Rob Gieben ziet zijn nieuwe club (DONK) winnen van zijn oude (Graaf Willem)

Op het prachtige sportpark van het Goudse SV DONK, moest de Wassenaarse equipe van trainer Martin Abbenhuis het opnemen tegen het team van oud Graaf Willem trainer Rob Gieben die na enkele seizoenen vertrok uit Wassenaar en nu de nieuwe trainer is van SV DONK.

Enkele weken hiervoor werden op vriendschappelijke wijze de spreekwoordelijke messen al geslepen en vandaag zou de echte strijd gestreden worden. Het was een hartelijk weerzien tussen Gieben en ‘zijn’ spelers, staf en supporters van Graaf Willem.

DONK dat afgelopen seizoen degradeerde uit de 2e klasse heeft de opdracht om zich dit seizoen te herpakken, het vertrouwen terug te krijgen en te proberen om binnen de komende jaren te groeien naar het niveau van een stabiele 2e klasser.

Graaf Willem hoeft zich niet te herpakken, want speelt de laatste seizoenen met veel vertrouwen, verzorgd en aantrekkelijk voetbal, bovenin mee in de 3e klasse, maar heeft qua doelstelling wel wat gemeen met DONK en dat is ook te groeien naar het niveau van een stabiele 2e klasser.

Daarvoor zal Graaf Willem trachten dit seizoen promotie te bewerkstelligen. Met de situatie waarin Wilhelmus zich bevindt en misschien dit seizoen toch mag uitkomen in de 2e klasse, is dit gezien het aantal kanshebbers op promotie zeer gunstig voor Graaf Willem.

De wedstrijd verliep zoals DONK het wilde.

DONK zakte in en Graaf Willem kreeg en nam het initiatief, liet de bal goed gaan en liet zien dat de ploeg in elke linie kwaliteit heeft.
In balverlies situaties speelde Graaf Willem ver vooruit en daar lag voor DONK de ruimte om gevaarlijk te worden.
Ondanks dat Graaf Willem het meeste balbezit had en via Mark van Kippersluis het spel verdeelde, kwam DONK niet in de problemen. Met de routiniers Michael Verdouw en Jef IJselsteyn aan Goudse kant was er rust en werden eventuele tactische fouten met name op het middenveld van DONK hersteld.

Zoals gezegd, DONK liet het initiatief over aan Graaf Willem en probeerde in de omschakeling snel tot kansen te komen.

En deze tactiek werkte, want DONK profiteerde van de soms slordige passes van Graaf Willem, kwam er vervolgens snel en met de juiste mensen uit en kon in dit geval middenvelder Jeffrey van Dam de 1-0 scoren.

Jammer voor de wedstrijd was dat verdediger Sam Jellema met twee keer geel het veld moest verlaten waardoor coach Abbenhuis snel moest handelen. Niet lang daarna werd de thee opgezocht met een 1-0 voorsprong voor DONK en kreeg Graaf Willem de tijd om met tien man eventueel een ander strijdplan te bedenken.

De tweede helft gaf een ander beeld. DONK wist goed raad met de ruimte, zocht en vond de vrije man en kon prima het geduld opbrengen, wat in de 55e minuut resulteerde in een 2-0 voorsprong (Wessel Akerboom).

Graaf Willem had haar drie wissels gebruikt en dat kwam de ploeg duur te staan. Want met nog 20 minuten te spelen moest Martijn Nieuwenhuis door een blessure het veld verlaten en stonden de Wassenaarders met nog maar negen spelers op het veld.

Het spel was gespeeld, DONK kreeg nog een vijftal mogelijkheden om de score te verhogen, maar kon maar één keer het net vinden (Rik Boogaard).
Het niet goed uitspelen van de kansen is dus wel een aandachtspunt aan DONK-zijde.

Met een 3-0 voorsprong, nog 10 minuten op de klok en het drukke oefenprogramma in het verschiet, gaf DONK geen gas meer en wilde het de wedstrijd rustig uitspelen.

Maar dit werd te letterlijk opgevat want door het onvoldoende verdedigen van de voorste linie van DONK, mocht de lange bal gespeeld worden en kwam bij de altijd zeer actieve aanvaller Joep Breimer terecht, die met de bal aan de voet de zestienmeter in dribbelde, het been zocht en een pingel vroeg. De uitdrukking wie vraagt wordt overgeslagen ging hier niet op, want de man in het zwart legde de bal op de stip en specialist Breimer wist de 3-1 aan te tekenen.

Niet veel later floot de scheidsrechter zijn eindsignaal. Al met al een sportieve wedstrijd.

Met nog drie weken te gaan wensen wij beide teams heel veel succes bij aanvang- en in het verdere verloop van de competitie.

Opstellingen:

Graaf WillemII-VAC
Warmerdam, T.Houwaard (Janssen), Visser, Jellema, R.Houwaard, Rijpstra, Yazici (Gunes), Kippersluis, Elias (Mbome), Nieuwenhuis, Breimer.

SV DONK
van Eem, Tol, Verdouw, IJselsteyn, de Jong, van Dam (Mellah), Petridis (Vat), Akerboom, Boogaard, Akoub (van Hanswijk), Azaaj.