SV DONK deelt flinke tik uit, SV DONK – Hermes-D.V.S. 4-0

Door onze razende reporter Joop Spee

In de Griekse oudheid was Hermes de boodschapper van de goden. Op zondag 22 mei kreeg het thuisfront een weinig bemoedigend bericht. Hermes-D.V.S. had met maar liefst 4-0 klop gekregen van DONK in de eerste wedstrijd in de nacompetitie om promotie naar de tweede klasse.

Het was gezellig druk aan de Nieuwe Donkstraat. Het roemruchte Hermes-D.V.S. kwam op bezoek en dat zorgde voor nostalgische herinneringen bij vooral de oudere toeschouwers. Die spraken met weemoed over de begaafde Cock van der Tuyn, over de bonkige spits Kees van Kooten, over de stijlvolle voormalige keeper van Olympia, Ton Thie en over de blonde Sije Visser, die later bij NEC furore zou maken. Hermes werd in 1884 opgericht en is daarmee een van de oudste voetbalverenigingen van ons land. In 1912 voegde D.V.S.(Door Vriendschap Sterk) zich daarbij), waarna de cliub als Hermes-D.V.S. verder door het leven ging. Vanaf de start van het betaald voetbal in 1954 speelde Hermes-D.V.S. bij de professionals tot 1971. Tegenwoordig doet de club het wat bescheidener bij de amateurs, maar met ook nog eens een cricket- en een rugbytak is de vereniging nog steeds een begrip.

En dan: het voetbal! DONK ’s trainer Edwin Erwich had zijn ploeg ten opzichte van vorige week op twee plaatsen gewijzigd. Dave Tol en Imad El Yousfi moesten plaats maken voor Charaf Akoub en Mo Irezzi. Hermes-D.V.S. miste de geblesseerde aanvoerder Sebastiaan Braat.

Pupil van de week Finn de Jong gaf DONK het goede voorbeeld door de Schiedamse defensie zijn hielen te laten zien en feilloos te scoren. Het was echter direct vanaf de aftrap Hermes-D.V.S. dat met fris aanvallend voetbal de toon zette. Binnen zes minuten moest DONK drie corners toestaan. Al in de tweede minuut brak linkerspits Mari Lansbergen gevaarlijk uit. Zijn harde lage voorzet zorgde voor de nodige dreiging. Ook een kopbal van Lloyd Kalonga, twee minuten later, mocht er zijn. De bal vloog echter naast.

In de achtste minuut legde DONK zijn eerste goede aanval op de natte kunstgrasmat. Jeffrey Ysselsteyn lanceerde Rik Bogaard die op de linkerflank rechtsback Koen Pijpers zijn hielen liet zien. Zijn harde lage voorzet werd door de duikende 18-jarige keeper Quinten Hom knap onderschept.

In de tiende minuut liep een bijna-misverstand tussen Mike Sluijter en keeper Bas van der Eem voor DONK met een sisser af.

Vlak daarna werkte Jeffrey Ysselsteyn een bal weg uit de defensie van DONK. De bal kwam ongelukkig op het achterhoofd van scheidsrechter Pille die direct knock-out ging. Het duurde drie minuten voordat de arbiter weer was opgelapt. Hij kon de strijd gelukkig schadevrij voortzetten.

Ook na dit voorval bleef Hermes-D.V.S. de bovenliggende partij. Na goede aanvallen schoot spits Sebastiaan Kerkhof tot twee keer toe naast.

Na een minuut of twintig kwam er wat meer evenwicht in de strijd. DONK had de zaken nu beter onder controle en zag Mo Irezzi na een goede aanval het net vinden. Het doelpunt werd echter terecht wegens buitenspel afgekeurd.

DONK’s topscorer Robin Plomp loerde op zijn kansen, maar was voorlopig niet gelukkig in de afronding. Zo knalde hij in de 27ste minuut hoog over.

Hermes-D.V.S. kreeg via Mari Lansbergen in de 31ste minuut nog een kansje, maar daarna was het definitief DONK dat de regie overnam. De thuisploeg, met Dave Tol op de plek van de geblesseerde Jeffrey Berlijn, kreeg zijn eerste grote kans in de 36ste minuut. Weer stuurde Jeffrey Ysselsteyn Rik Bogaard over links de diepte in. De sterk spelende middenvelder bediende Robin Plomp op maat, maar die was zo gretig dat hij teveel tijd nodig had om de bal te controleren.

In de 38ste minuut liep Jeffey Ysselsteyn tegen een gele kaart aan wegens vasthouden. Het zorgde heel even voor wat irritatie en onrust bij DONK. Uit de toegekende vrije trap kopte Ivan Anastacia slordig naast.

DONK perste er in de slotminuten van de eerste helft een stevig offensief uit. In de 43ste minuut vond Jeroen de Jong na een snel genomen vrije trap Mo Irezzi. De spits zag zijn inzet via de lat overvliegen.

Seconden later kreeg Rik Bogaard vlak voor het doel een duw in de rug. In zijn val beroerde hij de bal met de hand. Heel DONK schreeuwde om een strafschop. Scheidsrechter Pille vond de overtreding kennelijk niet zwaar genoeg en gaf Hermes-D.V.S. een vrije trap. Daarmee kwamen de Schiedammers heel goed weg.

Vlak voor het rustsignaal had DONK een paar keer kunnen scoren. Na een uitstekende pass van Wouter Steenbergen zag Rik Bogaard Quinten Hom zijn doel uitkomen. Hij besloot tot een stift die over het vijandelijke doel vloog. Even later leidde een prachtige  aanval van DONK tot een afgemeten voorzet van Robin Plomp op de in kansrijke positie staande Rik Bogaard. Keeper Quinten Hom wist met zijn voet nog net knap redding te brengen. Ook een schot van Jeroen de Jong werd een prooi voor de sluitpost.

In de tweede helft leek Hermes-D.V.S. het begin van de eerste helft te gaan kopiëren. De ploeg dwong direct een corner af waaruit Lloyd Kalonga hard over kopte. Het zou het laatste wapenfeit van de Schiedammers in deze wedstrijd zijn. Seconden later was het DONK dat na een schoonheid van een aanval de score opende. Op eigen helft bediende Jeroen de Jong de goed inkomende centrale verdediger Werner Overkamp op maat. Met een afgemeten pass werd de opgerukte Jeffrey Ysselsteyn op zijn wenken bediend. Diens voorzet vond het hoofd van Charaf Akuob, die op zijn beurt Robin Plomp alleen voor het doel zette. De spits aarzelde geen moment en zorgde moeiteloos voor de bevrijdende 1-0 voorsprong.

Hierna was de beer los bij DONK dat keihard werkte en ook collectief een uitstekende tweede helft op de mat legde. In de 50ste minuut werd een schot van Jeroen de Jong tot corner verwerkt. Daaruit vond Wouter Steenbergen de schietgrage voet van Mo Irezzi die snoeihard op de keeper knalde.

DONK bleef in hoog tempo doorgaan en Hermes-D.V.S. snakte naar adem. In de 52ste minuut mocht Wouter Steenbergen schuin rechts voor het doel op een meter of 23 een vrije trap nemen. Hij stuurde bal hard in de richting van de verste paal. Rik Bogaard dook als een havik op de bal af en kopte de bal schitterend in de kruising, 2-0.

DONK rook bloed en dwong een serie corners en vrije trappen af. Uit een daarvan kopte de weer ijzersterke Mike Sluijter de bal snoeihard net naast.

Hermes-D.V.S., dat spits Sebastiaan Kerkhof had vervangen door Arse Calame, probeerde uit alle macht om de bakens te verzetten, maar werd op alle fronten afgetroefd. Keeper Quinten Hom bracht nog redding na een schot van Wouter Steenbergen, maar in de 73ste minuut was er geen houden meer aan. Rik Bogaard verzond een fraaie pass op Mo Irezzi. De spits maakte het karwei schitterend af, 3-0.

Even daarvoor had de goed spelende Dave Tol een gele kaart ontvangen wegens shirtje trekken en was bij de Schiedammers Ivan Anastacia vervangen door Falco Cats. DONK werd er niet heet of koud van. Trainer Edwin Erwich wisselde de licht geblesseerde Charaf Akoub voor Macky Chinkham. Het team bleef doorgaan op de ingeslagen weg.

In de 76ste minuut presenteerde Jeroen de Jong een van zijn specialiteiten. Hij pikte op de rechterflank een bal af van een verdediger en zette onmiddellijk voor. Mo Irezzi had een handig overstapje in huis waarna Robin Plomp zich plots in vrije positie vlak voor het doel bevond. Alweer was het voor de topscorer een koud kunstje om de bal langs doelman Quinten Hom te werken, 4-0.

Met Mark van Oosten op de plaats van Jeroen de Jong bleef DONK gas geven. Na goed doorzetten van Mo Irezzi schoot de opgerukte centrale verdediger Werner Overkamp knalhard naast.

In de slotfase verzuimde DONK om de voorsprong verder uit te bouwen. Er was niet altijd meer oog voor een vrijstaande medespeler. Zo brak Mo Irezzi uit om de bal vervolgens hard voorlangs te schieten en zocht Robin Plomp, op zoek naar een hattrick, het doel veel te hoog.

Vlak voor tijd kwam Hermes-D.V.S. nog even gevaarlijk door. Mari Lansbergen kwam knap los van de sterke Jeffrey Ysselsteyn. Zijn niet overtuigende schot in de korte hoek was echter een eenvoudige prooi voor de geconcentreerd en betrouwbaar keepende Bas van der Eem.

Het bleef bij een 4-0 zege voor de als team opererende thuisclub, een riante uitgangspositie voor de uitwedstrijd van aanstaande donderdag om 20.00 uur.

 

DONK 2 EENVOUDIG VERDER, VCS 2-DONK 2   3-6

Na de ruime 5-1 thuisoverwinning op VCS 2 heeft DONK 2 er ook in Den Haag geen twijfel over laten bestaan wie de sterkste was. Het werd 3-6 in een wedstrijd waarin gemakkelijk de dubbele cijfers hadden kunnen worden gehaald. Een manco van de ploeg is echter dat de ploeg nog veel te weinig als een team speelt. Te ver doorgevoerde individuele acties sterven in schoonheid terwijl medespelers in riante positie staan. Of leiden tot balverlies, waardoor de drie tegengoals plus ook nog een paar grote kansen voor VCS kunnen worden verklaard.

Na een bar slechte eerste helft stootte DONK uiteindelijk eenvoudig door naar 3-6 dankzij drie doelpunten van Zakaria Mellah, twee van verloren zoon Tijs Gommans en een van Kelvin Vat.

Aanstaande zondag speelt DONK 2 zijn volgende wedstrijd in de nacompetitie tegen Full Speed 4. 

 

REVANCHE VOOR DONK A1, DONK A1-VVSB A1  5-2

De spelers van DONK A1 zullen nog wel eens wakker liggen van het feit dat zij in de eerste wedstrijd van de nacompetitie bij VVSB A1 in het laatste kwartier van de wedstrijd de kluts volledig onnodig kwijt raakten. Het resultaat was een nederlaag met maar liefst 6-1 was het gevolg. In de thuiswedstrijd werd pijnlijk duidelijk hoe duur dat kwartiertje was geweest. DONK A1 had geen kind aan de opponent uit Noordwijkerhout en had de tweekamp alsnog in zijn voordeel kunnen beslissen als niet ook nog een aantal 100 procent kansen waren gemist. Het werd nu 5-2 dankzij drie goals van Jesse Bottinga, de openingstreffer van Jeffrey van Dam en de slottreffer van Jordy de Jong.

Uithuilen en opnieuw beginnen dus.