Scheidsrechter zijn is leuk (58): Tijs Gommans

Tijs Gommans geïnterviewd door Arie van den Bulk van voetbalrotterdam.nl

Bron: voetbalrotterdam.nl 

Omdat in verslagen van voetbalwedstrijden de scheidsrechter vaker negatief genoemd wordt dan positief, heeft VoetbalRotterdam.nl gemeend een rubriek te moeten maken waarin een scheidsrechter of een assistent scheidsrechter zichzelf aan u voorstelt en een blik verschaft achter de man of vrouw in het scheidsrechter pak.

Hiermee proberen wij de afstand tussen arbitrage en spelers wat te verkleinen en meer begrip te kweken voor als er eens een (onvermijdelijk) foutje wordt gemaakt.

Vandaag heeft Arie van den Bulk de 29-jarige Tijs Gommans uit Gouda gevraagd een elftal vragen te beantwoorden:

1. Hoelang ben je al als scheidsrechter en/of assistent scheidsrechter actief?

Op mijn 14e ben ik als pupillenscheidsrechter begonnen. Sinds mijn 22e fluit ik voor de KNVB. Inmiddels ben ik dus al 15 jaar scheidsrechter, waarvan 7 jaar als KNVB-scheidsrechter.

2. Wat is je leukste herinnering als scheidsrechter of assistent scheidsrechter en waarom?

Gelukkig heb ik een heleboel leuke momenten als scheidsrechter mogen meemaken, waardoor het lastig is om te kiezen.

Een wedstrijd die me nog bijstaat is de derby Nieuwenhoorn – Hellevoetsluis in het seizoen 2016/2017 in de 2e klasse. Ik mocht deze wedstrijd fluiten op het moment dat er nog 3 speelrondes gespeeld moesten worden. Nieuwenhoorn stond op dat moment bovenaan, Hellevoetsluis volgde op 4 punten op de vierde plaats.

Er waren tegen de 1000 supporters aanwezig om deze wedstrijd te bekijken, mede doordat het een cruciale wedstrijd in de strijd om het kampioenschap kon worden. Voor mij zelf was dit de eerste wedstrijd die ik leidde met neutrale assistenten.

Het was een fantastische wedstrijd om te leiden. Er werd gespeeld op het scherpst van de snede, maar wel met respect voor elkaar. Ik floot mijn beste wedstrijd van het seizoen, waardoor het een heerlijke derby kon worden. Nieuwenhoorn kwam met 2-0 voor, maar in de 93e minuut kon Hellevoetsluis de winnende 2-3 scoren.

Achteraf kreeg ik werkelijk van alle kanten de complimenten, ook van de verliezende ploeg. Enkele dagen na de wedstrijd kreeg ik via social media nogmaals de complimenten van Edwin de Koning, trainer van Hellevoetsluis. Zijn letterlijke woorden waren: “Het was fijn om een scheidsrechter te hebben die aanvoelde wat een derby nodig heeft om zich ‘derby’ te noemen #dankjewel #goedgefloten”

Het was ook precies het gevoel dat ik zelf had na deze wedstrijd. Ik deed wat ik moest doen op de juiste momenten, zonder op te vallen. Een heerlijke wedstrijd om te fluiten.

3. Waarom ben je destijds begonnen met het scheidsrechteren?

Ik ben begonnen met fluiten omdat de club waar ik toen lid was op zoek was naar scheidsrechters. Eerstejaars C-tjes werden gevraagd of ze wilden gaan fluiten en dat leek me wel wat. Toen ik 2 jaar later de overstap naar DONK maakte ben ik hier blijven fluiten. Inmiddels ben ik scheidsrechterscoördinator bij DONK.

Na 8 jaar als clubscheidsrechter actief te zijn geweest ben ik voor de KNVB gaan fluiten. Ik floot elke zaterdag eigenlijk dezelfde jeugdelftallen. Voor de KNVB ben ik direct senioren gaan fluiten.

4. Wat zou je als scheidsrechter of assistent scheidsrechter nog graag willen bereiken?

Ik fluit op dit moment Zaterdag senioren 1e klasse. Ik heb de afgelopen 5 jaar in het talententraject amateurvoetbal gezeten, maar heb daar helaas afscheid van moeten nemen. Ik denk echter dat ik mijn top nog niet bereikt heb, dus ik hoop de top van het amateurvoetbal te halen, de Tweede Divisie.

5. Wat is volgens jou een goede scheidsrechter en aan welke eisen moet een goede scheidsrechter voldoen?

Een goede scheidsrechter in mijn ogen verschaft duidelijkheid naar de spelers. Spelers weten waar de grens ligt en snappen het wanneer die grens gepasseerd wordt en de scheidsrechter dus fluit. Daarnaast moet de scheidsrechter eigenlijk niet opvallen tijdens de wedstrijd, waardoor de wedstrijd een wedstrijd kan worden.

6. Wat is voor jou de meest aansprekende scheidsrechter in het Nederlandse betaalde voetbal en waarom?

Op dit moment vind ik Danny Makkelie de beste scheidsrechter in Nederland. Hij wordt steeds beter en ik denk dat hij het plekje van Kuipers internationaal wel gaat opvullen.

Makkelie vind ik een erg duidelijke scheidsrechter. Hij is streng als het moet, maar hij straalt vooral erg veel rust uit. Hij valt eigenlijk niet op in de wedstrijden die hij fluit.

7. Welke wedstrijd heb je als laatst geleid en wat vind je van je eigen prestatie in die wedstrijd?

Ik ben de afgelopen 2 weekenden helaas het veld niet op geweest omdat ik verhinderd was. Mijn laatste wedstrijd was de burenruzie UVS – RCL. Dit was een goede wedstrijd van mijn kant, maar ik moet ook zeggen dat het me niet heel erg lastig werd gemaakt. Toch was dit voor mezelf wel weer even lekker nadat ik mijn twee wedstrijden ervoor wat minder had gefloten.

8. Wanneer heb jij na afloop van een wedstrijd een tevreden gevoel?

Als ik duidelijkheid naar de spelers heb kunnen creëren, waardoor mijn leiding geaccepteerd wordt. Hiervoor moet je natuurlijk meerdere dingen goed doen.

Ik ben altijd erg kritisch op mezelf en weet ook welke dingen ik beter had kunnen doen en probeer hier dan ik een volgende wedstrijd extra scherp op te zijn dat dit beter gaat.

9. Zijn er spelregels of andere richtlijnen die jij graag veranderd zou zien en zo ja waarom?

Ik vind dat het hockey qua spelregels ver op het voetbal voor loopt. Zuivere speeltijd, geen buitenspel, de selfpass zijn voorbeelden van spelregels die ik absoluut ook in het voetbal als meerwaarde zie. Echter verandert het spelletje ‘voetbal’ zoals we dat nu kennen wel extreem, dus zoals het nu is vind ik het ook prima, haha!

Wel zou ik het aanmoedigen als in het betaald voetbal de VAR wel ingezet gaat worden zoals dat in het hockey gebeurt: Elk team mag 1 keer de videoscheidsrechter aanvragen. Hebben zij gelijk behouden ze hun recht op het aanvragen van de videoscheidsrechter, zitten zij ernaast zijn ze deze mogelijkheid kwijt.

10. Wat vind jij van de kwaliteit van de Nederlandse arbitrage in het algemeen?

Ik denk dat we in Nederland niet mogen klagen over de kwaliteit van de scheidsrechters. Als je ziet hoeveel Nederlandse scheidsrechters op hoog internationaal niveau fluiten, doen we het verre van slecht.

Wel heb ik het idee dat de scheidsrechters sinds de intreding van de VAR iets anders zijn gaan fluiten. Het lijkt erop dat scheidsrechters soms liever een gele kaart geven, omdat de VAR toch wel ingrijpt als het zwaarder blijkt te zijn. Dit vind ik geen goede ontwikkeling en ik hoop dan ook dat de scheidsrechters dit beeld snel weer bij me wegnemen.

11. Welke wedstrijd zou jij heel graag willen leiden?

IJsselmeervogels – Spakenburg. In mijn beleving is dat de mooiste amateurderby in Nederland. Op een goede tweede plaats komt Katwijk – Quick Boys.

Foto: Petra Cardinaal