DONK ZAKT DOOR ONDERGRENS, DONK-Stolwijk 1-2

Door onze razende reporter Joop Spee

Kampioenskandidaat DONK heeft zichzelf een slechte dienst bewezen. In een van Goudse zijde beroerd duel, waarbij de eerste helft tot de slechtste van dit seizoen mag worden gerekend, moest de ploeg buigen voor Stolwijk dat nog steeds probeert het vege lijf te redden en het derdeklasserschap weer met een jaar te verlengen. Aan de Nieuwe DONKstraat werd het 1-2, na een 0-2 ruststand.

DONK trainer Edwin Erwich verraste door Mark van Oosten op de bank te houden ten gunste van Macky Chinkham. Jeroen de Jong was na zijn zware blessure weer inzetbaar. Hij begon op de bank, evenals Charaf Akoub.
Stolwijk had de veel geïnterviewde pas 16-jarige Harvey van der Stelt tussen de palen staan. De sluitpost hoefde nauwelijks in actie te komen om zijn kwaliteiten te laten zien. Al in de eerste helft bleek hij te kunnen tijdrekken als een routinier.

Vlak voor aanvang van de wedstrijd werden er nog grapjes gemaakt. Pupil van de week Lizzy Ysselsteyn (inderdaad, de dochter van DONK’s captain Jeffrey Ysselsteyn) liet weliswaar de hele verdediging van Stolwijk haar hielen zien, maar slaagde er, geconfronteerd met de reusachtige Harvey van der Stelt, niet in om de bal tussen de palen te krijgen. “ Oh, als dat maar geen slecht voorteken is”, klonk de verzuchting van de tribune.

DONK kwam slecht uit de startblokken. Veel spelers lieten zich op passie en inzet aftroeven door de Stolwijkers die vrijwel elk duel op het middenveld wonnen.
In de 6e minuut ging het al goed mis bij de thuisclub. Moeizaam communiceren tussen centrale verdediger Werner Overkamp en keeper Bas van der Eem leidde er toe, dat Werner Overkamp de bal met zijn bovenbeen op zijn doelman terugspeelde. Die pakte de bal op en merkte tot zijn verbijstering dat scheidsrechter Meeuwenoord dit beoordeelde als ongeoorloofd terugspelen. Een vrije trap voor Stolwijk op tien meter van het Goudse doel was het gevolg. Stolwijks beste man, centrale verdediger Mark Hoogendoorn zette zich achter de bal, zag een levensgroot gat in de muur van DONK en vond feilloos de kruising, 0-1. Commotie in de Goudse gelederen over de wel of niet rechtsgeldigheid van een terugspeelbal met het bovenbeen. Uit bestudering van de spelregels bleek later, dat dit wel degelijk geoorloofd is. Jammer voor DONK dus, maar het doet weinig af aan het geknoei dat aan de terugspeelbal vooraf ging.
DONK leek wel bevangen door de spanning. Niets lukte, elk duel werd verloren en spits Robin Plomp moest zich in arren moede steeds ver terug laten zakken omdat zijn medespelers er niet in slaagden om hem en zijn collega spits Mo Jrezzi te bereiken. Het kwam de slagvaardigheid van de aanvalslinie van DONK niet ten goede.
In de negende minuut kwam DONK voor het eerst in de buurt van het Stolwijkse strafschopgebied. Dave Tol legde aan voor een schot, maar de bal werd gekraakt. Pal daarna kreeg Stolwijk een goede kans na slecht wegwerken van Werner Overkamp. Joost van Niekerk verschafte zichzelf ruim baan maar schoot huizenhoog over. Even later zag Dave Tol de gele kaart wegens te hard ingrijpen, een zware sanctie.
Nadat DONK’s centrale verdediger Mike Sluijter naast had gekopt moest DONK in de 15e minuut een zware tegenslag incasseren. Jeffrey Berlijn liep een pittige schouderblessure op en moest zich laten vervangen door Mark van Oosten.
In de 19e minuut kreeg DONK een van zijn weinige kansen. Een voorzet van Mark van Oosten werd door de Stolwijkse verdediging gemist. Mo Jrezzi was hierdoor kennelijk zo verrast dat hij de bal slechts met zijn hoofd schampte.
Stolwijk ging ondertussen door met het vakkundig onderbreken van de Goudse aanvoer. Het zocht daarbij regelmatig de grens van het toelaatbare op. Tot gele kaarten leidde dit overigens niet. Wel werd Donkiaan Mark van Oosten (terecht) op de bon geslingerd na een te harde charge op de benen van Rik van Eijk.
In de 27ste minuut tekenden zich nog meer donkere wolken af voor DONK. Werner Overkamp verdedigde veel te slap tegenover Joost van Niekerk. De geslepen aanvaller profiteerde gretig en liet keeper Bas van der Eem kansloos, 0-2.
Het slap spelende en tot dat moment machteloze DONK begon eindelijk te beseffen dat er een tandje bij moest. Het leidde in de 38ste minuut tot een goede pass van Robin Plomp op Imad El Yousfi. Die snelde op keeper Harvey van der Stelt af, maar kreeg de bal niet tussen de palen. De voeten van de Stolwijkse doelman brachten redding.
Vlak voor rust leek de aansluitingstreffer dan toch te vallen. Na een fraaie pass van DONK’s captain Jeffrey Ysselsteyn wurmde Mo Jrezzi zich knap door de Stolwijkse verdediging. Zijn inzet belandde echter op de paal.
Even later schreeuwde heel DONK om een penalty toen Mike Sluijter binnen de beruchte lijnen werd gevloerd. Scheidsrechter Meeuwenoord zag er echter geen overtreding in.
Even later floot de arbiter voor de rust. Na een beschamend slechte eerste helft had DONK heel wat goed te maken.

In de tweede helft liet DONK iets meer zien waarom het zo hoog geklasseerd staat. Het veldspel begon wat beter te lopen en Stolwijk mocht van geluk spreken dat een overtreding op Robin Plomp binnen het strafschopgebied niet met een penalty werd bestraft.
Nadat Charaf Akoub in de 56ste minuut de ongelukkig spelende Imad El Yousfi was komen vervangen was de eerste schrik toch weer voor DONK. Na een merkwaardig slippertje van keeper Bas van der Eem kreeg Stolwijk tot twee keer toe een corner te nemen. Het leverde echter niets op.
Het duurde tot de 68ste minuut voordat Stolwijk, dat Niels Verkade in de ploeg had gebracht voor Christian Both, in moeilijkheden kwam. Jeroen de Jong was bij DONK net binnen de lijnen gebracht voor Macky Chinkham toen Werner Overkamp spits Robin Plomp vond. Die legde de bal panklaar voor Mo Jrezzi die op zijn beurt Harvey van der Stelt kansloos liet, 1-2.
Tijd genoeg nog voor een overdonderend slotoffensief van de thuisclub, zou je zo denken, maar verder dan wat speldenprikken kwam DONK niet. Weliswaar zette Jeroen de Jong de lijnen weer knap uit, maar Stolwijk, dat langzaam maar zeker op zijn tandvlees begon te lopen, gaf geen krimp. Nadat Joost van Niekerk tegen een gele kaart aan was gelopen waren het zelfs de bezoekers die de ver opgeschoven thuisclub de genadeslag leken toe te dienen. Spits Rik van Eijk brak schuin rechts voor het doel plotseling door, maar keeper Bas van der Eem redde knap.
Hierna gooide Robin Plomp, die vocht als een leeuw, nog wat extra energie in de strijd. Eerst schoot hij in de 76ste minuut via een Stolwijkse verdediger hard in het zijnet, terwijl hij nog geen 60 tellen later in het strafschopgebied in de rug gelopen werd en (terecht) een penalty claimde. Scheidsrechter Meeuwenoord zag ook hier geen overtreding in.
DONK bleef hierna hopen op een wonder zoals tegen Oliveo (waar de ploeg in de laatste acht minuten drie keer scoorde), maar de overtuiging ontbrak. Sterker nog, met de tong op de schoenen was het zelfs Stolwijk dat tot drie keer toe dicht bij een treffer was. In de 83ste minuut verspeelde DONK’s keeper Bas van der Eem op knullige wijze de bal waarna Rik van Eijk op eenvoudige wijze leek te gaan scoren. Bas van der Eem herstelde zich echter nog net op tijd en voorkwam zo voorlopig een regelrechte blamage. Die blamage bleek echter onafwendbaar. Stolwijk, dat Rik van Eijk had gewisseld voor Maik Richter, kreeg in de slotminuut alweer een dot van een kans. Bas van der Eem had echter geen moeite met het slappe schot van Jelle Verkade.
In blessuretijd zorgde een misverstand in de deze middag bepaald niet solide opererende centrale verdediging van DONK nog bijna voor de 1-3. In vrije positie schoot Joost van Niekerk echter hoog over.

Al met al een dik verdiende overwinning voor Stolwijk dat kampioenskandidaat DONK aftroefde op inzet en passie. De thuisclub droop af met de staart tussen de benen. Stolwijks keeper Harvey van der Stelt was deze middag amper op de proef gesteld.
Wie gedacht had dat DONK door deze smadelijke nederlaag nu definitief was afgehaakt in de strijd om het kampioenschap kwam bedrogen uit. Door de nederlaag van koploper Antibarbari tegen Oliveo gloort er nog altijd hoop en blijft DONK tweede op drie punten. Wel zijn HOV/DJSCR en Oliveo ook weer volop in de race.
Aanstaande zondag gaat DONK op bezoek bij koploper Antibarbari. Bij een overwinning neemt DONK de koppositie over.
Stolwijk bleek achteraf ook weinig opgeschoten te zijn met zijn overwinning, omdat concurrenten Haastrecht, Ommoord en ASW alle wonnen.

DONK 2 klopt Bodegraven 2

Donk 2 bleek thuis veel te sterk voor Bodegraven 2, al kwam dat in de score veel te weinig tot uiting.
De eerste helft was ronduit zwak, de tweede veel beter. Ronald Lamper wist de wedstrijd te kantelen toe hij op rechts doorbrak en een gave voorzet afleverde die door Wouter Lubken met een halve omhaal met een doelpunt werd bekroond. Zakaria Mellah zorgde voor 2-0, waarna Bodegraven, dat tot dat moment de middenlijn nauwelijks had overschreden, tot verbazing van vriend en vijand kort voor tijd de aansluitingstreffer wist te produceren, 2-1. Koen van Leeuwen maakte echter aan alle onzekerheid een eind: hij tekende voor de dik verdiende zege die hoger dan 3-1 uit had moeten vallen als de scheidsrechter had geconstateerd dat een inzet van Johan Lubken ruim achter de doellijn werd weggewerkt. Nu bleef het bij 3-1.

DONK A1 laat Woerden in de kou staan

DONK A1 moest nog zes minuten afmaken tegen koploper Woerden. DONK leidde met 3-2 en kwam in de resterende minuten niet meer in gevaar, zeker niet toen Woerden met tien man verder moest nadat een speler zijn tweede gele kaart moest incasseren. Jeffrey van Dam zorgde zelfs nog voor de 4-2, een mooie uitslag!