“Dubbel gevoel bij Donk” Donk 1 – SCO’63 , uitslag 3-3

Door onze razende reporter Joop Spee

Nog urenlang werd er nagekaart door spelers en toeschouwers: had DONK in de thuiswedstrijd tegen SCO ’63 nou twee punten laten liggen of mocht de thuisploeg zijn handen uiteindelijk dichtknijpen met het 3-3 gelijke spel dat na 93 minuten op het scorebord stond?

De realiteit was dat DONK tot de 77ste minuut met 0-3 achter stond en dankzij een miraculeuze inhaalrace toch nog de 3-3 wist te realiseren. De realiteit was ook dat de thuisclub zowel voor als na rust een regen van kansen niet had weten te benutten en zich de ellende van een zware inhaalrace had moeten besparen.

DONK trad aan zonder Pascal van Driel (herstellende van een beenbreuk), Wouter Steenbergen(werkverplichtingen), Joey van Vliet (knie), Nick Sloof (lies), Raymond Ernst (enkel)  en keeper Patrick de Blok (enkel). Dat betekende dat Mike Sluijter, Jeffrey Steenkamer en Bas van der Eem hun opwachting mochten maken, terwijl captain Jeroen de Jong ook weer speelklaar was.

Het duel begon om 12.00 uur om iedereen in de gelegenheid te stellen om de “kraker” Feyenoord-Ajax in het clubhuis op een groot scherm te kunnen volgen. Het was kennelijk te vroeg voor DONK, want de start was dramatisch. Waar je van een club in degradatiegevaar mag verwachten dat de mouwen worden opgestroopt, het mes tussen de tanden wordt gestopt en het visitekaartje al vanaf de eerste seconde wordt afgegeven, bleken de DONKianen het nog veel te druk te hebben met het uit de ogen wrijven van de slaapzandkorrels. Anders is de slappe start van de thuisploeg niet te verklaren. Al in de tweede minuut werd Melvin Schouten geen strobreed in de weg gelegd in zijn tocht naar het Goudse doel. Als de nummer tien een hoed op had gehad had hij die beleefd en dankbaar afgenomen. Kinderlijk eenvoudig zette hij de 0-1 op het scorebord.

In de tiende minuut werd het nog erger voor DONK. Een ingooi vanaf de linkerflank stuitte zomaar over de defensie heen waarna Jazzley John ongehinderd mocht inkoppen over de wanhopige Bas van der Eem heen, 0-2.

DONK werd vervolgens wakker. Rechtsback Jeffrey Berlijn ging in sneltreinvaart Ingmar Elias voorbij, haalde de achterlijn en wachtte net een halve seconde te lang om Rik Bogaard van een niet te missen kans te voorzien. Nu zat er nog net een SCO voetje tussen.

Seconden later werd een hard en laag schot van Rik Bogaard vanaf een meter of twintig een prooi voor keeper Joel Boessen.

In de 22ste minuut was SCO heel dicht bij de 0-3. Jazzley John haalde vanaf ruim twintig meter verwoestend uit. Via de vingertoppen van Bas van der Eem spatte de knal op de paal uiteen.

Na 27 minuten ging SCO’s centrale verdediger Helio da Veiga Dias op de bon, omdat hij de ongrijpbare Jeffrey Berlijn onreglementair de doortocht belette. Even later was het weer Jeffrey Berlijn die na zijn zoveelste onstuitbare rush Jeffery Steenkamer bediende. Het schot van de middenvelder werd echter gekraakt.

In de 32ste minuut belandde een doorkopbal van Rik Bogaard op de slof van de vrijstaande Jeroen de Jong. Diens harde schot verdween echter net naast het vijandelijke doel.

Nog in diezelfde minuut stuurde DONK’s centrale verdediger Daniel Steenbergen met een vlekkeloze dieptepass de voluit sprintende Jeffrey Berlijn het vijandelijk strafschopgebied in. Diens inzet werd echter op het laatste moment gekraakt.

Ook in de 36ste minuut kreeg DONK de kans om dichterbij te komen. Koen Steenbergen wist met een loepzuivere voorzet het hoofd van de vlak voor het doel volkomen vrijstaande Rik Bogaard te vinden. Diens kopbal vloog echter over het doel van Joel Boessen.

Terwijl de DONK aanhang zich opmaakte voor de tweede helft, in de vaste overtuiging dat er nog wel het nodige te halen viel, sloeg SCO plotseling genadeloos toe. Eerst zorgde Winston Helder nog voor een waarschuwingsschot dat bekwaam gestopt werd door Bas van der Eem. Seconden later schoot Melvin Schouten in een 1 op 1 situatie na een fraaie schaarbeweging knap in, maar weer ontpopte Bas van der Eem zich als de reddende engel.

Het bleek de voorbode van een groter onheil. Seconden voor rust profiteerde Jazzley John van de zoveelste wanorde in de Goudse organisatie. Volkomen ongedekt tekende hij voor de 0-3.

Twee wissels bij het begin van de tweede helft. Bij DONK nam Mustafa Yaalou de plaats in van Jeffrey Steenkamer, terwijl bij SCO Helio da Veiga Dias vervangen was door Ian Londt.

In de 48ste minuut deed Mustafa Yaalou voor het eerst van zich spreken. Met een knappe doortikbal bood hij Imad El Yousfi een vrije doortocht, maar de rechtsbuiten liet de bal in kansrijke positie te ver van zijn voet schieten.

Gesteund door een felle rugwind bleef DONK met de moed der wanhoop druk zetten. In de 54steminuut begon linksback Mike Sluijter aan een mooie solo, die vlak voor het doel in schoonheid stierf omdat zijn voorzet gekraakt werd. Datzelfde lot was drie minuten later een solo van Jeroen de Jong beschoren.

Het oprukken van DONK was natuurlijk niet zonder risico’s. In de 58ste minuut brak Jazzley John door. De gevaarlijke rechterspits moest pas op het laatste moment zijn meerdere erkennen in doelman Bas van der Eem.

Na een uur spelen kreeg DONK in kort bestek nog twee reuzenkansen dankzij goed doorzetten van Mustafa Yaalou. Eerst was het nog een Spijkenisser teen die de 1-3 voorkwam en even later stortte spits Omori Rusland, die vanaf de rust als centrale verdediger stond geposteerd, zich met ware doodsverachting in het strijdgewoel om uiteindelijk als winnaar uit het strijdperk te komen.

Beide trainers wisselden hierna. Bij DONK loste Marco Douma Imad El Yousfi af, terwijl bij SCO Kevin Delgado Alves plaats moest maken voor Mohamed El Kandoussi. Het leidde voorlopig tot niet meer dan een paar corners over en weer.

DONK bleef de ploeg met de meeste dreiging. De organisatie stond aanmerkelijk beter dan voor de rust, maar het wanhopig zoeken naar de eretreffer leverde voorlopig nog steeds niets op.

In de 72ste minuut kwam Koen Steenbergen centimeters tekort om een goede voorzet van Jeroen de Jong met het hoofd tot doelpunt te promoveren. Even later leidden uitbraken van Sjors van Hanswijk en Jeffrey Berlijn weer niet tot het gewenste resultaat, omdat de precisie in de voorzetten ontbrak.

Pas in de 77ste minuut brak Koen Steenbergen de ban. Vanaf een kleine veertig meter haalde hij verwoestend uit. De bal vloog over de iets te ver voor zijn doel staande Joel Boessen pal onder de lat het doel in, 1-3.

Het doelpunt bleek als doping te werken op de thuisploeg. Nog geen minuut na de 1-3 ging Sjors van Hanswijk goed door tot de achterlijn. Hij speelde de bal zuiver in de voeten van Jeroen de Jong die op zijn beurt in een vloeiende beweging Mustafa Yaalou bediende. De sterk spelende invaller aarzelde niet en tekende koeltjes voor de 2-3.

DONK rook bloed maar verloor zich bijna in zijn dadendrang. In de 80ste minuut brak Winston Helder door. Hij kon nog net van scoren worden afgehouden. Het was weer even schrikken voor DONK dat vervolgens toch weer de rug rechtte. In de 83ste minuut soleerde Rik Bogaard door de Spijkenisser defensie. Zijn voorzet op Mustafa Yaalou kwam net niet aan. Datzelfde lot onderging een voorzet van Sjors van Hanswijk, die iedereen zijn hielen had laten zien. Ditmaal redde Dario Lara Olaya in extremis. Het was het laatste wapenfeit van Sjors van Hanswijk. Hij werd vervangen door Mohammed Kaddouri, die met een paar goede acties direct zijn visitekaartje afgaf.

In de 88ste minuut kreeg DONK loon naar werken. Marco Douma brak op links door en werd in het strafschopgebied gevloerd. De uitstekend leidende scheidsrechter Straver wees gedecideerd naar de stip. Rik Bogaard bleef koelbloedig en gaf Joel Boessen geen kans, 3-3.

Beide ploegen kregen in de thrillerachtige slotfase nog de kans om de wedstrijd in hun voordeel te beslissen. Eerst schoof SCO’s rechterspits Jazzley John de bal na een uitbraak naast de verste hoek en seconden voor het eindsignaal belandde aan de andere kant een voorzet van Jeroen de Jong op de schietgrage voet van centrale verdediger Stef van Hanswijk. Diens pegel verdween centimeters naast  het doel van SCO.

Al met al weer eens een wedstrijd met twee gezichten. DONK dat, ondanks tal van kansen, tegen een ogenschijnlijk onoverbrugbare achterstand op moest boksen en uiteindelijk toch nog een Houdini-achtige ontsnapping wist te bewerkstelligen.

Om te overleven zullen de neuzen bij DONK wel dezelfde kant op moeten. Als team met overgave en strijdlust blijven opereren is daarvoor wel een vereiste. Op de training wordt daarvoor de basis gelegd.