FRAAIE ZEGE DONK – DONK 1 – CKC 1, uitslag 4-1

Door onze razende reporter Joop Spee.

Zowel DONK als CKC hadden in het tweede competitieduel het nodige goed te maken. De bezoekers waren slecht gestart met een 0-2 nederlaag tegen Haastrecht, terwijl DONK, weliswaar ruim de meerdere van Steeds Hooger, allerminst kon terugkijken op een flitsend optreden.

CKC bleek direct na de aftrap het best bij de les. Een diepe bal verraste Mark van Oosten waarna Mike Sluijter en Jeffrey Berlijn, in hun ijver om het gevaar te keren, elkaar in de weg liepen en zo vrije doortocht boden aan Bjorn Setoe. De zwervende linkerspits benutte het buitenkansje koeltjes, 0-1 na exact zeven (!) seconden…….

DONK, met Rik Bogaard geblesseerd langs de kant en met Pascal Schouten (slechts een keer getraind) op de bank, knipperde even met de ogen, maar dat was het dan ook. Al in de zevende minuut stoomde linksback Jeffrey Berlijn als een locomotief langs de lijn op. Hij besloot zijn rush met een puike voorzet die door Marco Douma schitterend in de kruising werd gekopt.

Het smaakte naar meer. In de negende minuut speelde Dave Tol de bal zuiver in de voeten van de op scherp staande Sjors van Hanswijk. Diens inzet van dichtbij werd echter gekraakt.

CKC op zijn beurt liet zich bepaald niet onbetuigd. De ploeg toonde zich, onder aanvoering van captain Ruben Schippers, in de omschakeling uiterst gevaarlijk. Daarnaast strooide vooral Guido van der Zee met fraaie passes. De Goudse defensie had verder de handen vol aan de voortdurend switchende voorwaartsen. In de 12e minuut speelde Guido van der Zee John Zevenbergen op de rechterflank knap vrij. Die schoot vanaf de rechterflank diagonaal hard in, maar DONK keeper Bas van der Eem redde bekwaam.

Het spel golfde op en neer. Nog in diezelfde 12e minuut kopte DONK’s centrale verdediger Mike Sluijter na een corner van Sjors van Hanswijk op de staander. Drie minuten later ging Dave Tol vanaf de middenlijn verrassend op de solotoer. Pas op het allerlaatste moment wist de defensie van CKC hem het scoren te beletten.

Het publiek hoefde zich geen seconde te vervelen. Het gesprek over de fraaie solo van Dave Tol was nog amper verstomd of CKC eiste weer alle aandacht op. DONK keeper Bas van der Eem werkte slordig weg en bezorgde zo John Zevenbergen een schietkans. Diens lage schot werd echter een prooi voor de Goudse doelman. Onmiddellijk daarna legde DONK een van de fraaiste aanvallen van deze middag op de mat. Sjors van Hanswijk werd loepzuiver aangespeeld door Koen van Leeuwen. De linkerspits bedacht zich geen moment en zette “in een tijd” (zoals de Belgen zeggen) de inkomende Marco Douma vrij voor keeper Michael van der Spek. De middenvelder tekende dankbaar voor zijn tweede treffer, 2-1.

CKC verblikte of verbloosde niet. In de 24ste minuut nam Bjorn Setoe een halfhoge pass knap aan om vervolgens van dichtbij hoog over te schieten. In de 37ste minuut een vrijwel identieke situatie. Weer nam Bjorn Setoe een pass van Guido van der Zee fraai aan en weer mocht DONK van geluk spreken dat de linkerspits het doel te hoog zocht.

Met een 2-1 voorsprong voor DONK, dat in de 39ste minuut nog lijdzaam moest toezien dat Mark van Oosten terecht op een gele kaart werd getrakteerd na een overtreding op Guido van der Zee, zochten de ploegen de kleedkamers op.

Bij aanvang van de tweede helft bleek spits Nick Rering bij CKC vervangen te zijn door Darwin Nunes. Het waren de bezoekers die als eerste de aandacht opeisten toen de opgerukte centrale verdediger Kevin Kamminga (opmerkelijk vrijstaand!) over het Goudse doel kopte.

In de 56ste minuut moest tweevoudig doelpuntenmaker Marco Douma zich met problemen aan de luchtwegen laten vervangen door Pascal Schouten. Het leidde tot een paar omzettingen bij de thuisploeg, waarna het even duurde voordat de controle over de wedstrijd weer teruggevonden werd. Maar ook CKC kon speltechnisch en tactisch niet meer het vernuft van de eerste helft etaleren.

In de 69ste minuut ontving CKC-er Fievel Meijer een gele kaart wegens aanmerkingen op de leiding. Het was een van de spaarzame keren dat de prima leidende scheidsrechter Jung orde op zaken moest stellen in dit uiterst sportieve duel, waarin het gemekker tot een minimum beperkt was. Fievel Meijer werd in de 70ste minuut vervangen door Michael Uludag.

In de 72ste minuut was DONK dicht bij de 3-1. De sterk spelende Koen van Leeuwen brak uitstekend door. Vrij voor de keeper probeerde hij een lobje dat over het doel ging. Seconden later eiste aan de andere kant Bjorn Setoe weer eens alle aandacht op. Hij leek de Goudse defensie zijn hielen te laten zien, maar had buiten de waard, in dit geval de pijlsnelle Jeffrey Berlijn, gerekend. De linksback wist het gevaar knap in de kiem te smoren. Kort daarop werd bij DONK Koen van Leeuwen vervangen door Tijs Gommans.

Vanaf de 78ste minuut ging Pascal Schouten zich steeds nadrukkelijker met het spel bemoeien. Eerst speelde hij, na een fraaie aanval, de bal op maat in de voeten van de schietgrage Tijs Gommans. De invaller aarzelde niet en drukte meteen af. De bal vloog, onbereikbaar voor de keeper, centimeters naast de paal. Het bleek uitstel van executie. Nog geen minuut later werd een verre diepe bal van Pascal Schouten nog even licht getoucheerd, waardoor de bal met een boog over alles en iedereen heen  onbereikbaar voor de keeper onder de lat plofte, 3-1.

De koek was hiermee echter nog niet op. In de 80ste minuut wist Ralph Tol met een loepzuivere voorzet Sjors van Hanswijk te vinden. De linkerspits maakte de bal knap dood, behield het overzicht en bood, met zijn tweede succesvolle assist, Tijs Gommans vervolgens de mogelijkheid om de 4-1 aan te tekenen. Dat gebeurde dan ook.

CKC probeerde daarna nog een keer om de score een draaglijker aanzien te geven. Na een handsbal van Nick Sloof op een meter of twintig van het doel vond de vrije trap van Darwin Nunes echter keeper Bas van der Eem op zijn weg.

Nadat bij DONK Dave Tol nog was gewisseld voor Mike Hooft en Kevin Kamminga aan de andere kant nog geel had geïncasseerd was de wedstrijd gespeeld. Het bleef bij 4-1.

Al met al een fraaie zege van de brigade van Edwin Erwich in een aantrekkelijk duel. Het eveneens goed voetballende CKC staat weliswaar nog steeds op nul punten , maar zal ongetwijfeld nog menig ploeg aan zijn zegekar binden.