“Puntendeling en averij voor DONK” Slikkerveer 1 – Donk 1, uitslag 2-2

Door onze razende reporter Joop Spee

De verwachtingen voor het duel Slikkerveer-DONK waren niet hoog gespannen. Goed voetbal zou nauwelijks mogelijk zijn als gevolg van de stormachtige wind. Het zou een loterij worden en in plaats van entreegeld zou er bij de kassa kansspelbelasting geïnd worden.

Tot verrassing echter van vriend en vijand wisten beide ploegen er, de omstandigheden in aanmerking genomen, een boeiend potje van te maken. Na 96 minuten stond er een 2-2 gelijkspel op het scorebord, een puntendeling waar de neutrale toeschouwer vrede mee kon hebben. Toch was DONK de grote verliezer. In de 94ste minuut liep Jeroen de Jong bij een kopduel een ernstige hoofdblessure op. De Goudse captain werd van het veld gedragen en per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

DONK startte in dezelfde opstelling als vorige week tegen DEHMusschen. Trainer Jack Harmsen kon nog steeds niet beschikken over Joey van Vliet, terwijl Sjors van Hanswijk op de laatste training een lichte hersenschudding had opgelopen.

Nadat de eerste aanval op het conto van DONK geschreven kon worden nam Slikkerveer met goed verzorgd combinatievoetbal het initiatief over. De aanvallen werden meestal opgezet door de broers Steven en Mike van Dongen, waarbij rechterspits Ruben Silva Lopez met een paar prima steekpasses werd bediend. De aanvaller trof het niet dat hij het moest opnemen tegen de geroutineerde Raymond Ernst, die de meeste gevaarlijke situaties wist te klaren. Ook het centrale duo Daniel Steenbergen en Stef van Hanswijk  bleef bij dreigende penetraties geconcentreerd baas in de eigen defensie.

Nadat Slikkerveer middenvelder Kenji Nakano het eerste plaagstootje had uitgedeeld met een schot dat ruim over het doel van Patrick de Blok vloog werd het in de zesde minuut gevaarlijker voor het doel van DONK. Casper Gerritse en Steven van Dongen combineerden zich knap tot in de buurt van de Goudse sluitpost. In de daarop volgende scrimmage kwam Patrick de Blok als triomfator te voorschijn.

In de dertiende minuut deed DONK voor het eerst van zich spreken. Jeroen de Jong stuurde Wouter Steenbergen, die een goede wedstrijd zou spelen, op links de diepte in. Die leverde een prima voorzet af die door Rik Bogaard ineens op de slof genomen werd. De bal ging echter recht op keeper Mitchel van der Spoel af en werd aldus een eenvoudige prooi voor de Slikkerveer doelman.

Slikkerveer bleef het proberen met combinatievoetbal. Het leidde tot een uitbraak van Steven van Dongen (de attente Stef van Hanswijk bracht knap redding) en een schot van Casper Gerritse, na een pass van Kenji Nakano, dat hoog over vloog. Na een half uur spelen kon een goal van Johan van Wijk geen genade vinden in de ogen van scheidsrechter Schul.  De arbiter floot terecht voor buitenspel.

Na 35 minuten verscheen DONK weer eens dreigend voor het doel van Mitchel van der Spoel. Mustafa Yaalou zette Jeroen de Jong vrij aan de rechterkant van het strafschopgebied. De Goudse aanvoerder schoot echter te gehaast naast.

In de 37ste minuut was Slikkerveer dicht bij een voorsprong. Na een splijtende combinatie legde Casper Gerritse in vrije positie aan, maar zijn harde schot spatte uiteen op de lat.

Wat jullie kunnen kunnen wij ook, moet men bij DONK gedacht hebben. Drie minuten na de spetter van Casper Gerritse mocht middenvelder Ivo Verrips aanleggen na een prima combinatie tussen Mustafa Yaalou en Jeroen de Jong. Tot ontzetting van DONK was de paal een obstakel voor het verwoestende schot.

Het gaf DONK echter vleugels. De ploeg ging geloven in een goed resultaat en dat leverde in de 41ste minuut succes op. Rik Bogaard, die al te kennen had gegeven gewisseld te willen worden in verband met een blessure in zijn knieholte, ging op drift en zag zijn rush in het strafschopgebied onreglementair gestuit worden door centrale verdediger Mark Offerman. Een glaszuivere penalty. De geblesseerde Rik Bogaard nam veel risico door de bal op te eisen, maar faalde niet in de afwerking, 0-1. Direct daarna werd hij vervangen door Jeffery Steenkamer.

In de tweede helft bleek al snel dat Slikkerveer het combinatievoetbal had ingeruild voor een meer opportunistische speelwijze. Het kon DONK, dat beter uit de kleedkamers was gekomen, niet echt verontrusten.  De gelijkmaker in de 52ste minuut kwam dan ook volkomen uit de lucht vallen. Een slordig weggewerkte bal belandde in de voeten van de opgerukte rechtsback Roy Schep die met een laag schot tussen een haag van spelers doel trof, 1-1.

DONK gaf onmiddellijk gas. Twee minuten na de gelijkmaker sneed een vlotte combinatie door de defensie van Slikkerveer. Eindstation Raymond Ernst werd in uiterst kansrijke positie vlak voor het doel van Mitchel van der Spoel  gehaakt door Roy Schep. Een 21 karaats penalty!  De overigens voortreffelijk leidende scheidsrechter Schul maakte vervolgens zijn enige grote fout door de bal niet op de stip te leggen.

Slikkerveer koos vervolgens nog nadrukkelijker voor een opportunistische aanpak. Johan van Wijk moest het veld ruimen ten gunste van de bonkige Robert Kosten. Veel leverde dat voorlopig niet op.

Toch kreeg Slikkerveer de 2-1 in de schoot geworpen. Op het middenveld kreeg Nick Sloof de mogelijkheid om twee vrijstaande medespelers te bedienen. De “stofzuiger” koos echter voor een terugspeelbal, maar had daarbij Ruben Silva Lopez over het hoofd gezien. De rechterspits kon ongehinderd op Patrick de Blok afkoersen en liet de Goudse doelman vervolgens koeltjes kansloos, 2-1.

DONK zette zich snel over deze tegenslag heen en toonde mentale veerkracht. Aan de rechterkant van het strafschopgebied werd Mustafa Yaalou onreglementair gestuit. Jeffery Steenkamer (uitstekende invalbeurt; wat zien we hem toch liever in een aanvallende rol dan als back!) zette zich achter de bal en zaaide paniek met een loepzuivere vrije trap. Stef van Hanswijk kopte de bal door, het daarop volgende schot van Jeroen de Jong werd gekraakt, maar de rebound was voor Raymond Ernst die juichend de verdiende 2-2 binnenschoot.

Slikkerveer wisselde weer. Kevin Birahy kwam voor Kenji Nakano, maar dat veranderde weinig aan het spel dat in de fase na de gelijkmaker slordiger werd. Slechts bijzaken brachten enig leven in de brouwerij. Zo slaagde de overigens weer prima spelende Jeffrey Berlijn erin om een ingooi op zijn eigen rug te laten terechtkomen, een circusact die geen genade kon vinden in de ogen van de arbiter.

In de slotfase verdween een 20 meterschot van Ruben Silva Lopez net naast het Goudse doel, terwijl aan de andere kant een doelpunt van Mustafa Yaalou terecht werd afgekeurd wegens buitenspel . Bij Slikkerveer kwam Afendi Roehoeputij nog in het veld, terwijl  bij DONK junior Mark van Doeland en Tijs Gommans hun opwachting maakten voor de licht geblesseerde Raymond Ernst en Ivo Verrips.

In het slotakkoord zette Slikkerveer nog een keer alles op alles. Verder dan een knap schot van Casper Gerritse dat bekwaam werd gepareerd door Patrick de Blok kwam de thuisploeg in de reguliere speeltijd echter niet. De situatie werd voor DONK nog even penibel toen Jeroen de Jong na een ongelukkige botsing het veld moest ruimen en DONK nog drie minuten blessuretijd met tien man verder moest omdat alle wissels al waren aangesproken. Seconden voor tijd bleek Patrick de Blok echter de reddende engel na een inzet van Robert Kosten. Het bleef bij een terechte puntendeling, 2-2.

Al met al weer een goede teamprestatie van DONK, dat langzaam maar zeker uit het dal lijkt te kruipen. Aanstaande zondag wacht echter een even cruciaal als lastig duel als thuis de resterende 69 minuten tegen OHVV worden uitgespeeld bij een 0-1 stand. In dat duel zal DONK voor de zoveelste keer weer in een sterk gewijzigde samenstelling aan moeten treden als gevolg van blessures en (oude) schorsingen.