DRIEPUNTER VOOR DONK, maar……DONK – Steeds Hooger 3-2

Door onze razende reporter Joop Spee

In een duel met wisselende kansen heeft DONK een moeizame zege behaald op het laag geklasseerde Steeds Hooger (3-2). De Gouwenaars verzuimden in de eerste helft om ruim afstand te nemen en mochten na ruim negentig minuten blij zijn dat de tegenstander er niet alsnog met de volle buit vandoor ging. Een gestolen overwinning? Deze criminele term paste niet bij dit uiterst sportieve duel. Laten we het daarom op een gelukkige overwinning houden.

DONK moest in zijn basisopstelling improviseren, omdat Jeffrey Berlijn met een peesscheuring in de rechterschouder niet inzetbaar was en captain Mark van Oosten verstek moest laten gaan wegens werkverplichtingen. Dave Tol werd daarom op de rechtsbackpositie neergezet. De rasaanvaller deed dat naar behoren.

Steeds Hooger miste drie spelers, twee verdedigers en de keeper. Onder de lat was er een plaats ingeruimd voor Sander Verschuren, die normaliter furore maakt als eredivisiekeeper in het zaalvoetbal.

Al in de tweede minuut gaf de Rotterdamse sluitpost zijn visitekaartje af. Een prima voorzet van linkerspits Imad El Yousfi werd goed ingekopt door Sven de Wit, maar Sander Verschuren redde schitterend.

In de tiende minuut was DONK alweer dicht bij de openingstreffer. Een laag schot van Jeroen de Jong vanaf een meter of twintig vond geen genade bij keeper Sander Verschuren. En in de 18e minuut trof een hard schot van Rik Bogaard datzelfde lot. Ditmaal bokste de Rotterdamse goalie de bal met twee vuisten uit zijn doel.

Het zou te ver voeren om te stellen dat DONK een wervelende show op de grasmat legde. Integendeel, het baltempo was vaak te laag en een aantal spelers wekte de indruk dat dit varkentje wel even gewassen zou gaan worden. Toch was het voortdurend DONK dat het spelbeeld bepaalde. Na twintig minuten vloog een geplaatst schot van Jeroen de Jong, in stelling gebracht door Rik Bogaard, over de kruising en datzelfde gebeurde vijf minuten later met een schot van Imad El Yousfi. Het wachten was simpelweg op de op dat moment verdiende 1-0.

In de 27ste minuut was de eerste treffer heel dichtbij. Maar tot verrassing van vriend en vijand was het niet het doel van Steeds Hooger maar dat van DONK dat bijna gevonden werd. Een strakke bal vanuit de defensie van DONK werd op het middenveld geblokt en sprong pardoes voor de voeten van de Rotterdamse nummer 10 Yassin El Guermat. Die manoeuvreerde zich in scoringspositie, maar stuitte van dichtbij op de attente DONK keeper Bas van der Eem. Meer dan een corner zat er voor Steeds Hooger niet in.

Het bleek uitstel van executie. DONK’s linkerspits Imad El Yousfi moest na een half uur spelen verdedigend assistentie verlenen, maar verslikte zich links achterin in zijn directe tegenstander. Een lage voorzet volgde in de schietgrage voeten van linkerspits Ibrahim al Samaraie, 0-1.

Drie minuten later kwam DONK alweer langszij. Jeroen de Jong verstuurde een fraaie pass in de richting van de voluit sprintende Imad El Yousfi. De snelle buitenspeler drong door tot vlak voor het vijandelijke doel, maar zag zijn inzet op de doellijn gekeerd worden. De terugspringende bal werd door Wouter Steenbergen weer in de voeten van Imad El Yousfi gespeeld. Na een korte dribble maakte die zijn fout van nog geen drie minuten geleden goed door onhoudbaar binnen te schuiven, 1-1.

DONK rook bloed, maar moest attent blijven op de tegenstoten van het balvaardige Steeds Hooger. In het Goudse doel stond Bas van der Eem echter zijn mannetje.

In de 41ste minuut kreeg DONK nog twee forse kansen om een voorsprong te nemen. Mike Sluijter zette knap voor en vond het hoofd van Ralph Tol. Diens kopbal werd echter ten koste van een corner fraai  gestopt door Sander Verschuren. Uit die corner kopte de opgerukte Pascal van Driel van dichtbij tegen de keeper op.

In de slotfase van de eerste helft volgden de kansen elkaar in hoog tempo op. Eerst schoot Wouter Steenbergen vanaf de rand van het strafschopgebied hard naast na een vloeiende combinatie. Vervolgens schoot de Rotterdamse spits Miloud El Lekfif aan de andere kant net over het doel van Bas van der Eem.

Het laatste woord in het eerste bedrijf was echter aan DONK. In de slotminuut legde de thuisclub een fraaie combinatie op de mat. Jeroen de Jong lanceerde de voluit sprintende Mike Sluijter en diens voorzet op maat werd door Rik Bogaard binnengetikt, 2-1.

Volop analyses uiteraard in de kantine tijdens de rust. “Eem is een goed ventje” overheerste, maar ook “We lopen er in de tweede helft overheen” was een veel gehoorde tekst.

Dat laatste moet ook DONK-trainer Edwin Erwich gedacht hebben toen hij bij de start van de tweede helft direct twee A-junioren binnen de lijnen bracht. De pas 17-jarige Daniel Blokland mocht routinier Pascal van Driel centraal in de defensie gaan vervangen, terwijl aanvalsleider Ralph Tol plaats moest maken voor Mohammed Jrezzi die de dag ervoor nog van zich had doen spreken met een vierklapper tegen de A-jeugd van Soccer Boys. Het bleek een riskante ingreep. Dat lag zeker niet aan de kwaliteiten van beide invallers, maar wel aan het feit dat het teamverband van DONK een deuk had opgelopen.

De eerste vijf minuten van de tweede helft golfde het spel nog op en neer. Eerst schoot de sterk spelende Yassin El Guermat na een corner over het Goudse doel, terwijl even later Mohammed Jrezzi een teen tekort kwam om een mooie dieptepass van Daniel Blokland te kunnen verzilveren.

Seconden later leidde een onderscheppingsfout van diezelfde Daniel Blokland echter tot de gelijkmaker. De behendige Miloud El Lekfif kreeg een vrije doortocht naar Bas van der Eem en liet zich dat buitenkansje niet ontgaan, 2-2.

In de 54ste minuut kreeg DONK nog wel een grote kans om weer op voorsprong te komen. Jeroen de Jong vond met een loepzuivere voorzet de voet van Sven de Wit. De middenvelder knalde van dichtbij echter over.

Hierna was het een kleine twintig minuten lang helemaal over met de thuisploeg. Rik Bogaard, die goede momenten afwisselde met zwak meeverdedigen, kreeg weliswaar nog een vrije trap te nemen op een aantrekkelijke positie, maar diens vuurpijl richting binnenstad deed het ergste vrezen. Ook de inbreng van A-junior Jesse Bottinga, die in de 59ste minuut in het veld kwam voor Imad El Yousfi, kon niet verhinderen dat DONK behoorlijk onder druk kwam te staan van de goed combinerende bezoekers.

Steeds Hooger-trainer Richard Steen zette alles op de aanval. Hij bracht Khalid Germat in het veld voor Khalid el Gherbi, maar verder dan een schot van Yassin El Guermat (gestopt door Bas van der Eem) en een pegel van Ibrahim el Samaraie (over het Goudse doel) kwamen de Rotterdammers niet.

In de 68ste minuut viel de enige gele kaart van de wedstrijd. Gelegenheidsrechtsback Dave Tol werd terecht op de bon geslingerd na een typische aanvallerstackle van achteren.

Seconden later brak Rik Bogaard door de vijandelijke linies. Hij ging tegen de grond in het strafschopgebied. De DONK-aanhang schreeuwde om een penalty, maar scheidsrechter Lamberts, die zich vlakbij de plek des onheils bevond, wuifde alle protesten resoluut weg.

Hierna wist DONK zich weer even wat meer in de kijker te spelen. In de 73ste minuut nam Mohammed Jrezzi een voorzet van Sven de Wit ineens op de slof. De bal eindigde echter op de vuisten van keeper Sander Verschuren.

De hernieuwde voorsprong van DONK in de 77ste minuut kwam desalniettemin uit de lucht vallen. Vanaf een meter of twintig leverde Rik Bogaard een verraderlijk schot af dat dankzij een lastige stuit doelman Sander Verschuren te machtig was, 3-2.

Even later zorgde een prachtige pass van Daniel Blokland, die zich uitstekend had hersteld van zijn eerdere fout, op de sprintende Mike Sluijter alweer voor gevaar. De voorzet van de linksback kon echter nog net tot corner worden verwerkt.

In de laatste tien minuten werd het nog billenknijpen voor DONK. Steeds Hooger zette alles op de aanval en bracht Omar Rami in het veld voor Khalid Kasmi. DONK sputterde nog even tegen via een hard schot van Mohammed Jrezzi dat naast vloog, maar daarna was het alle hens aan dek voor de Gouwenaars, bij wie de organisatie soms ver te zoeken was.

In de 84ste minuut kreeg Steeds Hooger in dezelfde aanval maar liefst drie grote kansen op rij. De laatste, een schot van rechtsback Bourchid, eindigde op de lat boven de volstrekt kansloze Bas van der Eem. Diezelfde Bourchid ontpopte zich in de slotfase tot een ware plaag voor de Goudse defensie. Vlak voor tijd zette hij met een geweldige schaarbeweging in het Goudse strafschopgebied nog een paar man te kijk om vervolgens van dichtbij kiezelhard op de vuisten van Bas van der Eem te schieten. Ook op een schot van Khalid Guermat bleef de Goudse doelman de baas.

Omdat aan de andere kant Jesse Bottinga net een voetje tekort kwam om een dieptepass van Rik Bogaard te verzilveren bleef het bij 3-2, een uitslag waarmee DONK zich uiteindelijk gelukkig mocht prijzen.

Na afloop waren er twee gespreksonderwerpen die de boventoon voerden, de wissels aan Goudse zijde en de vermeende penalty na de wel of niet overtreding op Rik Bogaard.

DONK-trainer Edwin Erwich gaf toe dat hij wellicht wat naïef was geweest toen hij al in de 46ste minuut twee wisselspelers inbracht in de veronderstelling dat DONK over zijn opponent heen zou lopen. De technische staf van Steeds Hooger was unaniem in zijn oordeel: “Onze defensie had grote moeite met die nummer 9 (Ralph Tol, JS) die voortdurend gaten trok voor die gevaarlijke kale” (wie zou daar nou mee bedoeld zijn? JS). En: “Als die handenbinder nummer 11 (Imad El Yousfi, JS) niet gewisseld was hadden wij onze rechtsback niet naar voren durven sturen”…..

Over de al of niet penalty waren de meningen verdeeld: van “Een 100% strafschop” tot “Een 100% Schwalbe”. Desgevraagd verklaarde scheidsrechter Lamberts: “Ik stond er vlakbij. De aanvaller ging te makkelijk naar de grond”. De arbiter floot na een lange ziekteperiode pas weer zijn achtste wedstrijd en werd beoordeeld door een rapporteur van de KNVB. Die was ( net zoals trouwens uw reporter) heel tevreden met het optreden van de leidsman. En wie zijn wij om aan dat oordeel te twijfelen.

Door deze overwinning behoudt DONK nog steeds een kans om de begeerde nacompetitie te halen. Aanstaande zondag moet de ploeg op bezoek bij rivaal en stadgenoot ONA dat verraste met een 2-0 zege op Stompwijk en nog alles uit de kast zal halen om directe degradatie te ontlopen. Iets meer passie en beleving aan DONK-zijde zou geen overbodige luxe zijn.