RESULTAATVOETBAL UNIO IS DONK TE MACHTIG, DONK-UNIO 1-3

Door onze razende reporter Joop Spee

“ Hoge bomen vangen veel wind”. Met deze slogan had DONK-trainer Edwin Erwich zijn manschappen op scherp gezet voor het duel tegen koploper UNIO. Een stormachtig begin van de Gouwenaars deed de hoge boom weliswaar wankelen, maar knakken deed de lijstaanvoerder allerminst. Met dank aan DONK, dat verzuimde al snel op een 2-0 voorsprong te komen en die score ook al teniet zag gedaan doordat Unio-grensrechter Nusse en scheidsrechter Kuijpers als enigen buitenspel hadden geconstateerd toen Imad El Yousfi een voorzet van Jeffrey Berlijn fraai afrondde.

De bezoekers herpakten zich op tijd en wisten met onvervalst resultaatvoetbal onder aanvoering van de onvermoeibare captain Gijs Kautz en de intelligent spelende Menno Venhof uiteindelijk met 1-3 te zegevieren.

Na een vervelende blessureperiode kon DONK in de basiself eindelijk weer eens beschikken over de pijlsnelle Jeffrey Berlijn. De rechtsback gaf al in de tweede minuut zijn visitekaartje af. Hij rukte onstuitbaar op langs de zijlijn en speelde Jeroen de Jong aan. De routinier zette met een fraai steekpassje Rik Bogaard alleen voor de keeper. Diens inzet kon nog net gekeerd worden door keeper Rolf Jongeling, maar in de rebound tekende de toegesnelde Jeffrey Berlijn alsnog voor de snelle openingstreffer, 1-0.

Nog in diezelfde minuut was het bijna 2-0. Jeroen de Jong sneed door de vijandelijke defensie en wilde schuin voor het doel de volledig vrijstaande Ralph Tol aanspelen. Zijn pass was echter net te kort en kon zodoende onderschept worden, zodat Unio met de schrik vrij kwam.

Die schrik bleek Unio al heel snel te boven. In de derde minuut ontsnapte Gijs Kautz aan DONK’s aanvoerder Mark van Oosten. Hij schoot laag in, maar DONK’s keeper Bas van der Eem wist de bal nog te keren, waarna Jeffrey Berlijn voor opruiming zorgde. Even later vloog een 20 meter schot van Menno Venhof over het doel van de thuisclub.

In de zevende minuut van de boeiende openingsfase was het weer DONK dat aan een treffer mocht ruiken. Jeroen de Jong nam de bal schitterend aan en bereikte met een lobje in een vloeiende beweging Rik Bogaard. Ook die bleek een lob in zijn repertoire te hebben, maar de vingertoppen van keeper Rolf Jongeling wisten de geelbuiken voor een grotere achterstand te behoeden.

Nadat Unio via Koen Jansen (kopbal recht in handen van Bas van der Eem en een te gehaast schot ruim over) en Menno Venhof ( goed geplaatst laag schot maar goed gepakt door Bas van der Eem) nog even had aangedrongen, was het in de zestiende minuut de beurt weer eens Jeffrey “Henri Buitenzorg” Berlijn. Hij liet iedereen weer eens zijn hielen zien en bood de meesprintende Imad El Yousfi een fraaie kans die de linkerspits zich niet liet ontgaan. Rolf Jongeling was kansloos. De vreugde bij DONK was echter van korte duur, omdat scheidsrechter Kuijpers het vlagsignaal van zijn assistent overnam en de zuivere goal afkeurde wegens buitenspel.

Langzaam maar zeker groeide de irritatie bij DONK, temeer omdat Unio’s aanvoerder Gijs Kautz de scheidsrechter handig wist te bespelen. Voortdurend zag de lepe spits zijn smeekbedes om een vrije trap gehonoreerd worden, terwijl hij bovendien ook voetballend steeds gevaarlijker werd. Zo verzond hij in de 19e minuut een prima pass door het hart van de Goudse defensie in de loop van de attente Bart Griffioen die vervolgens het hoofd koel hield en de bal in de verre hoek schoof, 1-1.

Vier minuten later alweer een knappe pass van Gijs Kautz, maar ditmaal wist Koen Jansen er geen raad mee. De linkerspits kwam niet verder dan een slap rollertje.

In diezelfde minuut verving Unio’s trainer Theo Ducaneaux Sjoerd Wiltenburg door Tjerk Sluys.

DONK ging onrustiger spelen. In het centrum van de defensie liepen Nick Sloof en Mark van Oosten elkaar regelmatig in de weg, waardoor zij hun keeper Bas van der Eem nogal eens in de problemen brachten. Het gemis van de geblesseerd Pascal van Driel en Mike Sluijter(die noodgedwongen linksback speelde) centraal in de defensie deed zich goed voelen.

Toch werd de thuisclub na een half uur spelen nog even gevaarlijk. Rik Bogaard nam een hoge voorzet ineens op de slof, maar een zondagsschot werd het niet. De bal vloog ruim naast.

Een minuut later versierde Gijs Kautz voor de zoveelste keer een vrije trap nadat DONK de bal veel te gehaast in het spel had gebracht. De bal werd hoog in het centrum van de defensie van DONK gepompt waarna Mike Sluijter de bal ongelukkig met het hoofd schampte. De lepe Gijs Kautz stond precies op de juiste plaats en zorgde eenvoudig voor de 1-2.

DONK probeerde vervolgens met man en macht om nog voor rust gelijk te maken. Jeffrey Berlijn ging weer eens op avontuur en kon slechts met een kamikaze tackle van Marcel van Roon, die in de 32ste minuut de geblesseerde Koen Jansen was komen vervangen, van een verdere doorbraak worden afgehouden. De invaller kwam er met een gele kaart heel genadig van af.

Kort daarna ging ook Donkiaan Nick Sloof op de bon na een tackle van achteren op Menno Venhof.

De tweede helft was een stuk minder aantrekkelijk dan het eerste bedrijf. Unio nam steeds meer zijn toevlucht tot resultaatvoetbal en wist op allerlei manieren het ritme uit de wedstrijd te halen. Natuurbeschermers moeten zich ernstige zorgen hebben gemaakt, want het aantal stervende zwanen was legio. Toch slaagden de bezoekers er daarnaast ook nog eens in om in het eerste deel van de tweede helft de beste kansen te krijgen. Maar voor het zover was zagen beide trainers zich eerst nog genoodzaakt om te wisselen. Bij Unio moest Tom de Goey zich met een hamstringblessure laten vervangen door routinier Kuma Rietveld, terwijl DONK’s smaakmaker Jeffrey Berlijn na een ongelukkige val naar het ziekenhuis moest worden gebracht met een sleutelbeenbreuk of een ontwrichte schouder.

DONK moest meer risico’s gaan nemen. Bart Griffioen ontsnapte eenvoudig aan de aandacht van de Goudse defensie maar verzuimde om in vrije positie zijn tweede treffer aan te tekenen.

Langzaam maar zeker nam de irritatie toe aan Goudse zijde. Rik Bogaard liep tegen een gele kaart aan wegens commentaar op de leiding. Even later leed de middenvelder onnodig balverlies, maar tot opluchting van DONK wist keeper Bas van der Eem het gevaarlijke schot van Menno Venhof in twee instanties te keren.

In de 67ste minuut kwam Mohammed Jrezzi spits Ralph Tol aflossen. De invaller stond nog maar enkele seconden in het veld of hij moest lijdzaam toezien dat Marcel van Roon na zwak verdedigen van DONK met een schot dat hoog over vloog de volgende kans van Unio om zeep hielp door hoog over te schieten. Ook Gijs Kautz kreeg de bal er alleen voor de keeper niet in, nadat hij zich knap had losgemaakt van Nick Sloof.

In het laatste kwartier van de wedstrijd nam DONK de teugels weer in handen. In de 77ste minuut bereikte een slim lobje van Mark van Oosten over de defensie van Unio de voluit sprintende Dave Tol. De rechterspits zag zijn inzet schuin voor het doel afketsen op de voeten van keeper Rolf Jongeling. Het bleek het laatste wapenfeit van Dave Tol. Hij werd vervangen door Jesse Bottinga, die net als zijn collega-invaller Mohammed Jrezzi een nieuwe impuls gaf aan het aanvalsspel van de thuisclub. Mohammed Jrezzi was in diezelfde 77ste minuut heel dicht bij de gelijkmaker. Uit een gekraakt schot sprong de bal voor zijn voeten. Tot ontzetting van de DONK-aanhang vloog diens inzet echter rakelings naast.

Unio leek even te wankelen, maar de klasse van Menno Venhof zorgde ervoor, dat de bezoekers alsnog opgelucht konden ademen. Hij brak in de 80ste minuut door de vijandelijke linies en liet keeper Bas van der Eem vervolgens kansloos, 1-3.

Bij die stand zou het blijven, waardoor het volwassen spelende Unio weer een stapje dichter bij het kampioenschap gekomen is.

DONK mag het aanstaande zondag opnemen tegen Steeds Hooger. De laagvlieger die aanvankelijk kansloos onderaan bungelde is de laatste weken aan een opmerkelijke revival bezig, al ging de laatste wedstrijd tegen het sterke Haastrecht nipt verloren. DONK is dus gewaarschuwd.