DUUR VERLIES VOOR DONK DONK-Blijdorp 1-2

Na regen komt zonneschijn zegt het spreekwoord, maar helaas voor DONK geldt ook het omgekeerde. Na het uitstekende optreden van vorige week tegen Hillegersberg waren de verwachtingen aan Goudse zijde hooggespannen. Tegen subtopper Blijdorp ging de dramatisch slecht voor de dag komende thuisclub echter met 1-2 onderuit.

DONK startte zonder de geblesseerden Jeffrey Ysselsteyn en Michael Verdouw. Ook Rik Bogaard ontbrak als gevolg van een schorsing. Mark van Doeland en Sjors van Hanswijk begonnen op de bank. Sven de Wit en Edwin Gouw begonnen in de basis.

Blijdorp was op volle oorlogssterkte naar Gouda gekomen.

Al in de vijfde minuut moest Sven de Wit zich laten vervangen door Mark van Doeland. De middenvelder liep een pittige knieblessure op.

De eerste kans in het duel kwam letterlijk uit de lucht vallen. Mark van Doeland kreeg de bal ongelukkig op het achterhoofd waardoor Jair Duarte Soares zomaar vrij kon doorlopen. De spits, die zich als een plaag voor de Goudse defensie zou laten gelden, schoot echter ruim naast.

DONK bakte er in deze fase heel weinig van. Diverse spelers leken getroffen door een acute kleurenblindheid waardoor het voor Blijdorp keer op keer mogelijk werd om uit de omschakeling gevaarlijk te worden. De Rotterdammers deden echter weinig met de geboden buitenkansjes.

De eerstvolgende keer dat Blijdorp weer levensgevaarlijk werd was het gevolg van een ongelukje. DONK’s linkerspits Zakaria Azaay schoot de bal op het middenveld keihard tegen het achterwerk van scheidsrechter Chitan aan waarna de bal dwars door de verdediging van DONK sprong en een flinke kans voor Blijdorp opleverde. Werner Overkamp voorkwam met een perfecte sliding op het laatste moment echter verder onheil.

De eerste grote kans voor DONK viel in de 24ste minuut. Na een combinatie met Georgio Petridis kwam Edwin Gouw vrij voor het doel van keeper Koen van Lierop te staan. Zijn schot miste echter overtuiging.

Twee minuten later was het Blijdorp dat als eerste kon juichen. Het schietgrage linkerbeen van Jair Duarte Soares werd onvoldoende geblokt waarna het schot DONK’s keeper Bas van der Eem verraste.

In het laatste kwartier van de eerste helft ging DONK eindelijk wat beter spelen. Het leverde kansjes op voor Georgio Petridis, maar diens schoten vlogen naast en over het doel van Blijdorp.

Vijf minuten voor rust werd Imad El Yousfi aan de linkerkant vrijgespeeld door een assist van Edwin Gouw. Het chocoladebeen van de snelle rechterspits bleek van dichtbij echter niet trefzeker.

Toch zou DONK in de 43ste minuut nog op gelijke hoogte komen. Een fraaie pass van Mark van Doeland belandde achter de defensie van Blijdorp waar Imad El Yousfi als een duveltje uit een doosje opdook om de 1-1 binnen te schieten.

Tijdens de rust was het Goudse publiek ervan overtuigd dat DONK na deze opsteker over zijn opponent heen zou lopen. Het voetbal van de Gouwenaars was in de eerste twintig minuten weliswaar  acceptabel, maar tot meer dan een grote kopkans voor Mark van Doeland in de 46ste minuut leidde dat niet. De middenvelder kopte over na een mooie pass van Werner Overkamp. De grootste kansen waren echter in die fase toch voor Blijdorp. DONK had grote moeite met het opportunistische spel van zijn tegenstander en moest toestaan dat Djeffri Lopes Roque in de 47ste minuut een goed schot afvuurde dat door Bas van der Eem bekwaam werd gepareerd. Tussen de 58ste en de 63ste minuut kreeg Jair Duarte Soares het op zijn heupen. Eerst knalde hij in vrije positie ruim naast, even later bood hij Niko Almeida een schietkans (schot over) en tot slot vond hij keeper Bas van der Eem op zijn weg.

Nadat bij Blijdorp Juari Fonseca Alves was vervangen door Edinho Almeida Silva was het de beurt aan DONK om gevaarlijk te worden. Na een vrije trap van Zakaria Azaay ontstond een chaotische scrimmage voor het doel van Koen van Lierop, waarbij diverse spelers van DONK elkaar in de weg liepen en dus verzuimden om de 2-1 aan te tekenen.

Een min of meer vergelijkbare situatie deed zich kort na de vervanging van Dave Tol door Sjors van Hanswijk voor. Een vrije trap van Mark van Doeland zorgde voor paniek in de Rotterdamse defensie, maar weer lieten twee DONK-spelers het aan elkaar over om vlak voor de doellijn koppend de trekker over te halen.

Nadat Zakaria Azaay zijn enorm harde schot centimeters naast zag vliegen had DONK zijn kruit letterlijk en figuurlijk verschoten. De ploeg ging alle risico’s nemen maar werd als gevolg van een chronisch gebrek aan creativiteit en zuiverheid in de passing geen moment meer gevaarlijk. Blijdorp daarentegen, met Arthur Santiago Lima in de ploeg voor Eder Ramos, rook zijn kans met de zee van ruimte die DONK achterin weggaf. In de 77ste minuut kregen de Rotterdammers twee dotten van kansen nadat Jair Duarte Soares weer eens doorgebroken was. In beide gevallen liep het goed af voor DONK.

Het bleek uitstel van executie. Vier minuten voor tijd ontdeed Jair Duarte Soares zich eerst van de beste DONK-speler van deze middag, Jordy de Jong, glipte vervolgens ook langs Werner Overkamp en schoot de 1-2 schitterend langs de kansloze Bas van der Eem.

DONK probeerde er nog een slotoffensief uit te persen. Jeffrey van Dam kwam in de ploeg voor de moegestreden Edwin Gouw. Het mocht echter niet baten. De kansen waren er in de slotfase nog voor Blijdorp, waarbij Jair Duarte Soares tot twee keer toe verzuimde om de thuisploeg nog dieper in het moeras te laten zinken.

Met Athos Anselmo Fereika nog in de slotminuut in de ploeg voor Niko Almeida haalde Blijdorp moeiteloos het einde.

De uitstekend leidende scheidsrechter Chitan trok gele kaarten voor de Blijdorpers Djeffri Lopes Roque en Eder Ramos.

Al met al een dramatische nederlaag voor een falend DONK. Interim-trainer Patrick Akerboom was van mening dat DONK vooral van zichzelf verloren had omdat zijn team door de deze zondag bizar slechte passing de tegenstander steeds weer de gelegenheid had geboden om gevaarlijk te worden in de omschakeling. Een verklaring hiervoor had hij niet; aan de inzet van zijn spelers had het niet gelegen.

DONK lijkt nu definitief veroordeeld tot de wachtkamer, waarbij de ploeg voorlopig niet aan de beurt lijkt te zijn om weer een rol van betekenis te gaan spelen.

Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij HOV/DJSCR.

Trouwe fans opgelet: in verband met de marathon Rotterdam is het terrein van HOV/DJSCR moeilijker bereikbaar dan anders en zal er verderweg geparkeerd moeten worden.