fraai, maar in ieder geval efficiënt en degelijk opgevangen.

De situatie veranderde drastisch vanaf de 34ste minuut. Stef van Hanswijk overstrekte zijn knie en moest de strijd staken. Zijn vervanger was broer Sjors, linkerspits, waardoor DONK trainer Jack Harmsen de nodige omzettingen moest realiseren.

Twee minuten later kwam Spartaan ’20 op 1-1. De organisatie bij DONK stond niet goed toen Jawad Bellasan een afvallende bal in alle vrijheid op zich af zag komen. Hij haalde hard en laag uit en liet Patrick de Blok volmaakt kansloos, 1-1.

Vlak voor rust had het wedstrijdbeeld alweer volledig op zijn kop kunnen staan. De onvermoeibare Mustafa Yaalou omspeelde eerst een centrale verdediger van Spartaan ’20 en tikte de bal vervolgens net buiten het strafschopgebied links langs de uitgelopen Erik de Graaf. Het lege doel zou zijn eindstation zijn geweest als hij niet gehaakt was door de doelman. Tot verbijstering van DONK was scheidsrechter Hollemans de overtreding ontgaan, waardoor Erik de Graaf aan een zekere rode kaart ontsnapte. De leidsman ging nog even te rade bij assistent-scheidsrechter Ottervanger, maar dat veranderde niets aan zijn oordeel.

In de blessuretijd van de eerste helft kreeg Spartaan ’20 een van zijn weinige kansen in het eerste bedrijf. Uit een corner kopte de boomlange aanvoerder Rodney van Loon hard over het Goudse doel.

In de tweede helft was Spartaan ’20 al snel dicht bij de 2-1. Jawad Bellasan trok de bal prachtig voor op de inkomende Marleyson Mejia, maar de snelle kilometervreter werkte de bal over het heiligdom van Patrick de Blok.

DONK reageerde onmiddellijk. Een voorzet van links van Jeffrey Berlijn leidde tot een schietkans, maar er werd te lang getreuzeld.

In de 58ste minuut negeerde scheidsrechter Hollemans een buitenspelsignaal van assistent-scheidsrechter Ben Borsboom. Ronnie Pfeffer reageerde dankbaar en liet Patrick de Blok kansloos, 2-1.

Nadat Spartaan ’20 middenvelder Mouad Fissoune tegen een gele kaart aan was gelopen wegens onvoldoende afstand houden bij een vrije trap richtte DONK zich weer op. Een vlekkeloze combinatie tussen Sjors van Hanswijk, Mustafa Yaalou en Jeroen de Jong bracht laatstgenoemde in een riante scoringspositie. Het was sneu dat juist de sterk spelende DONK captain de reuzenkans niet wist te verzilveren. Keeper Erik de Graaf redde.

De misser kwam hard aan bij DONK. Bij Spartaan ’20 onderscheidde de onvermoeibare Marleyson Mejia zich meer en meer. Eerst knalde hij nog hard over, maar even later, in de 67ste minuut, troefde hij Sjors van Hanswijk af bij een hoge voorzet. Hij controleerde de bal bekwaam en haalde vervolgens met links hard uit. Patrick de Blok was kansloos, 3-1.

De wedstrijd was gespeeld, zo dachten de toeschouwers. Spartaan ’20 leek verder uit te gaan lopen, maar Patrick de Blok bleef de baas over een hard schot van Jawad Bellasan. Even later zag hij tot zijn genoegen dat Mouad Fissoune een eenvoudige kans verprutste.

Het werd tijd voor een tweetal wissels. Bij DONK kwam Wouter Steenbergen Imad El Yousfi aflossen, terwijl bij Spartaan ’20 Ulas Gedik plaats maakte voor Jermane Camron. Het veranderde voorlopig weinig aan het spelbeeld. Bij DONK liet Koen Steenbergen iets van zijn visitekaartje zien met een enorme pegel die naast vloog. Aan de andere kant was aanvoerder Rodney van Loon dicht bij een doelpunt; hij schoot voorlangs.

In de slotfase trok DONK met de moed der wanhoop ten aanval. Centrale verdediger Mike Sluijter liet zich meer en meer dreigend in de frontlinie zien en enkele Goudse optimisten vroegen zich af of een wonderbaarlijke wederopstanding, zoals vorige week tegen SCO’63, toen een 0-3 achterstand binnen dertien minuten werd weggewerkt, er nu weer in zat. Ze leken zowaar gelijk te krijgen en net zoals vorige week tegen SCO’63 was het Koen Steenbergen die genadeloos de trekker overhaalde. Keeper Erik de Graaf kan het projectiel, dat snoeihard in de kruising vloog, alleen maar gehoord hebben, 3-2.

Spartaan ’20 probeerde met een volgende wissel, Sulermane Cuido Seide voor Mouad Fissoune, het Goudse ritme te breken, maar DONK trok nog een keer alle registers open. De Gouwenaars kregen op een kansrijke plek een vrije trap te nemen en de Spartaan ’20 spelers liep het dun langs de benen bij de gedachte hun lijf in de muur te moeten posteren om weer een kogel van Koen Steenbergen op te kunnen vangen. Tot verrassing van vriend en vijand zette Sjors van Hanswijk zich achter de bal. De invaller, normaliter inderdaad gezegend met een goed schot, maar tot dat moment niet goed in de wedstrijd zittend, gleed echter hopeloos uit. “Krijt op tijd”, schalde het vanaf het dakterras.

Spartaan ’20 profiteerde vervolgens van de ruimte die het opgerukte DONK bood. Jawad Bellasan profiteerde dankbaar van een vrije doortocht en tekende in de 90ste minuut de 4-2 aan.

Ondanks het feit dat de ploeg al een paar keer was neergegaan richtte DONK zich, in de wetenschap dat er heel wat blessuretijd zou worden bijgeteld, nog een keer op. Twee minuten na de 4-2 vond Jeroen de Jong met een corner het hoofd van Mike Sluijter. Die zorgde met een onhoudbare kopbal voor de 4-3. Verder kwam DONK niet. Bij een paar vrije trappen in de absolute slotfase werd niet voor de juiste voortzetting gekozen. “Het geheim bij topsport zit in de details” hoorde ik vanavond bij Studio Sport zeggen. Datzelfde gaat echter wel degelijk op in het amateurvoetbal.

Het water stijgt DONK nu langzaam maar zeker tot aan de lippen. De veerkracht van het team blijft echter bewonderenswaardig. Het besef groeit dat vanaf nu iedere wedstrijd een finale is, dat de mouwen moeten worden opgestroopt, het mes tussen de tanden moet worden gezet en uiteindelijk het schuim op de mond moet verschijnen.

Volgende week ontvangt DONK het Rotterdamse DRL, dat verraste met een 2-2 gelijkspel tegen de ongenaakbare koploper IFC. In Rotterdam werd het destijds 4-4. Een nieuw spektakel dient zich weer aan.