“Truc werkt maar één helft” Donk 1 – DRL 1, uitslag 1-3

Door onze razende reporter Joop Spee
Scheidende DONK trainer Jack Harmsen werd afgelopen week geïnterviewd over zijn overstap naar ASW en de jeugd van Jodan Boys. Hij zag zijn kans schoon om in het verhaal een psychologische truc te vlechten toen zijn vertrek bij DONK ter sprake kwam. “Voor mijn gevoel zit er geen rek meer in de spelersgroep”, liet de trainer optekenen. De bedoeling was duidelijk: de spelers zodanig prikkelen dat ze bereid zouden zijn om het vuur uit de sloffen te lopen om het ongelijk van hun trainer te bewijzen.
In de eerste helft werkte dat voortreffelijk. Helaas voor DONK was de rek er in de tweede helft volledig uit. Een uitstekend spelend DRL liep na een 1-1 ruststand eenvoudig uit naar 1-3, waarbij het verval aan Goudse zijde schrijnend was.

Het wordt vervelend om elke week weer te moeten beginnen met het vermelden van het grote aantal afwezigen bij DONK. Dat doen we nu dus maar niet. Vermeldenswaard was wel, dat Mustafa Yaalou dit keer op de bank begon (trainingsachterstand als gevolg van familieverplichtingen) en dat Sjors van Hanswijk, die vorige week geen lantaarnpaal voorbij kwam, hem daar vergezelde. Nick Sloof was weer hersteld van zijn liesklachten en begon als rechtsback.

DONK begon stormachtig en zette direct na het beginsignaal druk op de tegenstander. Linksback Jeffrey Berlijn vloog als een hazewindhond langs de zijlijn en vond Imad El Yousfi op rechts. De rappe rechterspits zette onmiddellijk voor en bereikte Rik Bogaard. Tot ontzetting van DONK tikte die de bal tegen de lat. Seconden later schoot diezelfde Rik Bogaard vanuit een moeilijke hoek van dichtbij in het zijnet.
DRL had tien minuten nodig voordat de ploeg in de buurt van het heiligdom van Patrick de Blok kwam. Maar toen was het ook meteen raak. Michael Muilwijk sneed bij Jeffrey Berlijn binnendoor om een splijtende pass van Antonio Garcia Mendes op waarde te schatten. Patrick de Blok was kansloos op de geplaatste schuiver in de verste hoek, 0-1.
DONK ging niet bij de pakken neerzitten. Er ontwikkelde zich een boeiende strijd met wisselende kansen. Jammer voor de Gouwenaars was dat Nick Sloof al in de 20ste minuut het strijdperk moest verlaten, omdat zijn lies weer opspeelde. Weliswaar zou zijn vervanger, de getergde Sjors van Hanswijk, een uitstekende eerste helft gaan spelen, maar het betekende wel dat de organisatie bij DONK volledig op de schop moest.
Tot de 29ste minuut probeerden beide partijen tevergeefs om verandering in de score te brengen. Een schot van DRL spits Lucien Klaasse werd een prooi voor Patrick de Blok, terwijl aan de andere kant een corner van Jeroen de Jong zomaar ineens in de kruising zou zijn beland als keeper Mano Cruden er niet nog net een handje tegenaan had kunnen krijgen.
In de 29ste minuut kwam DONK op gelijke hoogte. Een voorzet van Imad El Yousfi belandde op de hand van een verdediger. Scheidsrechter Van den Hoed aarzelde geen moment en legde de bal op de stip. Rik Bogaard vonniste feilloos, 1-1.
Tot aan de rust alweer wisselende kansen. Voor het doel van DONK bleef Patrick de Blok de baas na een verwarring zaaiende scrimmage, terwijl aan de andere kant DONK gevaarlijk was met scherpe uitbraken van Sjors van Hanswijk en een dieptepass van Jeroen de Jong die door Imad El Yousfi op het nippertje gemist werd.

Na de uitermate levendige en aantrekkelijk eerste helft maakte het Goudse publiek zich op voor een spectaculair tweede bedrijf. De start was weer hopgevend. Jeffrey Berlijn liet iedereen zijn hielen zien en leverde een voorzet af die tegen de lat kwam. De terugspringende bal kreeg ruzie met de in kansrijke positie staande Sjors van Hanswijk, waardoor deze kans niet werd benut.
Het was voorlopig meteen het laatste wapenfeit van DONK dat afzakte naar een bedenkelijk niveau. Veelvuldig balverlies op het middenveld bracht het sterkste wapen van DRL, de omschakeling, in stelling. Nadat Patrick de Blok eerst nog vakkundig had ingegrepen op een gevaarlijke voorzet van Michael Muilwijk, viel de 1-2 in de 55ste minuut. DRL spits Lucien Klaasse ontsnapte knap aan buitenspel, daarbij geholpen door de slecht opgestelde defensie van DONK die de poort wel heel erg wagenwijd openzette, en scoorde beheerst.
Het was de genadeklap voor DONK, dat in de 61ste minuut ook nog eens de geblesseerd geraakte Rik Bogaard kwijtraakte. Hij werd vervangen door Mustafa Yaalou. Heel wat Goudse spelers gaven niet meer thuis. Slechts keeper Patrick de Blok, aanvoerder Jeroen de Jong, Marco Douma en Koen Steenbergen onttrokken zich aan de malaise.
In de 70ste minuut was DRL, dat kort daarvoor de geblesseerd centrale verdediger Jerry Soares Lopes had moeten wisselen voor Alcides Silva dos Reis, heel dicht bij de 1-3. Na een schitterende aanval over diverse schijven schoot Michael Muilwijk buiten bereik van Patrick de Blok op de paal. Even later opnieuw een dot van een kans voor de Rotterdammers. Lucien Klaasse ontsnapte weer eens aan de buitenspelval en verscheen schuin links voor het doel van Patrick de Blok. Zijn lobje
verdween echter ruim naast.
Nadat bij DRL Beto Mota Alves in de ploeg was gekomen voor de behendige Antonio Garcia Mendes miste Odair Santana in de 76ste minuut de volgende kans.
Met nog een klein kwartier te gaan zou je een wanhoopsoffensief van DONK mogen verwachten. Even leek het erop toen Jeroen de Jong, na goed doorzetten van Mustafa Yaalou, ter hoogte van de penaltystip met links keihard uithaalde. De bal vloog echter over de kruising. Daarna was het echter weer veelvuldig balverlies en “tikkie terug” dat de klok sloeg. Met het inbrengen van de boomlange Johan Lubken in de spits ten koste van de moegestreden Imad El Yousfi moest DONK het dan maar met opportunisme gaan proberen. Niets van dat alles, de invaller kreeg zelfs geen enkele bal!
De gifbeker bleek voor DONK nog steeds niet helemaal leeg. Na het zoveelste balverlies op het middenveld kon Michael Muilwijk ongestoord zijn tweede treffer aantekenen, 1-3.
Het bleef bij een dik verdiende 1-3 zege voor DRL in een door scheidsrechter Van den Hoed uitstekend geleide wedstrijd.

Het wordt dus heel moeilijk voor DONK, dat na een uitstekende eerste helft een onbegrijpelijk groot verval toonde. A.s. zondag gaat de ploeg op bezoek bij stadgenoot Olympia.