Seizoensopening DONK levert de 3 eerste punten op

Op Zondag 24 september 2016 zou je al 9 punten in de competitie hebben kunnen behaald. Dit jaar is 24 september de openingsdatum van de competitie. Een nieuw jaar in de 3e klasse met nieuwe doelen, een nieuwe technische staf en een nieuwe spelersgroep. De eerste wedstrijd bracht ons op deze zonovergoten middag naar onze vrienden van vv Stolwijk.

We hadden een redelijke voorbereiding achter de rug waarbij we tegen ploegen van ons eigen niveau niet hadden verloren. Met de nieuwe technische staf is er in die periode goed gesleuteld aan een team, een formatie en een speelwijze voor de opening. Die periode van 6 weken is natuurlijk te kort om wonderen te verwachten en een seizoen openen als degradant van vorig jaar brengt altijd wat onzekerheid met zich mee. Wat kunnen we van onszelf verwachten en wat brengt de tegenstander op de mat.

Wat onszelf betreft stond er ten opzichte van vorig jaar een deels ander en nog jonger team. Een team wat in de eerste helft probeerde het spel te maken maar door het felle en agressieve Stolwijk daarin veelvuldig werd gestoord. Het baltempo lag op de droge kunstgrasmat ook niet al te hoog. Gevolg was veel spel en balverlies op het middenveld en weinig bespeelbare balen voor onze voorwaartsen.

In de eerste helft probeerde ook Stolwijk met in oud-gedienden Peter Baauw en Joost van Niekerk als voetballende meerwaarden ook nadrukkelijk mee te voetbalen. Echter ook Stolwijk had last van competitie-start-spanning al waren de eerste echte mogelijkheden voor Stolwijk. Onze verdediging onder leiding van doelman Bas van de Eem bleef echter overeind. Langzaam begonnen we wat meer uit de schulp te kruipen, sneller te spelen en dat resulteerden ook in mogelijkheden voor DONK. De grootste werd door de goed dieplopende en door Georgio Petrids wegestoken Wessel Akerboom helaas gemist. Alleen voor de uitlopende talentvolle doelman Harvey van de Stelt werd Wessel bij het omspelen reglementair gestuit.

Zoals gezegd voetbalde Stolwijk in de eerste helft heel goed mee. Uiteindelijk kwamen de gastheren ook op voosprong doordat een goede actie over de linkerflank een niet te missen voorzet voor de nummer 3 van Stolwijk opleverde. Een tegenvaller voor onze jongens die er in het vervolg van de eerste helft maar niet in slaagden controle over de wedstrijd te krijgen. Het laat in de eerste helft uitvallen van Stolwijk sterkhouder Peter Baauw zou daar in de tweede helft mede verandering in brengen. Ook bij DONK vlak voor rust een tegenvaller met een hamstringblessure voor aanvoeder Jeffreij IJsselsteijn. Voor hem kwam Marvin Vat in de ploeg.

In de rust wisselde trainer Rob Gieben verder linksbuiten Sjors van Hanswijk voor de Imad el Yousfi. DONK begon met nieuw elan aan de tweede helft. Er werd feller gespeeld, sneller gespeeld en simpelweg met meer beleving en de wil om te winnen gevoetbald. We werden langzaam baas op het middenveld en de snelheid en beweeglijkheid van Imad als invaller baarde Stolwijk zichtbaar zorgen. Ook het al eerder wegvallen bij Stolwijk van Peter Baauw – en daarmee de voetbalintentie van Stolwijk die in de tweede helft vooral de lange bal hanteerden – deed een duit in het zakje.

Het duurde niet lang voor dat de 1-1 op het scorebord verscheen. De prima ingevallen Marvin Vat vond met een afgemeten pass achter de verdediging de zichzelf goed vrijlopende Rik Bogaard die keeper van der Stelt schitterend het nakijken gaf met een hard en hoog schot in de korte hoek. De Donkianen langs de kant konden juichen en de jongens in het veld kregen zichtbaar hoop op meer. Inmiddels waren we ook een andere routinier met een blessure kwijt geraakt. Michael Verdouw – gekomen van Olympia en een zeer sterke eerste helft spelend – moest zich met een liesblessure laten vervangen door onze 3e wissel Jesse Bottinga. In de as werd iedereen een positie naar beneden gezet en zo stond het elftal weer goed met Jesse in de spits.

Niet lang na de 1-1 en de tweede gedwongen wissel van Michael kregen we nog een tegenvaller te verwerken. Jeffrey van Dam moest met 2x geel het veld verlaten na een wel heel gemakkelijk gegeven eerste en tweede gele kaart. Met 10 man verder tegen een Stolwijk wat inmiddels nadrukkelijk voor een opportunistische speelwijze had gekozen. Daarmee creëerde men meerdere mogelijkheden en had de voorsprong voor de thuisclub op het bord kunnen staan. Echter de kansen werden gemist en de loepzuivere vrije trap van Joost van Niekerk tikte Bas (samen met Marvin een van de uitblinkers) vakkundig via de paal naast. Met nog 20 minuten te spelen kwam de voorsprong er toch voor DONK. Een hele goede diepe bal van Dave Tol werd door Imad op de juiste waarde geschat. Op snelheid was hij de verdedigers van Stolwijk te snel af en uit een moeilijke hoek schoot hij zijn ploeg in ondertal op een voorsprong. Geel-zwart juichend binnen én buiten het veld.

De resterende 20 minuten moesten we met 10 man uiteraard wel deze voorsprong zien vast te houden. Stolwijk (complimenten voor de strijdlust) bleef er opportunistisch voor gaan en de jongelingen van DONK moesten overleven. Dat lukte uiteindelijk door een tomeloze inzet en de wil om de opening van de competitie in 3 punten om te zetten. Als we een aantal countermogelijkheden in de slotfase wat slimmer hadden uitgespeeld was zelfs een (onverdiende) hogere uitslag mogelijk geweest.

Al met al 3 punten bij de opening. Met 10 man uit het vuur gesleept door een team wat er helemaal voor ging. Dat laatste is de basis voor elke overwinning in een teamsport. Gisteren wederom bewezen en laat dat vooral meegenomen worden naar de volgende wedstrijden. Voetballende potentie is er daarnaast genoeg en als we dat er ook nog bovenop gaan gooien hebben de Donkianen weer leuke zondagmiddagen voor de boeg. Team en staf gefeliciteerd !!!

De mannen van DONK2 trapten hun competitie thuis af tegen HWD2. Een onderling sportieve wedstrijd werd na 65 minuten met een 3-1 voorsprong voor de mannen van Frank van Loon en Kees Vat gestaakt door de scheidsrechter. Die was het gemekker aan zijn adres van de spelers van HWD meer dan zat. Jammer dat een op zich sportieve wedstrijd zo eindigt en vervelend dat we ergens die 25 minuten zullen moeten gaan inhalen. Dat heb je liever niet op je eerste speeldag. Positief is de manier waarop ook het tweede haar eerste wedstrijd speelde.

Tenslotte hebben we dit seizoen ook nog DONK 4 waar wekelijks een aantal selectiespelers in mee zullen gaan spelen. Zij trapten af met een 2-4 winst in Moordrecht. Ook hier een positieve start.

Volgende week is het verslag weer van uw huisreporter Joop Spee die nu nog genoot van een weekendje weg.