NOG STEEDS GEEN ZEGE VOOR DONK DONK-Meerburg 1-1

Door razende reporter Joop Spee.

DONK is er nog steeds niet in geslaagd om de eerste overwinning te boeken. In de thuiswedstrijd tegen Meerburg werd de aanval pas gekozen nadat DONK op een 0-1 achterstand was gekomen. Daarvoor was het angsthazenvoetbal dat de thuisploeg op de kunstgrasmat legde, waarbij diverse spelers opzichtig door het ijs zakten.

Het jonge DONK moest het nog steeds zonder zijn routiniers doen. Jeffrey Ysselsteyn en Ralph Tol maakten weliswaar hun eerste minuten in het tweede team, maar Jeffrey Berlijn maakt pas na de winterstop zijn opwachting, terwijl Mark van Oosten zelfs nog niet aan zelf voetballen mag denken. Alweer was dus de hoogbejaarde Imad El Yousfi met zijn 26 jaar de nestor van het team.

DONK speelde nog wel aardig in de eerste paar minuten, al waren de eerste kansjes voor Meerburg. Zo brak linksback Sjors Brandsma al in de tweede minuut pijlsnel uit. Imad El Youfi kweet zich echter uitstekend van zijn verdedigende taak door met een prima sliding het gevaar in de kiem te smoren.

Nadat een schietkans voor Meerburg’s spits Mats van der Poel niet meer dan een afzwaaier had opgeleverd werden de bezoekers in de elfde minuut echt gevaarlijk. Mats van der Poel tikte een vrije trap door het midden met een korte voetbeweging ineens richting doel, maar tot opluchting van DONK vloog de bal net over de lat.

Na een kwartier voetballen kwam DONK voor het eerst in de buurt van het doel van de tegenstander. Schuin voor het doel schoot Mohammed Jrezzi echter van dichtbij hard in het zijnet.

Hierna ontspon zich een tranentrekkend slechte eerste helft waarin Meerburg zich weliswaar fysiek de sterkste toonde, maar anderzijds niet het vermogen had om voor grote ongerustheid in de Goudse gelederen te zorgen.

Wie verwacht had dat DONK, dat eindelijk eens moest winnen om de broodnodige aansluiting met de andere staartclubs te behouden, tot de tanden gewapend uit de kleedkamer zou komen kwam bedrogen uit. Binnen zes minuten had Meerburg drie dotten van kansen om zeep geholpen. Eerst mocht DONK de handen dicht knijpen dat keeper Bas van der Eem fraai redde op een 18 karaats kans van Mats van der Poel. Even later was het weer opluchting troef aan Goudse zijde toen middenvelder Christiaan Laan een bal uit de rebound hoog over poeierde. In de 51ste minuut waren de bezoekers het dichtst bij de openingstreffer toen middenvelder Justin de Jong met een laag diagonaal schot de binnenkant van de paal trof.

In een razendsnelle tegenaanval was het echter DONK dat bijna aan het langste eind trok. Rik Bogaard zette Mohammed Jrezzi alleen voor de keeper, maar tot ontzetting van de thuisclub schoot de spits, die tot dat moment nog nauwelijks behoorlijk was aangespeeld door zijn medespelers, via keeper Patrick Bom naast. Uit de toegekende corner kreeg Rik Bogaard een goede kans. Zijn kopbal vloog echter naast.

In de 54ste minuten was het dan toch Meerburg dat de score opende. Werner Overkamp speelde een betrekkelijk vrije bal zomaar in de voeten van Duuk van der Meer. De nummer 10 van Meerburg greep het presentje met beide handen aan en liet Bas van der Eem kansloos, 0-1.

Pas vanaf dat moment gooide DONK de schroom enigszins van zich af en ging de ploeg wat meer vooruit voetballen. Dat leidde in de 57ste minuut bijna tot succes. Rik Bogaard stuurde Charaf Akoub met een goede pass de diepte in. Het lage en harde schot van de linkerspits vloog echter net voorlangs.

Meerburg moest op zijn tellen passen. Justin de Jong liep tegen een gele kaart aan en Christiaan Laan moest het veld ruimen voor Yannick de Groot. Bij DONK kwam Zakaria Mellah Mohammed Jrezzi aflossen. Het leidde tot een omzetting bij de thuisclub- Rik Bogaard ging in de spits spelen- die voor druk moest zorgen. De vervanging van Macky Chinkham door Jordy de Jong had hetzelfde doel. Werner Overkamp schoof door naar het middenveld.

Meerburg zat in die fase aardig in de tang, al was het nog even billenknijpen voor DONK toen de boomlange Jorge Bonenkamp, in het veld gekomen voor aanvoerder Joeri van der Voort, al bij zijn eerste balcontact hoog boven iedereen uittorende, maar uit een hoekschop over het Goudse doel kopte.

In de 79ste minuut werd DONK echt dreigend. Een fraaie pass van Mark van Doeland bereikte de op volle snelheid liggende Charaf Akoub. De linkerspits, voor rust nauwelijks zichtbaar, maar daarna nadrukkelijk aanwezig, drukte met de volle wreef ineens af. Keeper Patrick Bom kreeg echter de handen op elkaar met een schitterende redding. Het bleek echter uitstel van executie. Uit de toegekende corner legde Werner Overkamp de bal op het hoofd van de instormende Mike Sluijter, die Patrick Bom met een snoeiharde kopbal kansloos liet, 1-1.

Plotseling rook DONK de overwinning. Eerst kon een rush van Imad El Yousfi slechts ten koste van een corner gestuit worden, maar in de 83ste minuut leek het dan toch echt te gaan gebeuren.

Werner Overkamp liep goed door op een doorkopbal van Charaf Akoub en verscheen alleen voor de keeper. Zijn schot eindigde echter jammerlijk op de knieën van de doelman. De opwinding hierover was nog nauwelijks weggeëbd toen de vrijgelaten Rik Bogaard een grote kopkans kreeg op een goede strakke voorzet van Zakaria Mellah. Tot verbijstering van DONK vloog de bal naast.

Het bleek het laatste wapenfeit van DONK te zijn geweest. Meerburg leek in de absolute slotfase gebruik te gaan maken van de teleurstelling bij DONK over de gemiste kansen en ging er nog bijna met de volle buit vandoor. Het eerste waarschuwingssignaal werd in de 85ste minuut gegeven. Jordy de Jong wist een gevaarlijke uitbraak echter met een goed getimede sliding onschadelijk te maken. Even later moest keeper Bas van der Eem vol aan de bak om een venijnig schot van Mats van der Poel onschadelijk te maken.

Nadat Charaf Akoub de gele kaart had ontvangen ontsnapte DONK seconden voor het einde aan een nederlaag. In vrije positie kreeg Mats van der Poel een 100% kans. Gelukkig voor DONK schoot de aanvalsleider naast.

Het bleef bij 1-1 in deze door scheidsrechter Oosterlaken goed geleide wedstrijd.

Al met al heeft DONK nu vijf gelijke spelen op zijn conto staan. De teleurstelling bij de staf van de Goudse ploeg was groot. Vandaag had de ommekeer moeten worden ingeluid. Met een aantal spelers dat overduidelijk niet beseft wat het spelen voor het vlaggenschip van je club inhoudt  blijft dat echter een moeilijk te realiseren doelstelling.

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij TOGB uit Berkel en Rodenrijs.