EEN MIDDAG OM SNEL TE VERGETEN, Den Hoorn-DONK 2-0

Door razende reporter Joop Spee

Een machteloos DONK is er niet in geslaagd om tegen koploper Den Hoorn voor een verrassing te zorgen. Op de fraaie kunstgras-kurk mat van het al even fraaie complex van de thuisclub was Den Hoorn de rode lantaarndrager op alle fronten de baas, 2-0. Dat de doelpunten voortkwamen uit een vrij gemakkelijk gegeven penalty en een buitenspelsituatie deed aan de krachtsverhoudingen niet af.

DONK moest van start zonder de geschorste steunpilaar Mike Sluijter. Jeugdspeler Jordy de Jong verving hem echter zeer verdienstelijk. De licht geblesseerde Rik Bogaard begon op de bank. Hetzelfde gold voor Mark van Doeland. Daar stond tegenover dat Georgio Petridis na een maandenlange afwezigheid zijn opwachting maakte. De afwezige trainer Edwin Erwich werd vervangen door Patrick Akerboom.

De wedstrijd was amper 50 seconden oud toen Den Hoorn al voor het eerst zijn visitekaartje afgaf.

Na goed voorbereidend werk op de linkervleugel bracht Den Hoorn’s captain Donny Slot zijn teamgenoot Ben Verkade in stelling. Die schoot met rechts hard tussen de palen, maar DONK’s keeper Bas van der Eem reageerde alert.

DONK kwam drie minuten later niet verder dan een schotje van Georgio Petridis dat een eenvoudige prooi werd voor Den Hoorn’s sluitpost Robert-Jan Kuipers.

Diezelfde Georgio Petridis deed in de zevende minuut een poging om zijn verdediging te assisteren. Scheidsrechter Gossen bestrafte zijn actie met een penalty, een beslissing waar niet iedereen vrede mee had. Den Hoorn’s spits Anthony Sintniklaas bleef koel en schoof de bal laag in de hoek, 1-0.

DONK had er duidelijk moeite mee om deze tegenslag te verwerken. De ploeg verloor veel duels en was, als er al eens sprake was van balbezit, in de passing vaak onzuiver. Verder dan een kopbal die naast vloog van Georgio Petridis kwamen de Gouwenaars niet.

In de 18e minuut verdubbelde Den Hoorn zijn voorsprong. De aanval via een pass van Ben Verkade en de afronding van Daan Kluyskens zag er gelikt uit, maar kwam wel voort uit een buitenspelsituatie. Het fluitsignaal bleef echter uit, zodat Den Hoorn al snel een comfortabele voorsprong had, 2-0.

Het bleef hierna vrij druk voor het Goudse doel, maar verder dan een paar ongevaarlijke corners en een knalhard schot dat over vloog van Ben Verkade kwam de thuisploeg niet.

De tweede helft was nog maar nauwelijks begonnen toen Den Hoorn’s gevaarlijkste aanvaller, Youri Kooijmans, een grote schietkans kreeg. Hij poeierde echter naast en over het doel van Bas van der Eem.

Drie minuten later ontsnapte diezelfde Youri Kooijmans aan zijn bewaker Dave Tol om vervolgens in kansrijke positie naast te schieten.

DONK’s coach Patrick Akerboom besloot in de 54ste minuut de licht geblesseerde Rik Bogaard in het veld te brengen voor Mo Jrezzi. Het leverde voorlopig nog geen doelgevaar op.

In de 58ste minuut mocht Youri Kooijmans vanaf 24 meter aanleggen voor een vrije trap na een overtreding van Jeffrey Ysselsteyn. Keeper Bas van der Eem stond echter goed opgesteld en had geen moeite met het schot van de linkeraanvaller.

Na een uur spelen kwam DONK eindelijk weer eens in de buurt van keeper Robert-Jan Kuipers. Charaf Akoub wist een hoog opstuitende  bal vlak naast de paal nog in het spel te houden, maar helaas voor DONK was er niemand in de buurt om de vijandelijke defensie echt te verontrusten.

Twee minuten later moest bij DONK de aangeslagen Imad El Yousfi zich laten vervangen door jeugdspeler Wessel Akerboom. Het luidde de beste periode van DONK in, al was die maar van korte duur.

Jeffrey Ysselsteyn stuurde met een goede pass Rik Bogaard weg op de linkervleugel. De spits zette hard en laag voor waarna de inkomende Wessel Akerboom een paar decimeter tekort kwam om de bal binnen te glijden. Het zou het gevaarlijkste moment van DONK blijken in de gehele wedstrijd.

In de 79ste minuut ontsnapte DONK aan een grotere achterstand. Youri Kooymans, die interessante duels uitvocht met Dave Tol, kreeg in het doelgebied omringd door tegenstanders plotseling de bal voor zijn voeten. Hij ging in de kleine ruimte knap op de solotoer maar zag zijn inzet via Bas van der Eem op de kruising eindigen, waarna de keeper nogmaals redding bracht ten koste van een corner.

Nog een kans was er voor Nick van den Bos van Den Hoorn. In het veld gekomen voor Ben Verkade schoot hij in de 81ste minuut hard naast.

Hierna gebeurde er nauwelijks meer iets opwindends. DONK’s captain Jeffrey Ysselsteyn zag terecht geel na een te pittige tackle, ploeggenoot Werner Overkamp zag zijn kopbal in handen verdwijnen van Robert-Jan Kuipers en Nick Keijzer (voor Den Hoorn’s aanvoerder Donny Slot) en Marvin Vat bij DONK ( voor DONK’s aanvoerder Jeffrey Ysselsteyn) mochten ook nog een paar minuten maken. Het bleef bij 2-0.

Al met al een dik verdiende zege voor een veel sterker Den Hoorn. Scheidsrechter Gossen leidde zoals we van hem gewend zijn: soeverein.

Aanstaande zondag ligt de competitie stil. Op zondag 5 maart ontvangt DONK Delft. Het wordt hoog tijd dat de Gouwenaars het zoet van de overwinning weer eens gaan smaken, omdat de meeste concurrenten in de onderste regionen dit weekend goede zaken deden.