sv DONK neemt initiatief tot (mogelijk) alternatieve competitie

Het zijn onzekere tijden voor iedereen en dus ook voor de voetbalclubs. De competitie in het afgelopen jaar hebben we niet kunnen afmaken en de in september 2020 gestarte competitie loopt hetzelfde risico. De KNVB zal alle mogelijkheden uiteraard onderzoeken om toch nog een officiële competitievorm te organiseren. Er zijn nu naar verluidt nog 2 opties; huidige competitie gehalveerd afmaken of een nieuwe competitie spelen met minder teams per competitie (in lijn met de voorgestelde vorm voor hoofdklassers en 2e/3e div).

Het is onze inschatting dat dit alleen maar lukt als we heel snel na 9 februari (huidige lock-down) weer in normale groepstrainingen en wedstrijden terecht kunnen komen. De kans dat dit lukt is op dit moment niet zo groot. Er zal ook minimaal 6 weken in groepsverband getraind moet kunnen worden voor het enigszins verantwoord is om wedstrijden te gaan spelen na zo’n lange periode van stilstand. Dat betekent dat het al snel april zal zijn voor we überhaupt over een dergelijke variant kunnen spreken. Elke verlenging van de beperkingen na 9 februari betekent dus dat het nagenoeg onmogelijk wordt om deze officiële KNVB varianten af te kunnen maken.

Daarom heeft sv DONK initiatief genomen om zich met 11 andere clubs gezamenlijk voor te bereiden op een scenario waarbij de KNVB in de eerste helft van 2021 definitief geen officiële competitie met P/D meer kan afronden of organiseren, maar het in april/mei/juni wel weer mogelijk wordt vriendschappelijke wedstrijden te gaan spelen.

In dat scenario hebben 12 regionale clubs elkaar gevonden om in een alternatieve onderlinge competitie wedstrijden te gaan spelen voor zowel de eerste als tweede selectie elftallen (2e/O21/O23). Op deze manier hopen we dat spelers en begeleiders als dat toch weer kan zinvol hun sport kunnen beoefenen, toeschouwers weer interessante wedstrijden kunnen kijken, kantines mogelijk weer wat omzet kunnen laten draaien en sponsoren weer hun ontmoetingsplek krijgen.

Uiteraard alleen als dat dan weer kan en mag in relatie tot de beperkingen rondom COVID-19.

De regionale clubs die elkaar in dit initiatief hebben gevonden zijn naast sv DONK in alfabetische volgorde;
– Alexandria ’66 (2e Klasse, za)
– Alphense Boys (Hoofdklasse, zo)
– DCV (2e klasse, za)
– Groeneweg (2e klasse, zo)
– Jodan Boys (Hoofdklasse, za)
– Montfoort’19 (1e klasse, za)
– GC&FC Olympia (1e klasse, zo)
– ONA (1e klasse ,zo)
– Spartaan’20 (1e klasse ,zo)
– Spirit (2e klasse, za)
– Zwervers Capelle (1e klasse, zo)

Het uitgangspunt is om indien van toepassing met deze 12 clubs in 2 poules wedstrijden te gaan spelen. We zullen in beide poules de niveaus verdelen en uiteraard regionaal indelen. Op deze manier blijft het leuk, uitdagend en zinvol en zijn reisafstanden maximaal beperkt. Zoals u ziet gaat het om een combinatie van zondag- en zaterdagclubs gaat. De speeldag en -tijd wordt in onderling overleg bepaald. De KNVB heeft moeite om hierin een besluit te nemen, maar wij brengen hier inderdaad weekendvoetbal in de praktijk.

Uiteraard geldt voor alle clubs dat we dit alleen doen indien;
– de KNVB definitief geen officiële competitievormen met P/D meer aanbiedt,
– er geen COVID-19 beperkingen gelden die we hiermee overtreden,
– er voldoende tijd over blijft om voorafgaand aan het spelen van deze wedstrijden minimaal 6 weken in groepstrainingen te kunnen voorbereiden en
– deze wedstrijden voor medio juni (EK voetbal) gespeeld kunnen worden
.

Zodra de KNVB (na 9 februari?) een besluit heeft genomen wat er te leidt dat er definitief geen competitiewedstrijden meer gespeeld kunnen worden, zullen de clubs definitieve afspraken gaan maken.

Mochten er aanvullende vragen zijn, ben ik graag bereid die te verduidelijken.

Mede namens alle deelnemende clubs,

Patrick Akerboom
Technisch Coördinator sv DONK