“Eindelijk weer zege voor Donk” Donk 1 – DEHMusschen 1 5-2

Door onze razende reporter Joop Spee

Nadat DONK al twee seizoenen lang tegen DEHMusschen het zoet van de overwinning niet had mogen smaken, was het dit keer wel raak. In het beladen duel uit de kelder van de tweede klasse deklasseerde DONK de rode lantaarndrager dankzij een prima teamprestatie  met maar liefst 5-2. Van groot belang in deze wedstrijd was de rentree van de backs Jeffrey Berlijn (terug van een schorsing van maar liefst zeven weken) en Raymond Ernst ( na een slepende enkelblessure). Captain Jeroen de Jong scoorde drie keer in een duel waarin de ene goal nog fraaier was dan de andere.

DONK moest het dit keer doen zonder Joey van Vliet (geblesseerd), Pascal van Driel  (dubbele beenbreuk) en Sjors van Hanswijk (weekendje weg). Trainer Jack Harmsen en zijn staf waren er echter in geslaagd om een team op de been te brengen dat deze middag gedurende een groot gedeelte van de wedstrijd wist te overtuigen.

DONK kwam uitstekend uit de startblokken. Al in de tweede minuut had de 1-0 kunnen vallen. Jeffrey Berlijn, gretig als een veulen dat voor het eerst de wei in mag, zette goed door en bereikte Raymond Ernst op links. Die wist met een afgemeten voorzet het hoofd van Jeroen de Jong te vinden. Vanaf een meter of vijf mikte de aanvoerder echter een fractie te hoog.
Drie minuten later een vrijwel identieke situatie. Nu was het de opstomende Jeffrey Berlijn die goed doorzette en een panklare voorzet afleverde. Ditmaal stond het vizier van Jeroen de Jong scherper. Onhoudbaar knikte hij de 1-0 binnen.
DONK bleef goed combineren, terwijl DEHMusschen handen en voeten nodig had om het gevaar Jeffrey Berlijn in te dammen. Linkerspits Brandon Leetz ontsnapte aan een gele kaart toen hij de opkomende rechtsback in de dug-out deponeerde.

DONK schrok er kennelijk van. De Gouwenaars gingen meer en meer achteruit lopen en DEHMusschen rook zijn kans. Gesteund door een forse rugwind namen de Rotterdammers het initiatief over. Hun eerste wapenfeit kon in de twaalfde minuut worden genoteerd. Uit een corner kopte linksback Jeffrey Pols over het Goudse doel.
Vijf minuten later ontsnapte Rik Bogaard aan een gele kaart na een pittige tackle op diezelfde Jeffrey Pols. Centrale verdediger Wesley Mirck van DEHMusschen zag wel geel na een paar forse overtredingen.
In de 32ste minuut deed de Rotterdamse aanvalsleider Raymon van Kammen voor het eerst van zich spreken. Hij besloot een fraaie rush met een laag en lastig schot dat knap door DONK keeper Patrick de Blok gekeerd werd. Kort daarvoor was DONK nog even gevaarlijk geweest via Rik Bogaard en Wouter Steenbergen, maar de Gouwenaars slaagden er niet in om het niveau van het eerste kwartier weer te bereiken.
In de 35ste minuut profiteerde DEHMusschen dankbaar van het feit dat DONK in zijn schulp kroop. Brandon Leetz glipte op links behendig langs Jeffrey Berlijn en leverde een knappe voorzet af. Spits Raymon van Kammen torende hoog boven iedereen uit en kopte de bal schitterend binnen, 1-1.

In de 42ste minuut had DEHMusschen op voorsprong kunnen komen. Een verre uittrap van keeper Dennis van Rosendaal zeilde gedragen door de wind over de Goudse defensie heen en werd vakkundig opgepikt door Dario Sambo. Schuin voor keeper Patrick de Blok produceerde de middenvelder echter een matig rollertje dat geen genade kende bij de Goudse sluitpost.
Nadat Ramon van Kammen nog hard over het doel van DONK had geschoten was het laatste woord toch aan de thuisploeg. Vlak voor het rustsignaal vond Wouter Steenbergen met een afgemeten pass de goed vrijgelopen Jeroen de Jong. Die schoof de bal akelig koel in de hoek waar keeper Dennis van Rosendaal de bal niet verwachtte. Roerloos keek de doelman toe hoe de bal in de uiterste hoek verdween, 2-1.

Tijdens de rust verscheen pechvogel Pascal van Driel in de kleedkamer van DONK. De aanwezigheid van de onverzettelijke verdediger werkte kennelijk als doping op zijn ploeg, want DONK tapte in de tweede helft, gesteund door de sterke rugwind, uit een geheel ander vaatje. Centrale verdediger Daniel Steenbergen schoof steeds vaker in en middenvelder Wouter Steenbergen bleek steeds beter aanspeelbaar als vrije man. Ook DEHMusschen had aanvallende bedoelingen. Het had rechtsback Wahid Sahebzadeh in de kleedkamer achtergelaten ten faveure van de aanvallend ingestelde Andre Santos Almeida, maar voorlopig was het DONK dat het spel dicteerde. In de 53ste minuut resulteerde dat in een schitterend doelpunt. Daniel Steenbergen lanceerde Jeffrey Berlijn. De rechtsback haalde de achterlijn en trok de bal haarzuiver terug op de schietgrage voet van Marco Douma, die vanaf het begin van de tweede helft voor de licht geblesseerde Rik Bogaard in het veld was gekomen. De volley van de invaller was spijkerhard. Onhoudbaar vloog de bal vlak onder de lat tegen de touwen, 3-1.

DEHMusschen besloot nog wat extra agressie in het spel te gooien, maar DONK liet zich niet gek maken. Mustafa Yaalou vocht tal van pittige duels uit die hij lang niet allemaal wist te winnen, maar waarbij hij wel steeds drie tegenstanders bezig hield.
In de 57ste minuut ging de Rotterdamse aanvoerder Arne Doorewaard terecht op de bon wegens herhaaldelijk ruw spel. Het gaf de gasten wel weer wat extra gif, maar verder dan een kopbal van Tom Dijksman over het doel van Patrick de Blok kwamen de Rotterdammers niet. De solide opererende defensie van DONK gaf heel weinig kansen weg.
Nadat bij DEHMusschen Wesley Mirck vervangen was door Hafid Ben Sadik kwam DONK bijna op 4-1. Middenvelder Ivo Verrips besloot een fraaie soloactie met een verrassend schot met zijn linkervoet dat corner werd gebokst door keeper Dennis van Rosendaal. Het leek de voorbode van een totale overrompeling. De harde realiteit was echter anders. Seconden na de actie van Ivo Verrips glipte Brandon Leetz knap langs Jeffrey Berlijn. Zijn prima voorzet werd ineens op de slof genomen door spits Raymon van Kammen. Granaathard plofte de bal achter de verbijsterde Patrick de Blok.

In de 68ste minuut nam Jeffrey Berlijn  revanche. Onstuitbaar rukte hij op en was hij precies op tijd om een fraaie pass van Wouter Steenbergen op te pikken. Schuin voor keeper Dennis van Rosendaal bleef hij uiterst koelbloedig en schoof hij de bal onberispelijk in het Rotterdamse doel, 4-2.
Nadat Jeffrey Berlijn tegen een gele kaart was aangelopen wegens al te onstuimig verdedigen en Hafid Ben Sadik het doel van Patrick de Blok ruim had gemist zette DONK de kroon op het werk. Er waren deze middag aan beide zijden al diverse doelpunten geweest die het verdiend hadden in een herhaling opnieuw te kunnen worden beleefd. Het vijfde doelpunt was echter zeker 100% You Tube waardig. In de 74ste minuut speelde Mustafa Yaalou  Jeroen de Jong tussen twee tegenstanders door schitterend vrij. De Goudse captain kapt twee tegenstanders uit, wachtte even op het uitkomen van keeper Dennis van Rosendaal en verschalkte de sluitpost vervolgens met een magistraal wippertje, 5-2. Het was de derde goal van Jeroen de Jong die de koelbloedigheid waar DONK al weken naar had gesnakt in optima forma etaleerde.

DEHMUsschen was nu definitief geklopt. Een hogere score bleef uit, omdat Dennis van Rosendaal een uitbraak van Jeffrey Berlijn in de kiem wist te smoren.
Bij DONK kwam Victor Camfferman nog binnen de lijnen voor de licht geblesseerd geraakte Marco Douma, terwijl Jeffrey Berlijn in de 90ste minuut een applauswissel kreeg. Mike Sluijter kwam voor hem binnen de lijnen.
Dat Stef van Hanswijk in blessuretijd nog een fel betwiste gele kaart kreeg van de overigens goed leidende scheidsrechter Hoeks was een smetje op deze voor DONK fraaie middag.

Door deze overwinning houdt DONK zicht op een compact “middenveld” aan ploegen. Aanstaande zondag zal de opgaande lijn in en tegen Slikkerveer moeten worden doorgetrokken. Deze ploeg verraste door koploper IFC op het eerste puntenverlies (0-1) te trakteren. Vertrouwen in eigen kunnen zal bij DONK centraal moeten staan evenals het kunnen incasseren van (vermeende) onrechtvaardige beslissingen.