TOP DRIE VOOR DONK – DONK 1 – Alphen 1, uitslag 5-3

Door onze razende reporter Joop Spee

Hans Dessing glunderde van oor tot oor. De scheidende DONK-voorzitter (maar liefst 15 jaar aan het roer!) kon zich in “zijn” laatste thuiswedstrijd geen beter afscheidscadeau wensen dan de eclatante overwinning van zijn ploeg tegen het een punt hoger geklasseerde Alphen. In een uiterst aantrekkelijk duel trok de thuisclub aan het langste eind dankzij een zinderende tweede helft.

DONK startte met de felle wind mee met Sjors van Hanswijk en Pascal Schouten op de bank. Van de geblesseerde spelers maakten Jeroen de Jong, Jeffrey Berlijn, Stef van Hanswijk en Pascal van Driel alweer de nodige meters op lager niveau. Rik Bogaard en Jeffery Steenkamer zitten langer in de ziekenboeg, terwijl Koen van Leeuwen de laatste van zijn vier weken schorsing uitzat.

Kort na de aftrap zorgde DONK voor het eerste gevaar. Een slordige uittrap van Alphen-keeper Shay Noorlander belandde in de voeten van Dave Tol. De rechterspits ruziede wat met de bal, waardoor een corner uiteindelijk het maximale rendement voor de Gouwenaars was. De kopbal van Marco Douma werd vervolgens gestopt.

Nog geen minuut later kreeg DONK een forse kans. Marco Douma zette de voluit sprintende Dave Tol vrij voor de keeper. Die moest echter niet alleen afrekenen met een tweetal Alphense verdedigers dat in zijn nek hijgde, maar ook nog met de harde meewind. Zijn schot met links miste dan ook precisie en vloog naast het vijandelijke doel.

In de elfde minuut was alweer Dave Tol dicht bij een doelpunt. Vanaf de rand van het strafschopgebied schoot hij centimeters naast.

Na ruim een kwartier was DONK een beetje uitgeraasd en deed Alphen nadrukkelijker van zich spreken. De eerste waarschuwing kwam van de voet van Bryan de Vries. De middenvelder loste een uitstekend schot dat al even bekwaam gestopt werd door DONK-keeper Bas van der Eem.

Twee minuten later zorgde een corner van Marwan Fennich voor onrust in de Goudse defensie. Na een paar flippermomenten verdween de bal in het doel van de thuisclub. Scheidsrechter Khealiram had echter al -terecht- voor buitenspel gefloten.

Het spel golfde op en neer, waarbij beide jonge ploegen (gemiddelde leeftijd van DONK 23,6 en van Alphen 21,0)  het steeds weer zochten in voetballende oplossingen.

In de 24ste minuut mocht Dave Tol vanaf de linkerflank een corner nemen. De bal was precies op maat voor de inkomende centrale verdediger Mike Sluijter. Diens kiezelharde kopbal werd in eerste instantie nog gekeerd door keeper Shay Noorlander, maar Ralph Tol was er als de kippen bij om vanuit de rebound de 1-0 binnen te tikken.

Alphen was bepaald niet van plan om bij de pakken neer te gaan zitten. Onder aanvoering van de begaafde spelmaker Marwan Fennich zette de ploeg een paar tandjes bij. Die dreiging betaalde zich al snel uit. Mike Sluijter verslikte zich in spits Justin Verberg, die daarop de gelijkmaker knap binnen wist te schuiven, 1-1.

DONK had welgeteld twee minuten van zijn voorsprong mogen genieten. Mike Sluijter probeerde nog wel uit alle macht om zijn fout goed te maken ( hij kwam een teenlengte tekort om een vrije trap van Wouter Steenbergen binnen te kunnen schuiven), maar het was in het resterende deel van de eerste helft toch Alphen dat langzaam maar zeker de toon ging zetten. Het middenveld van DONK had zijn handen vol aan spelmaker Marwan Fennich en aan de op elke kans loerende Justin Verberg. Toch waren het twee verdedigingsfouten die uiteindelijk weer zorgden voor een verandering in het scoreverloop.

In de 42ste minuut ging DONK-captain Mark van Oosten als eerste in de fout. Terwijl heel DONK in de versnelling vooruit stond speelde hij een vrije bal in de voeten van Marwan Fennich. Die aarzelde niet en greep het buitenkansje dankbaar aan, 1-2.

Alphen dacht de rust met die voorsprong te halen, maar mocht die op zijn beurt ook maar twee minuten koesteren. Centrale verdediger Bram Egberts verslikte zich in Marco Douma. De Goudse middenvelder maakte zich meester van de bal, kapte zich knap vrij en scoorde beheerst de 2-2.

Het publiek maakte zich op voor een boeiende tweede helft en werd niet teleurgesteld in zijn verwachtingen. Allesoverheersende vraag was hoe beide ploegen met de harde wind om zouden gaan.

DONK-trainer  Edwin Erwich had een tactische wissel toegepast. Hij schoof rechtsback Nick Sloof door als bewaker van Marwan Fennich, terwijl Sven de Wit het veld had moeten ruimen ten faveure van Pascal Schouten. Die tactische ingreep zou zich dubbel en dwars uitbetalen. Nick Sloof zorgde er met faire middelen voor dat de spelmaker er in de tweede helft nauwelijks meer aan te pas kwam. Pascal Schouten op zijn beurt was kennelijk nog niet warm. Direct na zijn rentree tastte hij mis, hetgeen een gevaarlijke situatie voor het doel van DONK opleverde. Verder dan vier corners in drie minuten kwam Alphen echter niet. Eenmaal op stoom gekomen toonde Pascal Schouten alsnog zijn meerwaarde.

Onder aanvoering van de voortreffelijk spelende spits Ralph Tol, die niet alleen bergen werk verzette, maar ook nog een plaag was voor de Alphense defensie, kroop DONK hierna uit zijn schulp.

In de 51ste minuut kreeg linkerspits Imad El Yousfi het op zijn heupen. Hij ontsnapte aan een reeks verdedigers en kon pas vlak voor het doel onreglementair gestopt worden. Scheidsrechter Khealiram wees gedecideerd naar de stip. Seconden later ging er een golf van ontzetting door de Goudse  gelederen: Wouter Steenbergen zag zijn slappe penalty met gemak gestopt worden door Shay Noorlander.

Het leek uitstel van executie want DONK toverde plotseling de ene na de andere mooie aanval uit de hoge hoed. In de 57ste minuut ging Pascal Schouten op drift. Hij speelde Dave Tol knap vrij. Diens lage voorzet werd een prooi voor de schietgrage voet van broer Ralph. De bal vloog echter over.

Vanaf de 65ste minuut werd duidelijk dat scheidsrechter Khealiram niet gediend was van commentaar op de leiding. Het eerste slachtoffer dat een gele kaart kreeg geoffreerd was de Alphense linksachter Mike Boer. Er zouden er nog meer volgen in dit overigens uiterst sportieve duel.

In de 66ste minuut mocht Dave Tol een vrije trap nemen. De bal werd eerst nog half weggekopt uit de doelmond, waarna Ralph Tol de bal koppend op de schoen legde van de inkomende Mike Sluijter. Die haalde met een lage schuiver zijn verdiende gram, 3-2.

Alphen wilde nog wel tegenstribbelen, maar kon nauwelijks meer onder de druk uit komen. Verder dan een lob van Dennis Boer, die ruim over vloog, kwam de ploeg voorlopig niet. Daar kon ook Sonny Overbeek, in het veld gekomen voor Christiaan Moors, niets aan veranderen.

In de 78ste minuut wist DONK de voorsprong uit te bouwen na een uitstekende aanval. Een voorzet op maat van Dave Tol bereikte linkerspits Imad El Yousfi. De linkerspits, inmiddels helemaal “in the mood”, kapte zijn directe tegenstander fraai uit en bood Ralph Tol een niet te missen kans, 4-2.

Alphen gaf nog steeds niet op. Een fraaie solo van Bryan de Vries werd echter met een sliding vakkundig onderbroken door Pascal Schouten. Aan de andere kant bleef DONK gevaarlijk. Op de linkerflank wisten Mohamed Kaddouri en Imad El Yousfi elkaar steeds beter te vinden, terwijl Pascal Schouten aan de andere kant ook steeds vaker voor het vijandelijke doel opdook.

Nadat eerst Mohamed Kaddouri en Marwan Fennich tegen een gele kaart waren opgelopen (praten) en Mark van der Weijden bij Alphen en Joost ter Meulen bij DONK de plaats hadden ingenomen van Guido Hogeweg en Dave Tol, volgde er in de 84ste minuut een aanval van DONK die het waard was op You Tube gezet te worden. Imad El Yousfi ging er op links flitsend snel vandoor, speelde precies op tijd Mohamed Kaddouri aan, die op zijn beurt direct Pascal Schouten alleen voor de keeper zette. De rechtsback zorgde met de 5-2 voor de definitieve beslissing.

Tot het einde van de reguliere speeltijd bleef DONK toonaangevend. De euforische stemming bij de thuisclub werd ruw onderbroken door een zwaar bestrafte gele kaart aan het adres van Pascal Schouten wegens vermeend inlopen op keeper Shay Noorlander. Ook Wouter Steenbergen bleek geel te hebben gekregen wegens praten, al was de middenvelder zich daar zelf totaal niet van bewust.  Vlak voor tijd kreeg Marco Douma nog de gelegenheid om de score nog verder op te vijzelen. Hij schoot echter vanuit vrije positie naast.

In blessuretijd liet DONK de tegenstander, die Kees Verloop nog had ingebracht ten koste van Bram Egberts,  toch weer teveel in de wedstrijd komen. Eerst moest keeper Bas van der Eem handelend optreden bij een schot van Dennis Boer en even later was diezelfde Dennis Boer de Goudse defensie te slim af. Bij een vrije trap van Marwan Fennich kroop hij goed voor zijn man en leek te gaan scoren. Keeper Bas van der Eem toonde echter zijn kwaliteiten.

Seconden voor het eindsignaal wist de zeer goed ingevallen Mark van der Weijden de verdediging van DONK toch nog te verrassen. Hij reageerde alert op een door de wind gedragen bal en lobde die prachtig over keeper Bas van der Eem heen, 5-3. Bij die stand bleef het.

Door deze fraaie zege op een goed voetbal spelende directe concurrent is DONK nu weer de top drie binnengeslopen. Volgende week moet bij Blijdorp blijken of de Gouwenaars de opwaartse lijn vast kunnen houden.

Bekijk de wedstrijd foto’s op de sv DONK Facebookpagina!