Knappe zege DONK

Door onze razende reporter Joop Spee

CKC-DONK   0-1

In een duel dat, ondanks de hevige wind, van het begin tot het einde wist te boeien, heeft DONK een even knappe als verdiende 0-1 overwinning behaald tegen het op de tweede plaats staande CKC.

De Gouwenaars startten zonder topscorer Robin Plomp (geschorst), Mark van Oosten (werk), Charaf  Akoub ( enkelblessure) en Ralph Tol (hamstringblessure), maar wisten dit gemis met onder andere Mo Jrezzi en Dave Tol uitstekend op te vangen, terwijl Zakaria Mellah op de positie van Charaf Akuob speelde.

Al direct na het beginsignaal van scheidsrechter Westhoff was duidelijk dat DONK er alles aan gelegen was om de opgaande lijn die de ploeg te pakken had tegen Ommoord en HOVDJSCR voort te zetten. De ploeg zette goed druk en gaf in het eerste kwartier al twee waarschuwingssignalen af aan CKC toen eerst Mo Jrezzi en even later Dave Tol snoeihard afdrukten in het vijandelijke strafschopgebied. Beide keren werden hun schoten echter gekraakt.

CKC van zijn kant kwam voorlopig niet verder dan een schotje van linkerspits Ennio Ostiana dat in de 18e minuut eindigde in de armen van DONK’s keeper Bas van der Eem.

In de 24ste minuut kon de eerste grote kans van deze wedstrijd worden genoteerd. Een vloeiende combinatie tussen de Donkianen Jeroen de Jong en Rik Bogaard eindigde bij Mo Jrezzi, die in kansrijke positie schuin voor het doel staande naast schoot.

CKC, dat over een jonge en goed voetballende ploeg beschikt, probeerde wel wat terug te doen, maar kwam voorlopig niet verder dan een paar corners die een gemakkelijke prooi werden voor de solide opererende Goudse defensie.

Aan de andere kant profiteerde Mo Jrezzi bijna van een te korte terugspeelbal van linksback Jason Patrick Fortuin.

Na een klein half uur spelen glipte Dave Tol op de rechtervleugel behendig langs zijn directe tegenstander. Zijn voorzet was een fractie te hoog voor de inkomende Zakaria Mellah.

In het laatste kwartier van de eerste helft werd CKC, onder aanvoering van de goed spelende Nick Koster, gevaarlijker. Eerst was het Gino Schouten die door de Goudse defensie leek te glippen, maar terriër Jeffrey Berlijn wist het gevaar nog net in de kiem te smoren. Vijf minuten later legde CKC een prima aanval op de mat. Lesley Mensingh bleek het eindstation, maar de mogelijkheid bleek aan de middenvelder niet besteed.

Zes minuten voor het rustsignaal leek DONK de verdiende openingstreffer te gaan maken. De sterk spelende Wouter Steenbergen speelde de op scherp staande Jeroen de Jong goed aan. De spits gaf even gas en brak goed door. Op het laatste moment besloot hij vanuit een lastige positie om zelf de trekker over te halen. Afleggen op de voor een leeg doel staande Mo Jrezzi leek echter een betere optie, maar was misschien door de felle wind niet goed mogelijk. Nu wist keeper Ian Luthart in extremis nog een hand tegen de bal te krijgen.

In blessuretijd kreeg CKC-er Lesley Mensingh nog een mogelijkheid om uit halen. Zijn schot vloog echter twee meter naast het doel van Bas van der Eem.

De balans van de eerste helft? Twee goed voetballende ploegen; de corners waren voor CKC, de doelrijpe kansen voor DONK.

In het tweede bedrijf kwam CKC sterk uit de startblokken. DONK werd teruggedrongen, maar kansen leverde dit offensief voorlopig niet op.

DONK op zijn beurt schudde zichzelf in de 50ste minuut wakker met een mooie combinatie tussen Zakaria Mellah, Jeroen de Jong en Rik Bogaard. De eindpass was echter net te scherp voor Mo Jrezzi.

CKC deed het een minuut later nog eens dunnetjes over. Gino Schouten vormde het eindstation van een goede combinatie. De spits punterde echter naast.

In de 58ste minuut kon er dan eindelijk gejuicht worden. Jeffrey Berlijn stuurde met een prima pass de voluit sprintende Rik Bogaard de diepte in. De Goudse captain wist de uitlopende keeper Ian Luthart met de punt van zijn schoen knap te verschalken, 0-1.

Na ruim een uur spelen was het de beurt aan de vrije trapspecialisten van beide ploegen. Eerst schoot Donkiaan Wouter Steenbergen vanaf 25 meter knalhard in de handen van keeper Ian Luthart. Een minuutje later was centrale verdediger Mark de Borst van CKC met een vrije trap van de rand van het strafschopgebied heel dicht bij de gelijkmaker. Hij schoot schroeiend hard langs de Goudse muur, maar keeper Bas van der Eem kreeg er zijn vingertoppen nog net tegenaan. De lat redde DONK vervolgens.

In de gerechtvaardigde verwachting dat CKC meer en meer zou aandringen om te proberen de gelijkmaker te forceren verving DONK’s trainer Edwin Erwich de moegestreden Zakaria Mellah door Imad El Yousfi. Die gaf direct na binnenkomst onmiddellijk zijn visitekaartje als getructe hazenwindhond af. Hij schudde met een paar onnavolgbare bewegingen een paar tegenstanders van zich af, zette een vloeiende combinatie op met Jeroen de Jong, maar zag zijn actie uiteindelijk in schoonheid sterven.

CKC’s trainer Roy Waalboer besloot in de 74ste minuut op zijn beurt een smaakmaker binnen de lijnen te brengen. Hij verving Lesley Mensingh door de pas 16 jarige Fabian Lemmob. De getalenteerde jongeling stond nog maar net binnen de lijnen of Imad El Yousfi ging er aan de andere kant na een doorkopbal van Jeroen de Jong opnieuw als een haas vandoor. Schuin voor het vijandelijke doel gekomen verzuimde hij echter om de bal af te leggen. Zijn schot belandde in het zijnet.

Het slotkwartier van deze spannende en vermakelijke wedstrijd werd nu eens niet gekenmerkt door een ploeg op achterstand die wanhopig probeerde met opportunistische lange ballen alsnog op gelijke hoogte te komen. Nee, CKC bleef verzorgd en goed voetballen, maar moest tandenknarsend toezien dat de Goudse defensie geen krimp gaf en niet van plan was om een kans weg te geven.

Aan de andere kant was het juist DONK dat dichter bij een grotere voorsprong. Jeroen de Jong en Imad El Yousfi wisten elkaar uitstekend te vinden en dat kostte CKC veel hoofdbrekens.

Nadat beide trainers nog een keer gewisseld hadden, Macky Chinkham kwam bij DONK Mo Jrezzi aflossen, terwijl bij CKC Darwin Nunes plaats moest maken voor Marlon van der Schelling, was DONK in de slotminuten nog twee keer bij een vergroting van de voorsprong. In de 86ste minuut vond Jeffrey Ysselsteyn met een prachtige dieptepass Rik Bogaard. De Goudse captain haalde op volle snelheid hard uit, maar keeper Ian Luthart redde schitterend ten koste van een corner.

Zestig seconden voor het einde van de reguliere speeltijd besloot Wouter Steenbergen vanaf 48 (!) meter op doel te schieten. De ver voor zijn doel staande Ian Luthart wist de dwarrelende bal, terug rennend nog net met zijn uitgestoken voet tegen te houden.

Het bleef bij 0-1 in deze sportieve en door scheidsrechter Westhoff voortreffelijk geleide ontmoeting.

Al met al een uitstekende en verdiende overwinning van DONK tegen een jeugdig en talentvol CKC. De Gouwenaars staan gelijk met Antibarbari met negen punten uit drie wedstrijden bovenaan in de tweede periode. Aanstaande zondag zal thuis tegen Bodegraven moeten blijken of de opgaande lijn kan worden vastgehouden. Bodegraven schudde de bestuurlijke perikelen van zich af met een even verrassende als overtuigende 5-2 zege op Ommoord. DONK is dus gewaarschuwd.

DONK 2 gaf deze zondag alvast een voorproefje hoe het moet. In een duel op het scherpst van de snede tussen de nummer drie (DONK 2) en de nummer vier (Bodegraven 2) werd met 1-2 gewonnen. DONK 2 trad aan met maar liefst 4 A-junioren, Rick Gouw, Kees Kleiweg, Jesse Bottinga en Wouter Lubken. De ploeg kwam met 0-1 voor door een doelpunt van Jesse Bottinga. Nadat Bodegraven gelijk had gemaakt tekende Mark van Doeland uit een penalty voor de winnende treffer, 1-2.

DONK 2 speelt voor de winterstop nog slechts een keer, aanstaande zondag uit tegen Stolwijk 2.