Dramatisch slecht DONK op alle fronten afgetroefd – Gouderak 1 – DONK 1, uitslag 3-0

Door onze razende reporter Joop Spee

Aan de dijk in Gouderak speelde DONK een wedstrijd om zeer snel te vergeten. Het enthousiaste en opportunistisch spelende Gouderak was op alle fronten de baas en kon zodoende, nadat tegen het hooggeplaatste Alphen vorige week het eerste punt was binnengehaald, nu de eerste driepunter laten bijschrijven.

DONK trad aan zonder Jeffrey Berlijn (werk), Koen van Leeuwen (vier wedstrijden geschorst) en Dave Tol (voetproblemen). Laatstgenoemde zat wel op de bank.

Gouderak miste smaakmaker Gerben Slaman.

DONK, dat Rik Bogaard en Sven de Wit weer in de gelederen had, begon nog wel aardig. Al in de eerste minuut kwam spits Tijs Gommans een voet tekort na een doorkopbal van Ralph Tol.

In de twaalfde minuut schoot diezelfde Tijs Gommans van dichtbij naast nadat Ralph Tol een goede voorzet had afgeleverd na een pass van Rik Bogaard.

Na deze halve kans had DONK zijn kruit verschoten. De ploeg kreeg weliswaar vanuit de omschakeling nog mogelijkheden, maar de zuiverheid en de scherpte waren deze middag ver te zoeken.

In de 16e minuut werd Gouderak voor het eerst dreigend. Een diepe bal zorgde voor onrust in de Goudse defensie waarna Jesse Metselaar in schietpositie kwam. De nummer 10 drukte hard af maar zag de bal via een Gouds been over vliegen.

Nadat ex-DONKiaan Mark Meewezen een schotje in de handen van doelman Bas van der Eem zag verdwijnen en de Gouderakse linksback Simon Hoogendijk de gele kaart gepresenteerd had gekregen na een pittige tackle op de benen van Pascal Schouten, tekende na een half uur spelen het drama voor DONK zich voor het eerst af. Scheidsrechter Pasman negeerde een vlagsignaal wegens buitenspel waarna Nelis Speksnijder een gevaarlijk schot afleverde. De daarop volgende corner zorgde voor een hachelijke situatie in de defensie van DONK. Uiteindelijk wist keeper Bas van der Eem een voorzet niet afdoende te verwerken waarna Nelis Speksnijder dankbaar binnen kon koppen, 1-0.

Het was het signaal voor DONK om er een schepje bovenop te gooien. Het leidde tot een paar corners en een aantal voorzetten die allemaal zo hoog voorlangs vlogen dat zelfs een giraf van reuzenformaat de bal niet had kunnen beroeren.

In de 45ste minuut deed DONK zich definitief de das om. Met twee verdedigers in de buurt ging keeper Bas van der Eem onnodig achter spits Nelis Speksnijder aan om hem vervolgens te vloeren. Penalty, besliste scheidsrechter Pasman. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat zowel vriend als vijand had geconstateerd dat de overtreding buiten de beruchte lijnen was gepleegd.

Hoe het ook zij, Nelis Speksnijder liet zich het buitenkansje niet ontgaan en scoorde onberispelijk, 2-0.

Alle goede bedoelingen van DONK om in de tweede helft uit een heel ander vaatje te gaan tappen konden in de 47ste minuut al op de schroothoop gegooid worden. DONK’s captain Mark van Oosten kreeg de bal tot drie keer toe niet goed weg waarna Mark Meewezen met een fraaie solo iedereen zijn hielen liet zien en de bal uiteindelijk over de doellijn liep, 3-0.

Gouderak wisselde hierna Robbin Kok, die eerder de plaats in had genomen van Jens de Groot, voor Rene van Wijngaarden. Bij DONK werd Sven de Wit afgelost door Dave Tol, terwijl Nick Sloof even later plaats moest maken voor Imad El Yousfi.

Hoewel beide invallers aan Goudse zijde met fris combinatiespel nog enige hoop in de Goudse harten terugbrachten, kon deze hoop al weer snel de prullenbak in.  Een tackle van Pascal Schouten werd bestraft met een gele kaart. De pijlsnelle rechtsback leverde vervolgens commentaar op de leiding, kreeg nog een gele prent en kon dus met rood inrukken.

Terwijl DONK er in de hele eerste helft niet in was geslaagd om ook maar een enkele echte kans te creëren lukte dat met tien man in de 62ste minuut eindelijk wel. Sjors van Hanswijk kwam los van zijn prima spelende bewaker Ronald van Herk en bracht Tijs Gommans in scoringspositie. Diens inzet van dichtbij werd op het allerlaatste moment echter gekraakt. Even later poeierde centrale verdediger Mike Sluijter de bal hard over het Gouderakse doel.

Doordat DONK va banque moest gaan spelen en dat ook nog eens met tien man moest gaan doen kreeg Gouderak uiteraard een zee van ruimte. In de 65ste minuut redde Bas van der Eem bekwaam nadat Nelis Speksnijder Mark van Oosten eruit gelopen had. In diezelfde minuut moest Wouter Steenbergen, een van de weinige Gouwenaars die een voldoende scoorde, zich geblesseerd laten vervangen door Johan Lubken.

Nadat Simon Hoogendijk een vrije trap van zeker 35 meter kiezelhard over de Goudse kruising had geschoten, kreeg DONK nog een dikke kans om tenminste de eer te redden. Imad El Yousfi zette Tijs Gommans vrij voor keeper Remco Aantjes maar zag zijn inzet bekwaam gestopt.

Hierna regende het kansen voor Gouderak tegen het zwalkende DONK. In de 80ste minuut werd een 3 tegen 1 situatie niet goed uitgespeeld: de doelpuntenmaker stond voor de bal, buitenspel dus.

Een paar minuten later knalde Nelis Speksnijder hard naast, terwijl Eddy Boerefijn van dichtbij het zijnet op zijn degelijkheid beproefde.

Op zijn beurt kreeg DONK nog een kans om de eer te redden. Op 4 meter van het doel besloot scheidsrechter Pasman tot een indirecte vrije trap nadat Ralph Tol was geblokkeerd. Diens broer Dave knalde de bal op de paal.

Nadat Rik Bogaard het veld geblesseerd had verlaten en DONK, na drie wissels, nog maar met negen man in het veld stond, kreeg Gouderak nog een paar kansen om de Gouwenaars te vernederen. Een half mislukt stiftje en een schot op de paal van Nelis Speksnijder na een uitbraak van Mark Meewezen voorkwamen een verdere afgang voor DONK. Het bleef bij 3-0.

Al met al een dik verdiende overwinning voor Gouderak en een blamage voor DONK. Er zal heel wat afgepraat moeten worden om de accu weer op te laden voor de wedstrijd van aanstaande zondag tegen ESTO.