VALSE START VOOR DONK, RVC ’33-DONK 1-0

Door razende reporter Joop Spee

DONK is de tweede competitiehelft op identieke wijze uit de startblokken gekomen als in het eerste bedrijf. Wederom trok RVC’33 met een 1-0 zege aan het langste eind. Het kwaliteitsarme duel gaf het publiek weinig hartverwarmende momenten. Daarvoor waren de onderbrekingen te talrijk en was de rust en de structuur in de opbouw bij beide ploegen deze middag kennelijk geen topprioriteit.

De eerste twintig minuten bleken achteraf bezien nog de meeste opwindende momenten te bevatten. DONK zette direct goed druk, maar het was toch RVC ’33 dat al in de vijfde minuut als eerste gevaarlijk werd. Na een fout op het middenveld bij DONK drong Frank Stolwijk gevaarlijk door. Hij stuitte echter op keeper Bas van der Eem, terwijl Jeffrey Berlijn een inzet uit de rebound onschadelijk maakte.

DONK ging niet bij de pakken neerzitten. In de achtste minuut stuurde Jeffrey Berlijn met eeen goede pass Rik Bogaard de diepte in. De attente keeper Frank van Leeuwen kon nog net voorkomen dat de bezoekers de leiding namen.

Seconden later was DONK weer gevaarlijk na een combinatie tussen Rik Bogaard en Charaf Akoub. De laatste schoot hard naast het vijandelijke doel.

Hierna ontspon zich tot de 21ste minuut een gelijkopgaand duel. Dat veranderde vanaf dat moment. Een hoge bal van RVC’33 vanuit het middenveld leek een eenvoudige prooi te worden voor DONK’s keeper Bas van der Eem. Die had echter niet op de hoog opspringende Frank Stolwijk gerekend. De veel scorende middenvelder plantte zijn hoofd net voor de grijpgrage handen van de keeper tegen de bal en trof gemakkelijk doel, 1-0.

Vanaf dat moment was het verschil te zien tussen de ploeg die tot eigen verrassing op de tweede plaats staat, RVC’33, en de ploeg die wanhopig probeert van de hekkensluiterpositie af te komen, DONK. Het spel van de Gouwenaars werd slordiger, er was veel te weinig rust aan de bal en het was vooral tegenhouden dat de klok sloeg. Niet dat RVC’33 daar nou al te veel indrukwekkends tegenover zette, maar als je vergeet te voetballen wordt het heel moeilijk om de gelijkmaker tussen de palen te krijgen. En als DONK dan al eens in de buurt kwam van het doel van de Reeuwijkers, dan stuitte het voortdurend op de hechte defensie van RVC’33, met Bjorn Verbeij als sobere opruimer aan het hoofd.

Vlak voor rust werd het nog bijna 2-0 nadat er enige paniek was ontstaan voor het doel van Bas van der Eem na een corner. Maar eerst Jeffrey Berlijn en even later Mike Sluijter wisten de bal in extremis nog te blokken.

DONK trad in de tweede helft aan met Mohammed Saddiki op de plaats van Zakaria Mellah. Bovendien ging aanvoerder Jeffrey Ysselsteyn zich nadrukkelijker met de aanval bemoeien. Die laatste tactische aanpassing leverde al snel een heel ander spelbeeld op. DONK verscheen nu keer op keer in de buurt van het Reeuwijkse strafschopgebied, terwijl de verdediging van RVC’33 steeds vaker op zijn degelijkheid werd getest. Die test doorstond de thuisploeg echter met glans. Wat DONK ook probeerde, het inzakkende RVC’33 onder aanvoering van Mari Blanken en Bjorn Verbeij, gaf nauwelijks een kans weg. Toch was DONK , dat in de 55ste minuut na een goede combinatie tussen Ralph Tol en Rik Bogaard Jeffrey Ysselsteyn een teenlengte tekort zag komen, in de 59ste minuut dicht bij de gelijkmaker. Rik Bogaard ging goed door op een diepe bal en werd op het nippertje gestuit door de zoals zo vaak uitstekend uit zijn doel komende keeper Frank van Leeuwen. De bal sprong hierna  voor de voeten van Ralph Tol. De Goudse aanvalsleider bleek tegen zijn oude club echter te gretig. In plaats van de bal rustig aan te nemen en vanaf 18 meter in de richting van het door de keeper verlate doel te mikken, schoot hij gehaast hoog naast en over.

Het was het laatste wapenfeit van de spits die over het geheel genomen veel te weinig bespeelbare ballen had gekregen. Mohammed Jrezzi kwam hem vervangen, terwijl bij RVC’33 Daan Zantinge de plaats innam van Erik van Zoest.

Waar DONK bleef aandringen en daarbij soms ook risico’s moest nemen was het RVC’33 dat als een sluipmoordenaar op zijn kansjes loerde. Zo schoot Wouter Sluijs in de 65ste minuut, goed gehinderd door Werner Overkamp, in het zijnet en miste Daan Zantinge in de 70ste minuut, alleen voor keeper Bas van der Eem, een grote kans door naast te schieten.

Met de Imad El Yousfi aan DONK-zijde voor Jeffrey Berlijn, kreeg DONK wat meer diepgang in zijn spel. Het aantal overtredingen nam echter hand over hand toe en soms leken de fysiotherapeuten van beide ploegen wel gewondenverzorgers die op een slagveld van de eerste wereldoorlog overuren maakten. Het kwam het spelpeil niet ten goede en brak vooral het ritme van de bezoekers.

In de 87ste minuut bracht RVC’33 Romano Giorgini nog binnen de lijnen voor Sander Sluijs.

Vlak voor tijd was RVC-er Frank Stolwijk met zijn handelsmerk, een gevaarlijke kopbal, nog dicht bij de 2-0, maar Werner Overkamp redde zijn doelman door op de doellijn het hoofd koel te houden.

Het bleef bij de luid bejubelde 1-0 voor RVC’33 in een rommelige wedstrijd waarin scheidsrechter Van Horssen , die geel gaf aan Mohammed Saddiki, veelvuldig moest fluiten om de boel kort te houden.

Al met al een op basis van het aantal kansen verdiende overwinning voor RVC’33. Als DONK dit seizoen wil overleven als tweedeklasser dan zal het toch echt alle schroom van zich af moeten gooien en met meer lef moeten gaan voetballen. Die kwaliteit heeft de ploeg, maar als je in de hoek zit waar de klappen vallen vereist dat ook nog 110 procent teamspirit en beleving.

Aanstaande zondag ontvangt DONK DOSR. De ploeg uit Roelofarendsveen staat slechts een plaats boven DONK.