In Memoriam, Jober Thoen (18 mei 1949 – 15 maart 2017)

Op woensdag 15 maart bereikte ons het droeve bericht dat in de vroege ochtend ons ere-lid Jober Thoen is overleden op 67-jarige leefijd.

Jober is geboren in Gouda West en daardoor viel de keuze op de voetbalvereniging DONK aan de Julianasluizen. Jober was sinds 1 juni 1963(53 jaar) lid van sv DONK en is begonnen in de jeugd. Een hoogvlieger was hij niet. Na de jeugd kwam hij terecht in een van de lagere elftallen en daar speelde hij met veel plezier met zijn “maten” elke zondag zijn partijtje voetbal. Een anekdote van zijn maten was, dat Jober na het nuttigen van een lekker drankje op de zaterdagavond, de eerste helft van de wedstrijd op zondag wel eens oversloeg, omdat hij dan nog even moest bij komen in de kleedkamer. Even verder slapen, maar daarna was hij weer de hele dag aanwezig.

Al op 25 jarige leeftijd is hij benaderd om wedstrijdsecretaris te worden van de senioren en die functie heeft hij 40 jaar uitgevoerd. Elke zondag was hij de hele dag in de weer van ‘s-ochtends 7.30 uur tot einde middag 17.00 uur liep hij te rennen en te vliegen om alles voor alle zondagteams te regelen, in hoogtijdagen waren dat 9 a 10 teams op de zondag. Het werk van wedstrijdsecretaris was niet alleen op de zondag, maar elke dag van de week was Jober voor DONK bezig, bellen met scheidsrechters, tegenstanders en ook de Jeugdcommissie helpen met de diverse activiteiten rondom de wedstrijden. Na 40 jaar vond hij het welletjes en is hij gestopt, maar bij gebrek aan vervanging werd hij gevraagd toch nog de ontvangst te regelen rond de wedstrijden van DONK 1 en 2, hetgeen hij tot vorige week zondag heeft gedaan.

Jober stond alom bekend als “manager” van DONK 1, waardoor hij vele spelers heeft gekend en velen hem kennen. Ook in de wijde voetbalomgeving is hij bekend, bij elke club was hij een graag geziene gast, overal had hij vrienden. Ook de scheidsrechters liepen met hem weg, want zij werden altijd in de watten gelegd met een hapje en een drankje, ongeacht hoe zij de wedstrijd hadden gefloten.

Jober was beschermheer van de dames, die destijds de bardiensten regelden in de kantine, altijd wachtte hij tot de laatste naar huis ging en zorgde hij er voor dat de dames veilig van het oude complex aan de Donkstraat afkwamen. Ook op het nieuwe complex wilde hij altijd het hek afsluiten, zodat iedereen veilig weg ging. Als Jober een dag niet op DONK was, werd er al onderling gevraagd of er wat zou zijn, want dat waren wij niet gewend. Jober zei altijd, dat hij getrouwd was met DONK.

Naast genoemde zaken heeft hij jarenlang de organisatie van de maandelijkse Klaverjas- en biljartavonden georganiseerd en regelde hij met behulp van enkele DONK-mensen de prijzen voor Kerst- en Paaskaarten en de prijzen aan het einde van het seizoen.
Ook de kinderen van de Donkleden werden nooit door Jober vergeten. Na de wedstrijden trakteerde hij menig kind op een zakje snoep en/of een ijsje, zo vlak voor het eten.

Nadat hij enkele jaren geleden al Lid van Verdienste was geworden van sv DONK, werd hij op 8 januari 2017 benoemd als erelid van sv DONK, waar ook zijn familie bij aanwezig was en deze titel werd hem door alle aanwezigen van harte gegund.

Helaas heeft hij hiervan niet lang kunnen genieten, doordat hij afgelopen donderdag werd getroffen door een dubbele tia en daarover heen nog een hartinfarct kreeg. Enkele dagen later kregen wij van de familie het nare bericht dat Jober helaas was overleden.

sv DONK verliest in Jober een zeer gewaardeerd Lid van Verdienste, Erelid en een alom bekende persoon binnen de vereniging, voor zowel jong als oud, maar bovenal een zeer geliefd persoon.

Namens onze vereniging wensen wij de familie van Jober alle kracht toe om dit verlies te verwerken.Nadere berichtgeving omtrent de uitvaart en condoleance zal op de website worden geplaatst als dit bekend is geworden.

Bestuur sv DONK