GERECHTIGHEID MET EEN BITTERE BIJSMAAK, DONK op de valreep gelijk tegen OLIVEO na bizarre slotfase, 3-3.

Door onze razende reporter Joop Spee

Sensationeel was de staart van het duel tussen DONK en OLIVEO. De Gouwenaars presteerden vlak voor tijd het onmogelijke door in acht minuten tijd een 0-3 achterstand geheel weg te werken. Bitter was echter de bijsmaak, omdat de beste Donkiaan ooit, Jeroen de Jong, in zijn afscheidsjaar kort na de hervatting met een ernstige neus- en nekblessure met een ambulance naar het ziekenhuis moest worden vervoerd.

In de strijd tussen de nummers 3 (DONK), en 4 (OLIVEO) verraste DONK’s trainer Edwin Erwich met een uit tactische overwegingen aangepaste opstelling. Een belangrijke rol was hierbij weggelegd voor Ralph Tol, die met zijn loopvermogen voor gaten in de vijandelijke defensie moest zorgen. Dat plan viel al na tien minuten in duigen toen Ralph Tol het veld moest verlaten met een dijbeenblessure. Mo Jrezzi was zijn vervanger.

Het leek DONK weinig te deren. De ploeg ging gewoon door met offensief spel. In de 9e minuut was Macky Chinkham al twee keer dicht bij de openingsgoal na fraai voorbereidend werk van Robin Plomp (pass) en Imad El Yousfi (voorzet).

OLIVEO was tot de 20ste minuut nog niet in de buurt van het Goudse doel geweest. Toen bleek echter dat de ploeg deze middag maar een klein kansje nodig had om genadeloos toe te slaan. Een gekraakte vrije trap klutste na een handig overstapje zomaar voor de voeten van spits Mike van der Pol die keeper Bas van der Eem met een laag schot kansloos liet, 0-1. Een enorme domper voor DONK.

Hierna raakte DONK het initiatief kwijt. De ploeg miste aanspeelpunten doordat spits Robin Plomp zich in zijn ijver steeds ver liet terugzakken in een poging zijn team op sleeptouw te nemen en omdat collega spits Mo Jrezzi in zijn isolement  in de tang zat bij de sterke defensie van OLIVEO. Het resultaat was dat DONK aanvallend geen vuist meer kon maken.

In de 27ste en de 28ste minuut kreeg OLIVEO de gelegenheid om de voorsprong uit te bouwen. Eerst voorkwam Werner Overkamp, dat Mike van der Pol gevaarlijk kon worden en even later schoot de balvaardige Niels Bentvelzen na een goede mogelijkheid ruim naast. Diezelfde Niels Bentvelzen  produceerde seconden later een fraaie lob die door keeper Bas van der Eem met een uiterste krachtsinspanning nog net onschadelijk kon worden gemaakt.

Kort daarna liet DONK nog even zijn tanden zien. Robin Plomp schoot hard over het doel van OLIVEO na een afspeelfout van centrale verdediger Dewi van Wichen en het hoofd van Jeroen de Jong kwam millimeters tekort om een puike voorzet van Jeffrey Berlijn van dichtbij binnen te knikken.

De slotfase van de eerste helft was voor OLIVEO. De sluwe ploeg loerde op zijn kansjes. Die kwamen er ook. Vlak voor het rustsignaal ontsnapte Mike van der Pol aan buitenspel. De spits schoot vervolgens in kansrijke positie hard naast.

In de slotminuut kwam OLIVEO na een knappe aanval nog een keer gevaarlijk door. In eerste instantie bracht Jeffrey Berlijn redding waarna Dewi van Wichen naast kopte.

Het was een eerste helft waarin DONK aanvankelijk verzuimde zich te belonen en uiteindelijk ver terugzakte tegen een  koel en zakelijk opererend OLIVEO.

In de tweede helft was Dave Tol bij DONK in de ploeg gekomen voor Macky Chinkham. Het leidde tot diverse omzettingen. De start van het tweede bedrijf was echter dramatisch voor de thuisploeg. Eerst liep captain Jeffrey Ysselsteyn tegen een gele kaart aan (schorsing voor het volgende duel), maar veel erger was de gruwelijke botsing in de 54ste minuut tussen Jeroen de Jong en Dewi van Wichen. De Donkiaan kwam tijdens een luchtduel ongelukkig met zijn hoofd in aanraking met de zich breed makende centrale verdediger om vervolgens met een kreet ter aarde te storten en minutenlang roerloos te blijven liggen. Hoewel in de emotie door menigeen gesproken werd van een elleboogstoot door Dewi van Wichen heeft uw reporter dat niet waargenomen. Belangrijker nog: ook scheidsrechter Verduijn zag geen overtreding en had in eerste instantie niet in de gaten hoe zorgwekkend de toestand van Jeroen de Jong was. Toen de arbiter bemerkte dat het ernst was staakte hij de wedstrijd. Jeroen de Jong werd met een gefixeerde nek per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Na een half uur werd het spel hervat. Wie verwacht had dat DONK, aangeslagen door het voorval, zich als een mak lammetje naar de slachtbank zou laten leiden kwam bedrogen uit. Met Wouter Steenbergen in de ploeg voor Jeroen de Jong koos de ploeg vol voor de aanval. Dat leidde in de 57ste minuut tot de eerste mogelijkheid. Jeffrey Ysselsteyn vond met een knappe voorzet het hoofd van Robin Plomp. Diens kopbal verdween echter in de grijpgrage handen van OLIVEO’s keeper Martijn Duijvestijn. Vier minuten later Robin Plomp, die nu veel offensiever speelde en beter aanspeelbaar was, een voorzet van Jeffrey Berlijn ineens op de slof. Ziedend hard vloog de bal net over het vijandelijke doel.

OLIVEO kwam er onder grote druk nog maar sporadisch uit, maar nadat DONK via Robin Plomp met een laag schot (weg gebokst door de keeper) eerst nog gevaarlijk was geweest, brak  Niels Bentvelzen gevaarlijk door. Hij bood Robin Hoogland een goede kans die tot opluchting van DONK echter niet aan de linkerspits besteed was. Meer dan een corner leverde zijn actie niet op.

Met nog een kwartier te spelen liep Robin Plomp tegen een gele kaart aan wegens commentaar op de leiding. Niet al te slim, want de topscorer kan nu weer een schorsing tegemoet zien. Het belette Robin Plomp echter niet om zich steeds dreigender te manifesteren. In de 79ste minuut stuurde hij Imad El Yousfi met een puntgaaf passje de diepte in. De linkerspits deed alles goed, hij haalde de achterlijn, trok de bal prima terug, maar zag tot zijn ontzetting dat zijn medespelers er niet in waren geslaagd om vrij te lopen of voor hun man te komen. De gelijkmaker hing echter in de lucht, dat voelde iedereen.

Hoe ontnuchterend hard was de realiteit nog geen 60 seconden later. DONK’s keeper Bas van der Eem, tot dat moment uiterst betrouwbaar, verkeek zich op een onschuldig schot van Mike van de Pol, 0-2. Het was tegen alle verhoudingen in.

Nadat Oliveo Robin Hoogland, die nauwelijks kans had gekregen tegen de weer onverzettelijke Jeffrey Berlijn, had gewisseld voor Niels van der Spek, bleek de gifbeker voor DONK nog niet helemaal leeg te zijn. Het was de beste Donkiaan van deze middag, Werner Overkamp, die in een betrekkelijk onschuldig ogende situatie een penalty veroorzaakte. Mark Milolaza zette zich acher de bal en tekende feilloos voor de ontluisterende 0-3.

DONK bleef, ondanks deze hopeloze achterstand, strijden voor een beter resultaat. In de 84ste minuut waren de Gouwenaars al dicht bij een tegentreffer. Dave Tol zette knap voor en eerst Robin Plomp en even later Mark van Oosten zagen hun harde schoten gekraakt worden.

In de 85ste minuut mocht Wouter Steenbergen vanaf het middenveld een vrije trap nemen. Hij koos ervoor om de bal torenhoog in het doelgebied van OLIVEO te laten ploffen. Keeper Martijn Duijvestijn,  die iets te ver voor zijn doel stond, verkeek zich en zag de bal tot zijn verbijstering net onder de lat ploffen, 1-3.

Deze treffer leek DONK vleugels te geven. De ploeg zette alles op alles om het onmogelijke toch werkelijkheid te laten worden. Nadat bij OLIVEO spits Mike van der Pol eerst nog met een applauswissel vervangen was door Lex Visser, waren Robin Plomp en Mike Sluijter in de 89ste minuut dicht bij de aansluitingstreffer. Beiden vuurden kiezelhard tussen de palen maar tot twee keer toe werden hun schoten (deels met de armen?) gekraakt. Scheidsrechter Verduijn zag er geen penalty in.

In de laatste minuut van de reguliere speeltijd wisselde OLIVEO Mitchell Paanakker nog voor Kevin Jansen. Het ritme van DONK bleek echter nog steeds niet gebroken. De blessuretijd was precies een minuut verstreken toen Mo Jrezzi precies op de juiste plaats stond om de bal uit een scrimmage na een vrije trap van Wouter Steenbergen binnen te tikken, 2-3.

Een grote opwinding maakte zich van de DONK-aanhang meester: zou het wonder dan toch nog kunnen geschieden?

Het antwoord was ja! In de 93ste minuut nam Mark van Oosten een voorzet van Jeffrey Ysselsteyn vol op de slof. In zijn schroeiend harde schot zat woede, frustratie, wanhoop en vooral lef, heel veel lef. Martijn Duijvestijn kan de kogel alleen maar langs zich hebben horen fluiten, 3-3. You Tube is voor dit soort treffers uitgevonden, een droomgoal! Scheidsrechter Verduijn floot hierna onmiddellijk voor het einde.

DONK mag dan op Houdini-achtige wijze ontsnapt zijn, het was wel dik verdiend.

Veel belangrijker was echter hoe het met de ongelukkige Jeroen de Jong was afgelopen. Uit de scans bleek dat er geen sprake was van breuken. Voorlopige diagnose is dat er sprake is van een kneuzing van de wervelkolom en dat verder neurologisch onderzoek nodig is. Vanaf deze plaats wensen wij Jeroen een spoedig herstel.

Door dit gelijke spel, nota bene het eerste van dit seizoen, blijft DONK meedoen om de bovenste plaatsen. De ploeg staat samen met Zoetermeer op de derde plaats met 37 punten, achter HOV/DJSCR met 39 en de nieuwe koploper Antibarbari met 40 punten. Er resteren nog zes finales!

Komend weekend wordt er niet gespeeld. Op 3 april gaat DONK op bezoek bij Ommoord dat op een nacompetitie degradatieplaats staat. De Gouwenaars zijn dus gewaarschuwd.

DONK 2 liet het bijna lelijk afweten tegen ONA 2. Ter vervanging van de geblesseerde Gregory Smeenk (gebroken neus; een spoedig herstel, Gregory) was good old Patrick de Blok uit de mottenballen gehaald. De sluitpost was nog amper afgestoft of hij kon de bal al uit het net vissen na een ongelukkige actie van zijn eigen verdediger Mark van Doeland. Nick Streefkerk was voor DONK heel dicht bij de gelijkmaker met een poeier die paal en lat in de kruising teisterde. Even later werd het toch 1-1 door diezelfde Nick Streefkerk. ONA ging echter verrassend met 1-2 rusten.

In de tweede helft bleef DONK grossieren in individuele acties die vrijwel allemaal niets opleverden. Dankzij een makkelijk gegeven penalty maakte Mark van Doeland zijn tweede doelpunt. Uiteindelijk trok DONK toch nog aan het langste eind. Na een van de weinige fraaie aanvallen mocht Nick Streefkerk zich tot matchwinner laten benoemen.

DONK A1 vindt steeds meer aansluiting bij de top. Tegen Alphense Boys A2 werd het in een matig duel 2-3 voor de Gouwenaars. Justin Vat en Wouter Lubken zorgden voor de 0-1 en 0-2. Na de 1-2 zorgde Joel Christ weer voor een ruimere marge. Alphense Boys deed nog wat terug, maar kon niet verhinderen dat DONK er met de buit vandoor ging.