Knap herstel van DONK, Hillegersberg-DONK 0-2

DONK heeft zich tegen het door velen als kampioenskandidaat nummer 1 getipte Hillegersberg knap gerevancheerd voor de wanprestatie tegen ESTO. Dankzij een uitstekende teamprestatie werd het in Rotterdam 0-2 door goals van Sven de Wit en Rik Bogaard.

DONK’s interim-trainer Patrick Akerboom had er alles aan gedaan om zijn mannen weer scherp te krijgen. Toch waren de verwachtingen van de Goudse supporters niet hoog- gespannen. DONK miste immers Jeffrey Ysselsteyn, Mark van Doeland en Michael Verdouw (geblesseerd), terwijl Georgio Petridis geschorst was en Sjors van Hanswijk na griep op de bank moest plaatsnemen. Het leidde tot de nodige aanpassingen, waarbij er basisplaatsen waren voor Sven de Wit en jeugdspeler Edwin Gouw.

DONK begon goed. Al na een minuut kopte Rik Bogaard op de lat. Weliswaar deed hij dit uit buitenspelpositie, maar de toon was toch gezet.
Vijf minuten later knalde Zakaria Azaay uit een vrije trap hard over het vijandelijke doel.
Hillegersberg van zijn kant kwam in de negende minuut tot het eerste schotje. DONK’s keeper Bas van der Eem had echter geen kind aan het rollertje van Sefan Yen.
In de 11e minuut draaide Rik Bogaard knap weg van zijn directe tegenstander. Edwin Gouw kwam net een voetje te kort om zijn lage voorzet binnen te tikken.
In de 16e minuut werd Hillegersberg voor het eerst echt gevaarlijk. Aanvoerder Michel van Guldener glipte behendig door de Goudse defensie maar werd net buiten het strafschopgebied onreglementair opgevangen door keeper Bas van der Eem. Zeker geen doorgebroken speler ( er stonden nog minstens drie verdedigers achter hun keeper), maar het leverde Bas van der Eem wel een gele kaart op. De vrije trap leverde niets op.

In de 22ste minuut leek Hillegersberg de ban te gaan breken. Na balverlies van DONK brak Soufian Tanouti door de Goudse defensie. Marvin Vat kwam met een uitstekend getimede verdedigende actie echter soeverein als winnaar uit de strijd.
In de 28ste minuut mocht Zakaria tot twee keer toe een corner nemen. De eerste, vanaf de linkerflank, leidde tot een corner van rechts. De lage inzet leidde tot paniek in de Rotterdamse defensie. Rik Bogaard nam het doel tot twee keer toe onder vuur. De afgeketste bal vloog voor de voeten van Sven de Wit die de 0-1 beheerst binnenschoot. Even later zag Hillegersberg Jamal Ouafi geblesseerd afhaken. Achraf Lahlimi kwam hem vervangen.

In de 37ste minuut ontsnapte de Rotterdamse captain Michel van Guldener aan rood toen hij na een “onderonsje” met zijn collega-captain Rik Bogaard een beweging maakte die veel weg had van een kopstoot. Scheidsrechter El-Hajouti loste het akkefietje goed op met een gele kaart voor de beide kemphanen.

Vijf minuten voor de rust legde DONK een uitstekende combinatie op de kunstgrasmat van het fraaie complex van Hillegersberg. Via Rik Bogaard en Edwin Gouw werd Imad El Yousfi de diepte in gestuurd. De rechterspits liet iedereen zijn hielen zien maar verzuimde zijn actie te bekronen met een voorzet op een van de twee voor het doel vrijstaande medespelers. In plaats daarvan knalde hij hard in het zijnet. Vlak voor rust leek de opgerukte Felix Verhaar de gelijkmaker aan te tekenen na het enige slippertje van Werner Overkamp. De uitblinkende Marvin Vat was echter goed bij de les en wist met een fraaie tackle verder onheil te voorkomen.

De tweede helft begon met een vrije trap voor Hillegersberg op de rand van het strafschopgebied na een met geel bestrafte charge van Marvin Vat. Het schot van Sefa Yen kon Bas van der Eem echter niet verontrusten. In de 52ste minuut ontstond er een gevaarlijke situatie voor het doel van DONK na een communicatiestoornis. Het liep met een sisser af.

Drie minuten later was het weer de beurt aan DONK om de aandacht op te eisen. Na een corner van Zakaria Azaay werd Edwin Gouw vrijgespeeld. De jonge spits scoorde onberispelijk, maar het doelpunt werd terecht wegens buitenspel afgekeurd.
Hillegersberg bracht hierna Denilson Almeide in het veld voor Paul Hoogervorst.

In de 69ste minuut deelde DONK de genadeslag uit. Zakaria Azaay verlegde het spel knap met een verre diagonale pass op Imad El Yousfi. De rechterspits zette goed voor en vond de rechtervoet van Rik Bogaard. De Goudse captain legde stijlvol aan en plaatste de bal met de binnenkant van de rechtervoet in de verre hoek. Dat diverse toeschouwers vanaf de kant echter “krijt op tijd” riepen deed echter vermoeden dat de schutter de bal niet helemaal volgens het boekje raakte. Het kon DONK weinig schelen. De bal was onbereikbaar voor keeper Bas van den Bulk, 0-2.

Hillegersberg zou nu eigenlijk in een alles-of-niets offensief opportunistisch moeten gaan spelen. Het bracht met routinier Tim van der Velde een extra spits in het veld voor Felix Verhaar. De forse nieuweling werd echter nauwelijks bediend omdat veel van zijn teamgenoten hun heil toch meer zochten in frivole bewegingen en weinig effect sorterende technische hoogstandjes.
Met Justin Vat voor Rik Bogaard, Sjors van Hanswijk voor Sven de Wit en Jeffrey van Dam voor Zakaria Azaay bleef DONK met zijn ijzersterk opererende defensie eenvoudig op de been. Gele kaarten waren er nog voor Achraf Lahlimi en Sjors van Hanswijk.

Het slotakkoord was voor DONK. De doorgebroken Justin Vat speelde de bal echter net te ver voor zich uit om de score nog verder te verhogen. Nu kon Bas van den Bulk nog net redden.

Interim-trainer Patrick Akerboom was uiteraard een tevreden man na deze dik verdiende zege van zijn ploeg. Hij roemde de teamgeest en verzuchtte dat het toch moeilijk te begrijpen is dat zijn mannen in de topper tegen ESTO niet hetzelfde elan ten toon hadden gespreid.

DONK doet door deze overwinning nog steeds goed mee in de bovenste regionen. Tweede paasdag ontvangt de ploeg de niet te onderschatten subtopper Blijdorp.

Door Joop Spee