FONKELNIEUW DONK MAAKT INDRUK, Haastrecht-Donk 0-3

Door onze razende reporter Joop Spee

Is het bijgeloof of is het toch gewoon een feit? Geeft een prachtig nieuw (uit)tenue toch net dat beetje extra aan een team om te kunnen vlammen? Je zou het wel denken als je het in het nieuw gestoken DONK met passie, gedrevenheid en vaak goed spel opponent Haastrecht zag bespelen.

Hielden de Gouwenaars vorig jaar in de twee duels tegen het stugge Haastrecht slechts een schamel puntje over, dit keer gingen ze er al na negentig minuten dik verdiend met de volle buit vandoor.

DONK  had Daniel Steenbergen weer in de gelederen, en dat was te merken ook. De centrale verdediger heerste als een veldheer en voelde zich als een vis in het water met rasvoetballers als Wouter Steenbergen en Macky Chinkham als altijd aanspeelbare middenvelders in de buurt. Het was dan ook juist dit drietal dat Haastrecht in het eerste half uur van de wedstrijd voor grote problemen stelde.

Al in de eerste minuut gaf DONK nadrukkelijk zijn visitekaartje af. Een goede aanval via Mustafa Yaalou, Jeffrey Berlijn en Rik Bogaard verschafte eindstation Robin Plomp een dot van een kans. De aanvalsleider knalde van dichtbij hard over het vijandelijke doel.

In de achtste minuut was Robin Plomp alweer vlakbij de openingstreffer. Na een schitterende pass van Macky Chinkham schoof hij de bal echter naast.

Haastrecht was er een beetje beduusd van. De thuisploeg deed weinig terug en moest het in de veertiende minuut van een foutje van Mark van Oosten hebben om via Stijn de Wit voor het eerste dreigende moment te zorgen. De middenvelder schoot echter ruim over het doel van Bas van der Eem.

Zestig seconden later had het echter uit het niets echter zomaar 1-0 kunnen zijn. De ver uitgelopen DONK keeper Bas van der Eem tikte aan de rand van het strafschopgebied, maar binnen de beruchte lijnen, spits Job van Welie aan. Scheidsrechter de Bruijn stond er met zijn neus bovenop en zag er tot opluchting van DONK geen strafschop in.

DONK rechtte onmiddellijk de rug. Een mooie pass van Macky Chinkham zette Rik Bogaard in scoringspositie. De Goudse captain schoof de bal beheerst langs keeper Rob de Wit, maar de paal bracht redding voor Haastrecht. De rebound werd net geen prooi voor de toestormende Charaf Akoub.

In de 21ste minuut was het eindelijk wel raak. Macky Chinkham stuurde Mustafa Yaalou op rechts weg. De aanvallende middenvelder trok de bal goed en laag voor, Rik Bogaard stapte over de bal heen en Robin Plomp stond zoals zo vaak op de juiste plaats om de bal in het Haastrechtse doel te schuiven, 0-1.

Haastrecht deed direct even iets terug met een schot van grote afstand van Niels Mulder dat net over het Goudse doel vloog, maar daarna was het weer DONK dat dicht bij een grotere voorsprong was. In de 32ste minuut liet Rik Bogaard de Haastrechtse defensie, die de geschorste Thomas Ouwerkerk miste, zijn hielen zien. Schuin voor het doel staande knalde hij op de vuisten van doelman Rob de Wit.

Haastrecht, opgelucht dat een grotere afstraffing uit was gebleven, kwam pas in de blessuretijd van de eerste helft met drie corners op rij tot leven. De laatste was de gevaarlijkste. Spits Job van Welie kopte echter naast.

In de tweede helft had Haastrecht van meet af aan voor pompen of verzuipen gekozen. De ploeg gooide meer energie in de strijd en probeerde de bezoekers al op eigen helft vast te zetten. Toch gaf dit DONK al snel een mogelijkheid. In de 46ste minuut zag Robin Plomp in een flits dat keeper Rob de Wit erg ver voor zijn doel stond. De spits probeerde het van grote afstand met een hoge bal, maar zijn poging mislukte.

In de 51ste minuut had het gewoon 1-2 moeten staan. Eerst schatte Rik Bogaard een 100% kans voor DONK, gecreëerd door een prachtige actie van Mustafa Yaalou, niet op waarde door naast te schieten. Seconden later ontsnapte Rik Nap aan de andere kant voor het eerst (en voor het laatst) aan zijn directe bewaker Jeffrey Berlijn. De linkerspits zette knap voor en vond het hoofd van de volkomen vrij staande Jay Eyra. Die kopte van dichtbij echter naast.

Het bleef boeiend. DONK’s linker middenvelder Charaf Akoub sneed in de 52ste minuut met een paar briljante schijnbewegingen door de Haastrechtse verdediging om vervolgens net naast te schieten. Even later onderscheidde hij zich weer met een vlekkeloze pass op de goed vrijgelopen Rik Bogaard. De Goudse captain vond de vrijstaande Robin Plomp die met een zuiver en onhoudbaar schot voor zijn tweede treffer tekende, 0-2.

Het zou het laatste wapenfeit van Charaf Akoub zijn. In een duel om de bal met rechterverdediger Mark Nap kwam hij zodanig ongelukkig terecht dat hij het veld per brancard moest verlaten.

Later bleeek dat hij, behalve een forse hoofdwond, geen ernstige schade had opgelopen.

Het uitvallen van Charaf Akoub zorgde voor een paar omzettingen in de Goudse gelederen. Zijn vervanger Werner Overkamp nam de rechtsback positie in. Even later mocht ook Zakaria Mellah zijn debuut maken voor DONK. Hij verving Mo Kaddouri  die zijn vele werk met wat krampverschijnselen moest bekopen.

In de 72ste minuut brak Zakaria Mellah goed door. Hij speelde de weer uitstekend spelende Wouter Steenbergen goed aan. Diens voorzet werd door Rik Bogaard in kansrijke positie over het Haastrechtse doel gekopt.

Twee minuten later was Rik Bogaard alweer dicht bij de genadeslag voor Haastrecht. Hij pikte een pass van Mustafa Yaalou op, ging op de solotour, schoot hard in, maar zag zijn inzet via een Haastrechts been corner worden.

Haastrecht trainer Jack Harmsen ( in het recente verleden succesvol trainer van DONK), had ondertussen al zijn wisselspelers in het veld gebracht. Jeffrey de Mooij, Maik Backx en Mitchell Schaefers vervingen Arjan de Jong, Mark Nap en Rogier Schroder. Het zette geen zoden aan de dijk.

In de 79ste minuut haalde DONK de trekker doeltreffend over. Mustafa Yaalou slingerde zich knap door de Haastrechtse defensie. Zijn schot werd door de ongelukkige Hessel Honkoop in eigen doel gewerkt, 0-3.

DONK trainer Edwin Erwich verving hierop de weer trefzekere Robin Plomp door Mo Jrezzi. DONK bleef in het resterende kwartier de bovenliggende partij. De ploeg kreeg in de slotfase nog twee forse kansen om de zege nog wat meer glans te geven. Eerst zette rechtsback Jeffrey Berlijn na een fraaie solo Rik Bogaard in scoringspositie. Diens inzet vloog via de keeper voorlangs. Even later kreeg ook Macky Chinkham de kans om vrij aan te leggen. Zijn schot vloog echter naast.

In de slotminuut viel de enige gele kaart in dit sportieve en door scheidsrechter de Bruijn uitstekend geleide duel. De prent was voor Haastrecht spits Job van Welie.

Al met al een dik verdiende overwinning voor DONK, dat zich eigenlijk alleen maar kan verwijten niet vaker gescoord te hebben.

Zoals gebruikelijk was de derde helft bij Haastrecht weer uitstekend verzorgd. De club was met een DJ en lekkere hapjes een voorbeeld van gastvrijheid en gezelligheid.

DONK trainer Edwin Erwich toonde zich uiteraard content met de driepunter en was vooral zeer te spreken over het spel van zijn ploeg in het eerste half uur.

Haastrecht trainer Jack Harmsen gaf alle credits aan DONK, maar was buitengewoon ontevreden over het gebrek aan passie en scherpte van zijn team in de eerste helft.

Door deze overwinning heeft DONK zich nu naast Haastrecht in de middenmoot genesteld. Aanstaande zondag ontvangen de Gouwenaars het Waddinxveense ASW.

Ook DONK 2 speelde zich in de kijker. Het arme Groeneweg 3 kreeg in eigen huis klop met maar liefst 0-8. Doelpuntenmakers waren Tijs Gommans (3x), Tim van der Eem (2x), Stefan van Leeuwen, Vincent Berlijn en Jeffrey van Dam. Door deze overwinning houdt DONK 2 zicht op de koppositie. Aanstaande zondag zal blijken of die veroverd kan worden ten koste van het op bezoek komende Olympia 3.