“ EEN LEUKE ZANGERES EN DRIE PUNTEN BINNEN!” – Steeds Hoger 1 – DONK 1, uitslag 2-5

Door onze razende reporter Joop Spee.

De titel van dit stukje werd uw reporter na afloop van de wedstrijd Steed Hooger-DONK in de schoot geworpen. Het is een perfecte samenvatting van een duel dat zomaar in korfbalcijfers had kunnen eindigen. Dat overwinnaar DONK daarbij ook nog eens eerst met 4-1 achter had kunnen staan mocht de Goudse pret niet drukken. Er ging vrij veel mis deze middag, maar zangeres Joan, die de seizoensouverture opluisterde, vergoedde veel.

Het piepjonge DONK, onder leiding van Edwin Erwich, kende nog maar een paar spelers die vorig jaar vast in de basis stonden. Een fors aantal selectiespelers ontbrak om uiteenlopende redenen.

DONK, met Sven de Wit in de basis op het middenveld en met Bas van der Eem tussen de palen, startte voortvarend. Al in de eerste minuut kon een kans worden genoteerd, maar de opgerukte centrale verdediger Mike Sluijter kopte over het Rotterdamse doel.

In de negende minuut ontsnapten de Gouwenaars voor het eerst aan een achterstand. Spits Miloud El Lekfiff brak door maar stuitte in extremis op keeper Bas van der Eem. Een hard schot van de beste speler van Steeds Hooger, Khalid el Gherbi werd tot corner verwerkt, maar luttele seconden daarna ontsnapte Miloud El Lekfiff aan buitenspel. De spits omspeelde de DONK-keeper, maar zag zijn inzet ruim voor de doellijn door de terug gesnelde Mark van Oosten gekeerd worden.

DONK was duidelijk geschrokken. Nadat Khalid Moumou een laag schot net naast het doel van DONK zag verdwijnen vergat DONK een fase te voetballen en overheerste het “ vrouwen en kinderen eerst” voetbal. Tot overmaat van ramp zagen de bezoekers ook nog eens, dat Rik Bogaard geblesseerd moest afhaken. Marco Douma was zijn vervanger. Onder zijn impuls kroop DONK langzaam maar zeker onder het Rotterdamse juk vandaan.

Het ging er bij vlagen hard aan toe. Na een half uur spelen toonde scheidsrechter Ozkulluk zich vrij lankmoedig door een harde charge van Rachid el Zori op Pascal Schouten slechts met een gele kaart te bestraffen. De boosdoener zou waarschijnlijk beter af zijn geweest met een rode kaart, want drie minuten later kwam hij zo ongelukkig terecht, dat hij per ambulance met een schouder uit de kom of een sleutelbeenbreuk moest worden afgevoerd. Hij werd vervangen door Khalid Guermat.

Na 37 minuten spelen was het eindelijk raak. Dave Tol bereikte Marco Douma met een gave voorzet. De middenvelder aarzelde niet en drukte meteen af. Zijn schot uit de tweede lijn spatte op de lat uiteen, maar Ralph Tol benutte de rebound, 0-1.

Geel was er vervolgens voor Khalid el Gherbi; langzaam maar zeker kreeg DONK meer grip op de wedstrijd. Vlak voor rust kopte Marco Douma naast.

In de tweede helft verscheen DONK met Nick Sloof op de plaats van de geblesseerd geraakte Pascal Schouten. DONK was al snel na de aftrap heel dicht bij de 0-2 toen keeper Mohamed Ismaili een schot van Sjors van Hanswijk, prima aangespeeld door Koen van Leeuwen, liet glippen en de bal tot zijn opluchting net naast zag hobbelen.

In de 52ste minuut mocht Khalid El Gherbi vanaf een meter of twintig een vrije trap nemen. Zijn inzet werd van richting veranderd waardoor keeper Bas van der Eem kansloos was, 1-1.

DONK was weer even van slag. In de 57ste minuut ontsnapten de Gouwenaars aan een achterstand toen Ibrahim al Samaraie de volkomen vrijstaande Zakaria Bouyaouzan op maat bediende. Alleen voor de keeper miste de linkerspits tot ontzetting van de Rotterdamse aanhang. Vanaf dat moment was het gedaan met de aspiraties van de thuisclub. De ruimtes werden groter en het was DONK dat daarvan profiteerde. Nadat Khalid Moumouh na een pittige tackle op een gele kaart was getrakteerd ontsnapte Sjors van Hanswijk in de 66e minuut aan de Rotterdamse defensie. Via via bereikte zijn voorzet Dave Tol die de voor DONK bevrijdende 1-2 binnentikte.

Steed Hooger bracht verse krachten binnen de lijnen. Fouad Smaili kwam voor Zakaria Bouyaouzan en even later ruimde Taoufik Yaaqobi het veld ten faveure van Foouad Oilad Adj Amar. Maar tussen de beide wissels in had Marco Douma voor DONK al weer het genoegen gesmaakt om de 1-3 op het scorebord te brengen na een vlekkeloze combinatie met Dave Tol en Sjors van Hanswijk.

Het overwicht van DONK, veelal ingeleid door goede passes van met name Koen van Leeuwen resulteerde echter niet in doelpunten. Vooral Sjors van Hanswijk had een paar keer de kans om de wedstrijd definitief in het slot te gooien, maar hij koos de verkeerde voortzetting. De linkerspits revancheerde zich in de 79ste minuut. Hij werd vastgehouden binnen de beruchte lijnen en verzilverde zelf de penalty feilloos, 1-4. De schutter werd even later vervangen door Yemo de Heij.

De defensie van DONK, met een attente Mike Sluijter als meest opvallende speler, had tot de 85ste minuut geen kind meer gehad aan de aanvallers van Steeds Hooger totdat Foouad Oilad Adj Amar plotseling aan de bewaking van Nick Sloof ontsnapte en in kansrijke positie kwam. De invaller schoot echter hoog over.

DONK kreeg steeds meer de gelegenheid om door de Rotterdamse defensie te snijden. Een fraaie combinatie over diverse schijven leidde tot een simpele goal van Dave Tol, maar de treffer werd terecht afgekeurd omdat de schutter zich bij de laatste pass voor de bal in buitenspelpositie bevond.

Twee minuten later deed Dave Tol het een stuk beter. Na een een-tweetje met broer Ralph scoorde hij beheerst de 1-5.

Voor DONK middenvelder Koen van Leeuwen eindigde het duel in mineur. In de 89ste minuut speelde hij te zacht terug op doelman Bas van der Eem. Miloud El Lekfiff was er als de kippen bij en aanvaardde het presentje in dank, 2-5. Nog geen zestig seconden later kreeg Koen van Leeuwen kans op revanche. DONK spits Ralph Tol werd binnen de zestien meter lijn gevloerd. Koen van Leeuwen zag zijn strafschop echter fraai gestopt door keeper Mohamed Ismaili. Het bleef bij 2-5.

Al met al een betere start voor DONK dan vorig jaar. Weliswaar is er nog heel wat werk aan de winkel voor de technische staf, maar dat de ploeg weer eens vijf keer gescoord heeft is een prima opsteker.