SV DONK naar finalepoule nacompetitie, Hermes-D.V.S-DONK 2-3

Door onze razende reporter Joop Spee

Na de eclatante 4-0 overwinning in de thuiswedstrijd tegen Hermes-D.V.S. was de opdracht voor DONK duidelijk: het bereiken van de finalepoule veilig stellen, geen gele kaarten oplopen en de wedstrijd ongeschonden beëindigen. Alleen de eerste (belangrijkste) doelstelling werd gehaald, Hermes-D.V.S. werd met 2-3 verslagen. Relatief onschuldig geel was er voor Jeroen de Jong en Dave Tol. Veel erger was het geblesseerd uitvallen van Mike Sluijter en Dave Tol. Voor hun verder optreden in de nacompetitie wordt gevreesd.

DONK startte met twee nieuwe backs ten opzichte van de basis in de eerste wedstrijd. Dave Tol verving de geblesseerde Jeffrey Berlijn, terwijl Mark van Doeland op de plaats van de geschorste captain Jeffrey Ysselsteyn opereerde. Hermes-D.V.S. stuurde dezelfde basiself als afgelopen zondag de wei in.

DONK begon dramatisch. Binnen 20 seconden verstapte steunpilaar Mike Sluijter zich. Voor zijn blessurebehandeling verliet hij voor een minuut of vijf het strijdperk. Hermes-D.V.S. profiteerde onmiddellijk van de desorganisatie in de Goudse defensie. De geslepen Ivan Anastacia glipte langs Mark van Doeland, zag tot zijn genoegen dat hij verder ongestoord tot dichtbij het doel mocht doordringen en gaf de bal vervolgens op een presenteerblaadje aan Lloyd Kalonga. De nummer 10 had geen moeite om de 1-0 al in de derde minuut op het scorebord te zetten.

Even later keerde Mike Sluijter weer terug. Hoewel duidelijk aangeslagen was hij al snel weer bij een paar gevaarlijke situaties voor het doel van de Schiedammers betrokken.

Na een goed kwartier werd DONK echt gevaarlijk. Jeroen de Jong speelde Mo Irezzi knap vrij. De spits nam iets teveel tijd om de bal voor zijn favoriete voet te leggen. Meer dan een corner zat er daardoor niet in.

Nadat DONK een paar goede mogelijkheden slecht had uitgespeeld kreeg Hermes-D.V.S. in de 24ste minuut een goede kans op een 2-0 voorsprong. Nonchalant ingrijpen van Werner Overkamp bracht Mari Lansbergen plotseling in kansrijke schietpositie. De linkerspits drukte laag en hard af, maar keeper Bas van der Eem redde bekwaam.

Kort nadat DONK’s captain Jeroen de Jong een gele kaart had ontvangen na een te late tackle moest Mike Sluijter in de 28ste minuut toch het veld ruimen. De niet 100 procent fitte Mark van Oosten was zijn vervanger.

Hermes-D.V.S. drong hierna nog een paar keer aan. DONK’s keeper Bas van der Eem gaf echter geen krimp na een vrije trap van Sebastiaan Kerkhof. Het was echter duidelijk dat DONK langzaam maar zeker beter in de wedstrijd kwam. In de 37ste minuut kwamen de Gouwenaars op gelijke hoogte. Mo Irezzi zette vanaf de rechterflank voor, centrale verdediger Vincent Lansbergen verstapte zich lelijk en Robin Plomp had er vervolgens geen moeite mee om de 1-1 te scoren.

De blessure van Vincent Lansbergen bleek ernstig. Hij moest per brancard van het veld worden gedragen. Voor een kuitbeenbreuk wordt gevreesd. Stijn van Berkel was zijn vervanger.

Het was duidelijk dat de wedstrijd gespeeld was. In de 43ste minuut vond Rik Bogaard met een fraaie steekpass de alert reagerende Charaf Akoub. De rechtermiddenvelder raakte bij het ontwijken van keeper Quinten Hom iets uit balans, maar slaagde er toch nog in om de bal in de richting van het lege doel te werken. De bal had echter te weinig vaart en kon centimeters van de doellijn nog worden weggewerkt.

Het bleek uitstel van executie voor Hermes-D.V.S. In de 44ste minuut pikte Rik Bogaard een hoge dieptepass van Werner Overkamp prachtig op en sneed het strafschopgebied in. Ies van der Tuyn zag geen andere mogelijkheid dan hem van achteren neer te halen. De spelregels zijn in dit soort gevallen keihard. Scheidsrechter Mulder wees naar de stip en trakteerde de ongelukkige Ies van der Tuyn op een rode kaart. Robin Plomp kende geen genade, 1-2.

DONK ging in de tweede helft van start met Macky Chinkham in plaats van Charaf Akoub. Het was Hermes-D.V.S dat het eerst van zich deed spreken. Na slap verdedigen van DONK kwam Mari Lansbergen plotseling in schietpositie. De linkerspits schoot echter hard naast. Even later liep DONK’s rechtsback tegen een gele kaart aan. Diezelfde Dave Tol gilde het in de 48ste minuut uit van de pijn. Hij kwam ongelukkig ten val en moest met een schouderblessure het veld verlaten. A-junior Wessel Akerboom was zijn vervanger. Het betekende wel, dat DONK vanaf dat moment nog meer dan al het geval was met een gelegenheidsverdediging moest spelen.

In de 52ste minuut ontsnapte Ivan Anastacia aan zijn bewaker Mark van Doeland. Vlak voor het doel leek de technisch begaafde speler de gelijkmaker te gaan scoren, maar op het allerlaatste moment wist Mark van Doeland dit met een knappe sliding nog net te voorkomen.

Daarna was het in overtal opererende DONK een tijdlang heer en meester. Eerst miste een lage voorzet van Robin Plomp zijn medespelers op een haar, maar in de 55ste minuut was het toch raak. Jeroen de Jong soleerde door de ontredderde defensie van Hermes-D.V.S. en bood Mo Irezzi een goede kans. De spits scoorde vervolgens eenvoudig met links, 1-3.

Hierna brak er een periode aan die als zomeravondvoetbal zou kunnen worden betiteld. Het regende kansen voor DONK tegen het tiental van Hermes-D.V.S., maar gescoord werd er niet. Een minuut na de 1-3 stuitte Mo Irezzi op keeper Quinten Horn, drie minuten later stiftte Robin Plomp de bal op het dak van het doel  en weer drie minuten later kon de doorgebroken Rik Bogaard nog maar net van scoren worden afgehouden.

Nadat bij Hermes-D.V.S. Lloyd Kalonga het veld had geruimd voor Maarleveld zag Robin Plomp in de 66ste minuut de volledig vrij staande Macky Chinkham over het hoofd. Hij koos weer voor een stift, die door Quinten Horn stijlvol uit de lucht werd geplukt.

Hermes-D.V.S. bleef bewonderenswaardig proberen om het seizoen toch nog met een acceptabele uitslag af te sluiten. De ploeg kreeg in de 68ste minuut ineens een dot van een kans. Het hoofd van Macky Chinkham bleek echter spelbreker.

In de 70ste minuut kreeg Wessel Akerboom op 18 meter van het doel een vrije schietkans na goed doorzetten van Mo Irezzi. De debutant had geschiedenis kunnen schrijven, maar schoot hard en hoog over.

Hermes-D.V.S bracht hierop zijn laatste wissel in het veld. Brian Plooij kwam voor Mari Lansbergen. Onder impuls van de invallers zette Hermes-D.V.S nog een keer aan. In de 72ste minuut werd het daarbij geholpen door een slippertje van Mark van Oosten. De lepe Sebastiaan Kerkhof rook zijn kans en liet een stift van zijn rechtervoet betrekken. Keeper Bas van de Eem kon er nog net zijn vingertoppen tegen krijgen, maar kon niet verhinderen dat de gevaarlijke inkomende Sebastiaan Kerkhof de bal in de rebound alsnog binnenwerkte.

DONK zette hierop nog even aan in een poging de voorsprong te vergroten. Na een corner van Macky Chinkham kopte Rik Bogaard van dichtbij hard op een Schiedamse arm. Scheidsrechter Mulder zag er echter geen strafschop in. Drie minuten later, in de 76ste minuut, had het 4-2 moeten zijn. Een fraaie combinatie tussen Rik Bogaard en Mo Irezzi bracht Rik Bogaard volkomen vrij voor een vrijwel leeg doel. Diens tikje verween echter net naast de verste paal.

In de resterende tijd van het duel zakte het spelpeil naar een bedenkelijk niveau. Hermes-D.V.S. kon niet meer en DONK wilde niet meer. Als er een cineast aanwezig was geweest had hij een prachtige promotiefilm kunnen maken over het fenomeen “Walking Football”.

Enige hilariteit ontstond er nog toen DONK op een paar meter van het doel van Quinten Horn een vrije trap mocht nemen na vermeend foutief terugspelen op de keeper. Het lobje van Jeroen de Jong in de doelmond paste goed bij de melige stemming die er inmiddels was ontstaan.

In de slotfase kregen beide ploegen nog een kans. In de 88ste minuut miste Macky Chinkham vvor open doel door de moeilijkste hoek uit te kiezen. De bal rolde echter naast.

In de 90ste minuut had Brian Plooij zomaar voor de 3-3 kunnen zorgen. Hij schoot in kansrijke positie echter hoog over. Het bleef bij een dik verdiende 2-3 voor DONK.

Gelet op de blessures zal DONK zijn wonden moeten likken aan de vooravond van de eerste wedstrijd in de finalepoule aanstaande zondag uit tegen Excelsior ‘20. De ploeg beschikt met spelers als Jeroen de Jong en Wouter Steenbergen echter over multifunctionele spelers, de teamgeest is geweldig en de mentaliteit ijzersterk.