“Lot DONK aan een zijden draad” DONK 1 – OVV 1, uitslag 2-2

Door onze razende reporter Joop Spee

DONK is er, dankzij een gelijkspel tegen OVV, in geslaagd om de afstand met DEHMusschen met een schamel puntje te verminderen. In de uiterst turbulente slotfase gingen de Gouwenaars er nog bijna met de volle buit vandoor. Terwijl schutter Johan Lubken bedolven onder zijn medespelers op het kunstgras naar adem zocht stak scheidsrechter Oskam een stokje voor de feestvreugde. Op advies van assistent scheidsrechter Van Geest keurde hij de treffer af wegens buitenspel.

DONK startte zonder Raymond Ernst, Imad El Yousfi en Mustafa Yaalou en kwam, zoals helaas wel vaker het geval is, slapjes uit de startblokken. Al vanaf de eerste minuut kregen de toeschouwers niet het idee dat er een ploeg stond die bereid was tot de laatste snik te vechten voor lijfsbehoud. Na zestig seconden kreeg OVV dan ook al zijn eerste kans. Uit een voorzet van links van Dick Tijdeman knalde Tom Klaassen ineens in, maar hij vond de goed reagerende Patrick de Blok op zijn weg.
In de vijfde minuut was het alweer bijna raak. Rechtsback Brandon Taylor ging op de solotoer en zag tot zijn genoegen dat hij vrijwel ongehinderd mocht doorlopen. In scoringspositie schoof hij de bal echter net naast.
Het duurde zeven minuten voordat DONK iets dreigends terug deed. Sjors van Hanswijk leek in het centrum door te breken maar kreeg uiteindelijk onvoldoende controle over de bal.
DONK putte hier moed uit. In de 10e minuut legde Daniel Steenbergen na een afgeslagen corner aan voor een verwoestend harde poeier. De bal vloog echter net over het doel van OVV.
DONK was nu ineens klaar wakker. Een vloeiende combinatie tussen Rik Bogaard, Jeroen de Jong en Sjors van Hanswijk resulteerde in een kans voor laatstgenoemde. De linkerspits had het geluk echter niet aan zijn zijde want zijn schot werd door de paal gekeerd.
Hierna zakte DONK weer in en nam OVV het heft weer in handen. In de 22e minuut eindigde een afspeelfout van Jeffrey Berlijn in een wervelende combinatie van OVV. Eindstation Danny van der Spuij tekende moeiteloos voor de 0-1.
In de volgende drie minuten hadden de bezoekers ruim afstand moeten nemen van het aangeslagen DONK. Eerst stond Jeffery Steenkamer te dromen waardoor hij Tom Klaassen liet ontsnappen. Diens lob verdween echter naast het Goudse doel. Twee minuten later had de Goudse defensie weer geen antwoord op een subtiel steekpassje van captain Dick Tijdeman, waardoor Pascal van Hulst vrij voor keeper Patrick de Blok verscheen. Tot opluchting van DONK schoof ook hij de bal ruim naast de voor hem verkeerde kant van de paal.
In het resterende deel van de eerste helft kregen beide ploegen nog een paar corners te nemen. Succes bleef echter aan beide zijden uit. DONKiaan Wouter Steenbergen ging nog even op de solotoer om vervolgens naast te schieten.

In de tweede helft was Mohammed Kaddouri bij DONK in het veld gekomen voor de geblesseerd geraakte Wouter Steenbergen. Al snel werd duidelijk dat DONK met aanzienlijk meer beleving speelde dan in het eerste bedrijf. Nadat OVV-er Jan ’t Mannetje tegen een gele kaart aan was gelopen wegens haken van Jeroen de Jong kreeg DONK in de 49ste minuut een forse kans op de gelijkmaker. Goed doorzetten van Daniel Steenbergen bracht de op scherp staande Sjors van Hanswijk in scoringspositie. Tijdig uitlopen van keeper Daniel van de Beek verhinderde echter dat de 1-1 op het scorebord kwam.
Het bleek uitstel van executie. In de 54ste minuut legde Sjors van Hanswijk de bal uit een corner op het hoofd van de inkomende Rik Bogaard. De middenvelder kopte steenhard binnen, 1-1.
OVV probeerde het spel weer te kantelen, maar meer dan een paar corners leverde dat voorlopig niet op. De aanvallen van DONK stuitten veelal op de uitstekend spelende centrale verdediger Robin Dijkman die als een routinier alle gaatjes dicht liep.
Nadat OVV linkerspits Odair Jose Delgado De Burgo had gewisseld voor Sergio Betukki kwam het in de 65ste minuut bijna weer op voorsprong. Dick Tijdeman stuurde met een subtiele voetbeweging met een steekpass Danny van der Spuij weg, maar die vond de attente Patrick de Blok op zijn weg.
Seconden later was het toch 1-2. Jeffrey Berlijn kon niet verhinderen dat Tom Klaassen, ditmaal vanaf de linkerflank, weer eens op drift raakte. De rechterspits vond de volkomen vrijstaande Dick Tijdeman die onhoudbaar scoorde, 1-2.
Na nog eens twee wissels, Jarno Huysman bij OVV voor Tom Klaassen en Tijs Gommans voor Koen Steenbergen bij DONK, was het tijd voor een echt Gouds kwartiertje. Captain Jeroen de Jong gaf het goede voorbeeld. Hij soleerde vanaf het middenveld tot aan de rand van het doelgebied, maar meer dan een corner hield DONK hier niet aan over.
In de 83ste minuut sloeg plotseling de vlam in de pan. Daniel Steenbergen ontving de gele kaart wegens commentaar op de leiding. Scheidsrechter Oskam liet zich vervolgens ook niet onbetuigd en bezigde volgens de Donkianen uiterst onparlementair taalgebruik. DONK trainer Jack Harmsen wisselde vervolgens uit voorzorg Daniel Steenbergen voor Johan Lubken die in de spits ging spelen.
DONK kwam steeds dichter bij de begeerde gelijkmaker. Eerst knalde Jeffery Steenkamer net over de kruising, maar in de 87ste minuut was het echt raak. Jeroen de Jong speelde Tijs Gommans in het centrum goed aan. De invaller drukte meteen af en zag even later tot zijn vreugde dat de afvallende bal door Johan Lubken knalhard werd binnen geschoten, 2-2.
In een wanhoopsoffensief zette DONK nu alles op alles. Keeper Patrick de Blok trok mee ten aanval maar dat leidde nog tot een hachelijke situatie in de buurt van het lege doel, waarbij Jeffry Berlijn zijn ploeg uiteindelijk in de strijd hield. Seconden later en nieuwe uitbraak van OVV. Pascal van Hulst toverde een mooie sleepbeweging uit zijn trucendoos, maar schoot vervolgens naast.
In de 92ste minuut zorgde Johan Lubken voor onbeschrijfelijke vreugde door goed doorzettend de winnende treffer aan te tekenen. Zoals vermeld ging dit feestje niet door, al waren de meningen over dit buitenspelgeval bij vriend en vijand verdeeld. Het bleef dus bij een voor DONK te magere 2-2.

DONK moet nog naar kampioen IFC en ontvangt in de laatste wedstrijd de nummer twee, XerxesDZB. Geen eenvoudige opgave om de degradatiedans alsnog te ontspringen.