NACOMPETITIE VOOR DONK DONK-Blijdorp 4-2

DONK had nog een sprankje hoop op rechtstreekse promotie. Het moest dan zelf winnen van Blijdorp en de concurrenten ASC en RKDES moesten tegen elkaar gelijk spelen. Het eerste gebeurde, Blijdorp werd met 4-2 verslagen, maar ASC gooide roet in het eten door RKDES met 3-0 kansloos te laten. Het leverde DONK een derde plaats in de eindrangschikking op en een ticket voor de nacompetitie.

DONK trad dit keer aan zonder Sjors van Hanswijk, Imad El Yousfi en Mo Irezzi. Zij zaten op de bank. Wel gaven Issam aarab, Zakaria Mellah en Edwin Gouw acte de présence.

De thuisclub kwam matig uit de startblokken. Al in de tweede minuut kreeg Juari Fonseca Alves alle tijd om keeper Dennis de Vogel op de proef te stellen. De rechterspits produceerde een niet al te imponerende schuiver die tot verbijstering van de sluitpost van DONK bij de tweede paal doel trof, 0-1.

In de twaalfde minuut was het al einde wedstrijd voor Edwin Gouw. Hij moest zich met een voetblessure laten vervangen door Imad El Yousfi.

Blijdorp trok zich na de voorsprong terug, hield veel man achter de bal en gokte op de counter via zijn snelle aanvallers. Het leidde na een klein kwartier tot een schietkans voor Adilson Soares. Diens schot vloog echter ruim naast en over.

DONK stelde daar voorlopig niet al te veel tegenover. Uit niets bleek dat de thuisclub fel op jacht ging naar de begeerde rechtstreekse promotie. Jordy de Jong mocht in de beginfase aanspraak maken op de titel ‘gevaarlijkste aanvaller’. In de 17e minuut ging hij binnen de beruchte lijnen naar de grond. Scheidsrechter Edwin Vlek zag er echter geen penalty in.

Even later schoot Mark van Doeland vanaf een meter of twintig een halve meter over het doel van Koen van Lierop. De Rotterdamse keeper werd in het verloop van de eerste helft nog vier keer op de proef gesteld. In alle gevallen zagen de aanvallers van DONK geen kans om een geplaatst schot af te leveren en verdween de bal recht in de handen van Koen van Lierop. Eerst was het in de 19e minuut Bas Houdijk die de keeper na een mooie combinatie van DONK niet wist te verrassen. Twaalf minuten later hetzelfde beeld. Nu stuurde Tim Houdijk broer Bas weg, maar weer bleef resultaat uit.

Kansen waren er in de weinig opwindende eerste helft nog voor Rik Bogaard ( na een mooie aanval van DONK) en voor Zakaria Mellah. Ook zij konden Koen van Lierop niet verontrusten.

Geel was er nog voor Niko Almeida. Scheidsrechter Vlek bleek niet gediend van commentaar op de leiding.

Het lag voor de hand dat DONK er in de tweede helft, met de felle wind in de rug, een flink tandje bij zou steken. Die verwachting werd al snel bewaarheid. Werner Overkamp was de eerste die de alarmbellen bij Blijdorp deed rinkelen met een fraaie pass in de 46ste minuut op de scherp staande Rik Bogaard. De Goudse captain kon de bal echter niet voldoende controleren. Het was hierna alle hens aan dek voor Blijdorp dat in de 52ste minuut op miraculeuze wijze twee 100% kansen voor DONK wist te overleven. Eerst knalde Rik Bogaard de bal na een voorzet van Imad El Yousfi van dichtbij tegen de keeper aan en in de rebound deed Bas Houdijk dat nog eens dunnetjes over.

Het begon corners te regenen voor DONK en bij Blijdorp werd het onrustig in de gelederen. Ook captain Marco Maus zag geel na commentaar op de leiding, maar voorlopig bleven de Rotterdammers schadevrij.. Een voorzet van Rik Bogaard zorgde nog voor gevaar maar was net te scherp om binnengetikt te worden.

In de 59ste minuut wist DONK eindelijk de ban te breken. Mark van Doeland leverde de bal in de doelmond af en Marvin Vat tikte de gelijkmaker binnen, 1-1.

Drie minuten later was het alweer raak. Werner Overkamp mocht schuin links voor het doel een makkelijk gegeven vrije trap nemen. Onbereikbaar voor keeper Koen van Lierop verdween de bal in de verste kruising, 2-1. Het doelpunt was uiteraard weer aanleiding tot felle protesten van de bezoekers. Het leidde tot de volgende gele kaart.

Drie minuten na de 2-1  mocht Werner Overkamp weer een vrije trap nemen. Ditmaal vond hij het hoofd van Marvin Vat die voor 3-1 zorgde. Heel Blijdorp protesteerde, omdat de doelpuntenmaker buitenspel zou hebben gestaan. Scheidsrechter Vlek ging nog even in conclaaf met zijn assistent Paul Veldbloem, maar bleef bij zijn besluit. Blijdorper David Sium besloot daarop de arbiter vermanend toe te spreken. Een gele kaart was het resultaat en toen hij zijn woordkeus nog wat aanscherpte kon hij met twee keer geel inrukken.

Het bleef in de tweede helft kansen regenen voor DONK en het werd hoog tijd dat er na drie goals door centrale verdedigers ook eens een spitsendoelpunt aan de score zou worden toegevoegd. Dat leek in de 72ste minuut te gaan gebeuren. Uit een onterecht verkregen corner kreeg Bas Houdijk een flinke kopkans. De linkerspits mikte echter over de doellat.

Blijdorp’s trainer Hans Bel bracht hierna Jimmy Ramawadh binnen de lijnen voor Vladimiro Vaz Cante. De invaller kon niet verhinderen dat Zakaria Mellah een combinatie met de broers Tim en Bas Houdijk met een ziedende schot doeltreffend afrondde, 4-1. Daar was ie dus, de spitsengoal.

In de 77ste minuut mocht Mo Irezzi zijn opwachting maken. Hij verving de geblesseerd geraakte Tim Houdijk.

Na deze wissel was de organisatie bij DONK kennelijk nog niet helemaal op orde. Niko Almeida reageerde alert op een bal die achter de Goudse defensie plofte  en scoorde de 4-2.

Nog in diezelfde minuut verschafte Mo Irezzi zich een dot van een kans. De spits draaide zich goed vrij maar knalde van dichtbij tegen keeper Koen van Lierop op.

Met Jeffrey van Dam nog in de ploeg voor Rik Bogaard kreeg DONK in de slotfase tegen het gedecimeerde Blijdorp nog kans op kans. Vijf minuten voor tijd mocht de meters buitenspel staande Zakaria Mellah vrij aanleggen. De voet van de keeper was hem echter te machtig.

En nadat Bas Houdijk de gele kaart had gezien na een te forse tackle leek Mo Irezzi de 5-2 op de schoen te hebben. Hij brak sterk door de vijandelijke defensie en besloot niet voor eigen succes te gaan maar de bal breed te leggen. Een Rotterdamse voet wist de bal nog net over de achterlijn te werken.

Ook Bas Houdijk was dit keer niet gelukkig in de afronding. Na een corner van Mark van Doeland kopte hij de bal vlak voor het doel staande tegen de binnenkant van de paal.

Een vrije trap van Werner Overkamp op de lat en een gele kaart voor Jimmy Ramawadh besloten deze wedstrijd.

Al met al een duel waarin DONK pas in de tweede helft de nodige passie toonde. Het bleek uiteindelijk niet voldoende voor rechtstreekse promotie omdat ASC spelbreker was. Toch kan de jonge ploeg terugkijken op een sterk seizoen en met vertrouwen de nacompetitie ingaan. Daarin lijkt Stompwijk op 10 juni gastheer te zijn. Maar wat vandaag waar is kan morgen zo weer anders zijn, zo is dit seizoen al te vaak gebleken.