Selectievoetbal sv DONK; een tussenbalans

Deze week geen voorbeschouwing, maar een terugblik. De feestdagen staan voor de deur en na een mooie laatste speeldag met voor de 3 selectieteams 9 punten en daarbij de winst in de derby gaat ook het selectievoetbal even een paar weken met winterstop. Tijd voor een korte terugblik op de eerste seizoenshelft.

DONK1 doet het als promovendus in de 2e klasse echt heel goed. Afgelopen zondag besloten we met een prachtige 1-3 overwinning in “stadion” Walvisstraat de eerste seizoenshelft. Daarbij nemen we momenteel een hele knappe 3e plaats in en staan we met 12 uit 4 alleen aan kop in de 2e periode. We hebben een nog steeds relatief jonge en onervaren groep, maar de manier waarop we de wedstrijden zijn gaan benaderen, uitvoeren en nu ook strijdend uit het vuur slepen is een hele mooie ontwikkeling. Afgelopen zondag wonnen we op gras met vlijmscherpe counters, maar we hebben ook wedstrijden gewonnen door gewoon simpelweg erg goed in de combinatie te voetballen en bewust onze sterke punten uit te spelen. Er zit muziek in deze jonge groep en zoals het er nu naar uitziet hebben we na de winterstop ook weer iedereen aan boord. Dat betekent hogere kwaliteit en meer weerstand op trainingen, meer keuzes voor de trainers en dus nog meer wapens. Het groepsproces verloopt verder zeer positief en tijdens het Trainingskamp in Groningen zal hier verder aan gewerkt worden. Een compliment aan Pieter van Zoest en zijn begeleidingsteam is op zijn plaats. In januari wordt er door DONK 1 geoefend tegen vv Helpman Groningen (tijdens het Trainingskamp), Aarlanderveen, RKDEO en Be Fair. Op 26 januari starten we in een thuiswedstrijd weer op tegen PVCV uit Vleuten.  

DONK 2 is ook gewoon aan een zeer positief seizoen bezig. Afgelopen zondag een 1-3 winst bij de nummer 3 cvv Zwervers 2. Daarmee werd de 2e plaats danig verstevigd. DONK 2 is al winnaar van de eerste periode waardoor nacompetitie voor promotie naar de reserve hoofdklasse (!) reeds een feit is en vervolgens werd afgelopen dinsdag ook nog de volgende bekerronde gehaald (winst na strafschoppen op Haastrecht 2). Het kan niet op voor DONK 2 tot nu toe. Ook hier is sprake van een mooi groepsproces waarbij een aantal meer geroutineerde spelers de jonge honden elke zondag in de positie houden en vervolgens zit er voldoende kwaliteit in de groep om veel winstpartijen te behalen. Er mag gerust gedacht worden aan een spannende titelrace, al blijft daarbij Antibarbari 2 met heel veel mogelijkheden in de breedte een zeer geduchte concurrent. Momenteel staan zij 4 punten op ons voor, maar de eerste wedstrijd na de winterstop (26 januari) komt Antibarbari naar Gouda. Een mooi doel voor de spelers en begeleiding om in de januarimaand naar toe te werken. Er wordt door DONK 2 geoefend tegen vv Helpman Groningen (tijdens het Trainingskamp), ESTO, RKDEO en Be Fair.

DONK3 tenslotte heeft ook een goede afsluiting aan de eerste seizoenshelft beleefd met een 1-6 overwinning op Leonidas 3 (en de 2 gelijke spelen tegen hoger geplaatste ploegen de weken ervoor). Het gaat niet zo makkelijk als vorig jaar, maar al met al staat ook hier gewoon een leuke groep en is een plek in de middenmoot een prima positie. Wel zorgen dat we na de winterstop weer echt met elkaar de zaak gaan oppakken en snel in het ritme komen. Ook voor DONK 3 is er dan een leuke 2e seizoenshelft weggelegd.

Al met al kunnen we stellen dat het selectievoetbal van DONK een zeer positieve eerste seizoenshelft achter de rug heeft en de ontwikkeling van de relatief jonge selectie nog lang niet stagneert. Een aantal jaar geleden zijn we begonnen de potentie die er al was en die er toen in de jeugd er aan zat te komen extra goed te begeleiden. Met een grote groep – vooral echte Donkianen – de kennis, ervaring en clubgevoel gebundeld met het doel echt weer wat te gaan neerzetten. De huidige ontwikkelingen zijn daarvan nu het mooie resultaat en daar kunnen we met elkaar terecht trots op zijn. We zitten echter nog lang niet op onze max en de rek is er zeker nog niet uit. Daarnaast komt er – ondanks dat we in het juniorenvoetbal wat minder breed zijn in de afgelopen jaren – ook weer jong talent uit JO19 aan de oppervlakte. Maher Hariti en Jeffrey Oosterwijk hebben hun eerste minuten inmiddels gemaakt, maar de groep met talent is nog breder. Na de winterstop gaan ook de jeugdspelers weer kennis maken met het selectievoetbal (via trainingen, O21 en wedstrijden). 

Ik wil bij deze positieve ontwikkelingen zeker niet onvermeld laten dat de steun vanuit het Bestuur en speciaal de SLC ook erg belangrijk is. Op het veld de zaken goed regelen, maar ook eromheen zijn we goed bezig met elkaar. Ik merk dat er ook weer een positieve impuls door het selectievoetbal aan de rest van de club wordt gegeven. Hoe afgelopen zondag op de Walvisstraat de tribune vol bezet was met Donkianen die overduidelijk meelevend het team naar de overwinning schreeuwden, is weer mooi om mee te maken. Laten we dat koesteren. 

Ik wens iedereen mede namens de andere TC en SLC collega’s hele fijne feestdagen met familie en vrienden en laten we de positief ingezette trend na de feestdagen vooral met elkaar een vervolg geven.

Fijne feestdagen,