DONK IN MINEUR, DONK – Blijdorp, uitslag 3 – 3

Door onze razende reporter Joop Spee

Het leven van een DONK-voetballer gaat niet over rozen. Ben je net een week ontsnapt aan de Alphense knollentuin, waar zelfs Zoef de Haas en Broer Konijn hun neus voor ophalen, mag je thuis met code Oranje aan je wedstrijd tegen Blijdorp beginnen. Hondenweer was  het. Zo’n dag waarop je je hond stiekem zonder riem uitlaat door de deur 20 centimeter te openen, het dier naar buiten te laten glippen en jezelf behaaglijk te nestelen met een hapje en een drankje achter de krant of voor de TV. En dan tot overmaat van ramp nog een riante 3-0 voorsprong verspelen ook. Ja, dan mag je in mineur zijn.

Beide ploegen begonnen met flink wat andere spelers ten opzichte van het eerste duel (0-1 voor DONK). Zo startten bij de thuisploeg Jeroen de Jong en Rik Bogaard op het middenveld, stond Pascal van Driel weer centraal in de verdediging geposteerd en verving Yerno de Heij op overigens uitstekende wijze de geschorste Pascal Schouten.

Blijdorp had Luigino Martis in de spits staan, terwijl ex-Ajacied Brutil Hose de nummer 10-positie innam.

De thuisclub startte met de stormachtige wind tegen en deed dat uitstekend. Binnen tien minuten waren er al meer vermeldenswaardige momenten geweest dan vorige week tegen Alphen in de hele eerste helft. Zo soleerde Jeroen de Jong al in de derde minuut door de Rotterdamse verdediging om vervolgens vanaf 18 meter over het doel van keeper Edson Martins Freire te schieten. Even later was diezelfde Jeroen de Jong alweer dicht bij de openingstreffer. Zijn schot vanaf een meter of twintig spatte uiteen op de vuisten van de keeper.

In de zevende minuut leek de 1-0 dan toch echt te gaan vallen. Op links zette Mike Sluijter uitstekend door. Zijn voorzet bereikte de vlak voor het doel opgedoken Ralph Tol, maar de spits strandde tot ontzetting van het thuisfront op de keeper.

DONK bleef goed voetballen. Een schot van Wouter Steenbergen werd in twee instanties gestopt door Edson Martins Freire, terwijl even later een poging van Rik Bogaard eenzelfde lot beschoren was.

In de 20ste minuut moest Blijdorp al zijn eerste wissel aanspreken. Danny Geerman moest plaatsmaken voor Abdel Oulad Ali Lhadj. De routinier stond nog geen twee minuten in het veld toen DONK toesloeg. Ralph Tol zette goed door op een scherpe pass van Mike Sluijter. Hij liet iedereen zijn hielen zien en scoorde via de keeper, 1-0.

Vier minuten later was het bijna 2-0. Een splijtende pass van Wouter Steenbergen bereikte Imad El Yousfi. De linkerspits strandde op de keeper.

DONK bleef aandringen. Met uitstekend voetbal vanaf het middenveld werd Blijdorp keer op keer teruggedrongen. In de 34ste minuut eindigde een fraaie combinatie tussen Rik Bogaard, Ralph Tol en Imad El Yousfi in een goal van laatstgenoemde. Scheidrechter Mulder had echter buitenspel geconstateerd.

Deed Blijdorp dan helemaal niets terug? Weinig, de ploeg wist zich geen raad met de storm in de rug. Toch kwamen de Rotterdammers bijna op 1-1. Brutil Hose kreeg in de 34ste minuut even ruimte om te schieten en een tel later spatte zijn kogel op de kruising uiteen.

DONK was meteen weer klaarwakker. Wouter Steenbergen liet alweer een prachtige pass van zijn voet vertrekken. De gretige Ralph Tol was iedereen te snel af en scoorde beheerst, 2-0.

Vier minuten later, in de 42ste minuut, werd het DONK-feestje helemaal compleet. Keeper Edson Martins Freire liet een hoge voorzet van Mike Sluijter glippen en Ralph Tol was er als de kippen bij om de bal in de rebound binnen te tikken en zo een onvervalste hattrick te scoren, 3-0.

Grote vraag in de tweede helft was of beide teams zich goed zouden weten aan te passen aan de steeds belabberder wordend weersomstandigheden. Blijdorp had in ieder gevallen grootse plannen. De ploeg had Brutil Hose en Luigino Maris in de kleedkamer achter gelaten ten gunste van Juris Philipsgous en Rudolf Fecunda.

In de 54ste minuut gaf Blijdorp de eerste serieuze waarschuwing af. Abdel Oulad Ali Lhadj scoorde bijna maar strandde op de voet van DONK-keeper Bas van der Eem.

Nog in diezelfde minuut besloot Rik Bogaard er een indrukwekkende solo uit te gooien. Hij liet iedereen zijn hielen zien, maar op het moment supreme, in vrije schietpositie, waaide de lichtgewicht om….

In de 59ste minuut sloeg Blijdorp terug. De complete Goudse defensie werd verrast door een snel genomen vrije trap. Rudolf Fecunda reageerde attent en passeerde de kansloze Bas van der Eem, 3-1.

DONK knipperde even met de ogen, maar rechtte vrij snel de rug. In de 63ste minuut loste Wouter Steenbergen vanaf een meter of vijfentwintig een kiezelhard schot dat door keeper Edson Martins Freire nog maar net met twee vuisten gekeerd kon worden. De rebound werd door Dave Tol hoog over geknald.

Even later viel bij DONK Rik Bogaard uit met een rugblessure. Hij werd vervangen door Sven de Wit. A-junior Jesse Bottinga kwam in het veld voor Imad El Yousfi.

In het resterende deel van de wedstrijd nam Blijdorp het initiatief over. Het middenveld van DONK bleek niet meer in staat om de bal in de ploeg te houden en de aansluitingstreffer hing in de lucht. Al in de 66ste minuut was het zover. Eerst schoot Rachid Lartey nog op de vuisten van Bas van der Eem, maar uit de daarop volgende corner scoorde Abdel Oulad Ali Lhadj koppend de 3-2.

Een voor DONK rampzalig scenario tekende zich af. In de 71ste minuut draaide de gevaarlijke Rudolf Fecunda fraai weg van Pascal van Driel om vervolgens een voorzet op maat af te leveren op Rachid Lartey. De middenvelder liet zich het buitenkansje niet ontgaan en tikte de gelijkmaker binnen, 3-3.

Nadat Blijdorp in het laatste kwartier nog twee keer had aangedrongen via twee corners was het slotakkoord voor DONK. In de 90ste minuut onthield scheidsrechter Mulder de thuisclub een raszuivere penalty toen Ralph Tol vlak voor de doellijn door twee verdedigers met gestrekte benen tegen de vlakte werd gewerkt. In de consternatie ontsnapte Chareltson Rodriguez, maar gelukkig voor DONK wist Bas van der Eem de linksback het scoren te beletten. Het bleef bij 3-3.

Al met al een zuur gelijkspel vanuit DONK perspectief, in de wetenschap dat na een voortreffelijke eerste helft de tegengoals wel erg makkelijk waren weggegeven. Complimenten voor Blijdorp, dat  na een hopeloos lijkende achterstand bleef geloven in een goed resultaat.

Komend paasweekend speelt DONK niet. Het weekend daarna gaat de ploeg op bezoek bij Zoetermeer.